in ,

Peter Jackson: “Hobbit’i Çekerken Ne Halt Ettiğimi Bilmiyordum”

Ünlü yönetmen Peter Jackson, Hobbit üçlemesinin aldığı kötü eleştirilere “Filmleri çekerken ne halt ettiğimi bilmiyordum,” şeklinde yanıt verdi.

peter jackson hobbit
- Reklam -
- Reklam -

Peter Jackson’ın 2000’li yılların başında filme aldığı Yüzüklerin Efendi üçlemesi bu seriye gönül vermiş okurların kalbinde önemli bir yere sahiptir. Evet, kitaptan saptığı sahneler yok değildir. Mesela Tom Bombadil ve Arwen gibi… Yine de Gandalf, Aragorn, Sauron, Gollum, Gimli, Frodo ve Legolas gibi karakterleri kanlı canlı ekranda görmek, Lorien ve Moira gibi mekânları ziyaret etmek bizler için inanılmaz bir deneyimdi.

Öte yandan bir de Hobbit üçlemesi var. Gişedeki başarısına rağmen kitabın hayranlarının bir türlü sevemediği, boşu boşuna üçlemeye çevrilen, normalde olmayan pek çok karakterle ve aralarındaki anlamsız aşk ilişkileriyle şişirilen filmler… Üçlemenin son filmi olan Beş Ordunun Savaşı eleştirmenlerden bilhassa kötü not almıştı.

Beş Ordunun Savaşı’nın DVD versiyonunda Peter Jackson’ın bu konuyla ilgili yaptığı yorumlarsa bir hayli ilginç. Jackson, Hobbit’i çekerken yeteri kadar hazırlık süresi bulamadığından ve projeye bir anda dâhil edilmesinden dert yanıyor. Yüzüklerin Efendisi’ni çekerken bir buçuk yıllık bir hazırlık süresine sahip olduğunun altını çizen ünlü yönetmen, aynı şeyin Hobbit’te geçerli olmadığını, Guillermo del Toro’nun ayrılması üzerine filmin başına getirildiğini ve kendini çok kısıtlı bir sürede filmi çekmesi gerekirken bulduğunu anlatıyor.

- Reklam -

“Guillermo del Toro ayrılmak zorunda kaldığından projeye balıklama daldım ve işleri devraldım. Filmi tasarlamam için gereken süreyi elde edebilmem için zamanı bir buçuk yıl geri almadık. İmkânsızdı ve bu nedenden dolayı filmin büyük bir bölümünü hazırlıksız olarak çekmeye başladım.”

Hobbit üçlemesini çekerken elinde hiçbir senaryo taslağı bulunmadığını belirten Jackson, bu nedenle çekimler boyunca kendini asla rahat hissedemediğini, senaryoyu istediği gibi düzenleyemediğini ve çoğu sahneyi orada, doğaçlama bir şekilde uydurmak zorunda kaldığını söylüyor. Ardından tarihe geçecek şu cümleyi sarf ediyor:

- Reklam -

“Filmleri çekerken ne halt ettiğimi bilmiyordum.”

Eh, bu bazı şeyleri gayet iyi açıklıyor. Özellikle de büyük stüdyoların büyük filmlerde yönetenlerine ekstra süre vermekte ne kadar cimri olduğu düşünülürse… Ne dersiniz? Bu bir tür özür sayılır mı?

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Jackson çaresizliğini güzelce özetlemiş. Normalde bu türden büyük projeler, bahsi geçtiği gibi, uzun hazırlık aşaması gerektirir. Buna ek olarak, çekim süreci de bir takım aksiliklerden dolayı sekteye uğrayarak, çekim takvimi uzayabilir. Buna, Jackson’a tanınmayan, yaratıcı süreci de ekleyince, süreç normalinde biraz daha uzayabilir.

    İlk üçleme vesilesiyle çocuğu gibi gördüğü projeyi sahipleneyim derken, sonuç haliyle istemediği biçimde şekillenmiş. Tatsız olsa da, bu da kariyeri için bir deneyimdir. Amazon’un dizi projesine doğrudan dahil olmamasını bu tecrübesinden geliyor olabilir. Tabii işin o kısmında, kendisinin televizyoncu değil sinemacı olmasının da payı büyük, olsa gerek.

    Şükür ki, kariyerini bitirecek bir noktaya taşınmadı. Yani, öyle olduğunu umuyorum.

  2. Avatar for Tilqi_Gin Tilqi_Gin dedi ki:

    Özür sayılmaz. Ben takip ediyordum, yanlış hatırlamıyorsam bu herif projeye katıldığında daha üçleme olmamıştı, iki filmdi seri. Hiç mi bir etkisi mi olmadı bu adamın? Boş yere uzat babam uzat mantığıyla eklenti yaptılar da yaptılar. Hobbit kitabında kadın karakter olmaması Tolkien’in yaptığı bir yanlışlık. Senin uyarlama yaparken bunu kurguyu bozmayacak şekilde düzeltmen gerekiyor, imkansız zorlama bir aşk hikayesi için sallama karakter eklemek değil.

  3. Avatar for Alp Alp dedi ki:

    Bunu yanlışlık olarak değerlendiremem. Zira hikayenin ekseriyeti kibirli ve agresif cüceler, orklar, bir kısım yaratıklar, bir hobbit ve bir büyücünün; dağlar, ovalar, mağaralarda başlarından geçen mücadele ve savaşlarla şekillendiği için olay örgüsünde kadın karakterin olmaması bana normal geliyor. Hikayenin içeriği buna elverişli değil. Ha cücelerden biri kadın olabilir miydi? Eğer “erkek gibi kadın” arketipinde olsa belki, o da yine içeriğe uygun olacağından. Ama mevcut hikayede, yani bir grup erkek çocuğunun başından geçenlerin anlatıldığı bir hikayede, kadın karakterin olmaması eksiklik olarak değerlendirilmemeli kanaatindeyim.

  4. Avatar for Tilqi_Gin Tilqi_Gin dedi ki:

    Şimdi direkt Tolkien’e yapılmış bir eleştiriyi göğüslemek için mi atıldınız emin olamadım ama sizden o havayı aldım.
    Kitapta hiç kadın karakter yok. Bakın ben macera yaşayan grupta falan demiyorum. Hiç yok. HİÇ. Herhangi bir maceranın da yaşanmadığı Elf mekanları da dahildir buna, Ayrıkvadi’de Elrond’u ziyaret ediyordu mesela grup haritanın gizemini çözmek için.
    Bakın yazdığım şeyi daha önce ayrıntılı görmüştüm bir yerde, şimdi hafızamı tazeledim. Kaynak sıkıntılı olabilir, yanlışsam üyeler düzeltsin.

    Hobbitteki dişi karakterler ne kadar mı eksik?

    1. Hiçbir tane dişi karakter yok, isimli ya da isimsiz(Sadece ölmüş birinden bahsediliyor ki o da kitapta karakter olarak yer almıyor.)
    2. Kitabın herhangi bir yerinde, herhangi bir konuşmada geçen sadece 1 isimli bir kadın/kız var, Belladonna Took(Bilbo’nun annesi)
    3. Kız(girl) kelimesi romanda bir kez kullanılmış. (“[Gandalf] had been away over The Hill and across The Water on business of his own since they were all small hobbit-boys and hobbit-girls.”)
    4. Kadın(woman-women) kelimesi 2 kez kullanılmış.(Göl Kasabasına saldırı kısmında geçiyor.)
    5. She(dişiler için kullanılan zamir) zamiri bir kez kullanılmış( Belladonna Took için.)
      Sen normal görüyorsan bir şey diyemem, ben normal görmüyorum. Hiç ama hiç kadın karakter olmaması Tolkien’in eksikliğidir bence.
  5. Avatar for Alp Alp dedi ki:

    Sizin de yaptığınız gibi şahsi görüşümü beyan etmek için “atıldım”. Neticede bunun yeri burası, siz “neden hiç kadın karaktere yer verilmemiş” dediniz, ben de Tolkien holiganı olmaksızın “eksikliğini hissetmedim” dedim. Bundan ibaret.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Star Wars - Matrix

Star Wars’ta Matrix İzleri

cesur yeni dünya

Cesur Yeni Dünya Aramızda