Yayıncılık dünyasının en yeni ve en genç yayınevlerinden biri önceki aylarda okurlara merhaba dedi: Yuzu Kitap.
İsmini Asya kökenli yuzu meyvesinden alan Yuzu Kitap, enerjik ve dinamik kitaplarıyla Nerede o eski genç yetişkin kitapları? diyenleri vitrinlerine davet ediyor. Yuzu Kitap’ın ortaya çıkış hikâyesini, ilk kitaplarını ve yayıncılık çizgilerini yayın yönetmeni Merve Okçu’yla konuştuk.
Merve Okçu, Yuzu Kitap’ı Anlatıyor
Uzun yıllardır yayıncılık sektöründesiniz. Şimdi Yuzu Kitap’la yeni bir yolculuğa çıktınız. Bu yolculuk ne zaman başladı, yeni bir yayınevi kurma fikri nasıl gelişti? Hangi boşluğu doldurmayı amaçlıyorsunuz?
“Nerede o eski genç yetişkin kitapları?” sloganıyla çıktığımız bu yol aslında bir ihtiyaçtan doğdu. Yuzu Kitap, ekibimizdeki herkesin geçmiş deneyimleri, beklentileri, arayışları, mücadelesi neticesinde bir yansıtma biçimi olarak ortaya çıktı. Var olma mücadelesi, kimlik arayışı, toplumsal ve bireysel buhranlar gibi pek çok noktada söyleyecek sözü olan eserlerle bir seçki oluşturduk. Meselesi olan ve genç okura hayat mücadelesinde yalnız olmadığına dair, kabullenmesi güç ama olağan süreçlerin yaşamın bir parçası olduğu ve umudun her zaman olması gerektiğini anlatan etkileyici eserlerle başlangıç yaptık.
Yuzu Kitap’ın Anlamı Ne?
Yuzu adı nereden geliyor? İsim tercihiniz de yayın çizginize dair bir ipucu veriyor galiba. Yuzu Kitap’ta okurlar ne tür kitaplarla buluşacak?
Yuzu Asya kökenli bir narenciye. Yuzu meyvesinin harekete geçiren gücünden esinlenerek, dinamik, enerji veren ve tadı damakta kalacak hikâyeleri okurla buluşturmak en büyük amacımız. Asya ülkeleri odak noktamız olduğu için bu ismin bize yakışacağını düşündük. Batılı eserlere yer verecek olsak da Asya’nın edebi çeşitliliği, hayal gücü, sınır tanımazlığı, çizimleri bizi büyülediği için seçkimizde ağırlıkta olacak.
Hazır yayın çizginizden bahsetmişken okurla buluşan ilk kitaplarınızdan da bahsetmenizi istesem…
Okurlarla Yuzu’nun ilk buluşmasında çeşitliliğimizi temsil eden üç eser seçtik. Arafta, Kore asıllı bir Amerikalının duygusal hikâyesini anlatan bir çizgi roman. Dokuz, Kore’de yayımlanan bol ödüllü bir eser. Senden Önce Senden Sonra ise İngiltere’de yayımlanan bol övgü toplamış bir roman. Üçünün kesişimi ise duyguları yansıtma biçimleri, sakınmadan gerçekçi bir şekilde yüzleşmeleri ele almaları.
Dokuz, bir cinayeti çözmeye çalışırken içsel dünyasına yolculuk yapan ve kendinin gizemli yönlerini keşfeden Dokuz’un sürükleyici ve fantastik öyküsü. Arafta, Kore asıllı Amerikalı çizer Deb J.J. Lee’nin otobiyografik çizgi romanı. Toplum baskısı sebebiyle aidiyet problemleri yaşayan fakat pes etmeyip bunlarla yüzleşmeyi öğrenen karakterimizin yolculuğunu okuduğumuz bu kitap, çarpıcı ve büyüleyici sahneleriyle akıllara kazınacak, içinizde tatlı bir burukluk bırakacak. Senden Önce Senden Sonra, kurgusuyla okurunu derinden etkileyecek, okuduğunuz her şeyi sonunda tepetaklak edecek dokunaklı bir roman. Alt kimlik, aidiyet gibi kavramları sorgularken edebi hazzı doruklarda yaşatan bu üç kitap okurların hafızasında kalıcı bir yere sahip olacak.
Yeni ayın kitapları ise Gökevi Hayalet Gezileri ve SnowGlobe. Gökevi Hayalet Gezileri 2023’de Bologna Kitap Fuarı’nda ödül almış bir Manga/artbook. Karakterin hüzünlü varoluşsal yolculuğuna eşlik eden olağanüstü metin ve illüstrasyonlar Japon çizer Sakana Sakatsuki’ye ait. Sakatsuki karakterin içinde bulunduğu tüm varoluşsal sürece, sınır tanımaz ve fantastik bir bakış getiriyor. Her sayfasındaki görsel zenginliğe dalıp gitmelik bir manga diyebiliriz. Snowglobe ise Kore’de ödüller toplayan ve Amerika’da yayımlandığı ilk hafta bestseller listesine dahil olan bir distopik roman. Günümüzün şöhret ve lüks takıntısını merkeze alan, Açlık Oyunları ve Squid Game’in birleşimi olarak tanımlayabileceğimiz Snowglobe ekranda gördüklerimizin gerçekliğine ne kadar inanabileceğimizi sorgulamamızı sağlayacak.
Planlar ve Hedeflenenler
Tanıtımlarınızda sıklıkla ifade ettiğiniz ‘hepimizin evi’ sloganı dikkatimi çekti. Okurlarla birliktelikleriniz sadece kitapçı rafları olmayacak gibi duruyor. Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?
Ev kavramı köklendiğimiz, bazen kaçtığımız, bazen yenisine ihtiyaç duyduğumuz ama temelde rahat hissettiğimiz, öyle hissetmek istediğimiz bir alan. Yuzu bizim evimiz ve kendimizi en rahat hissettiğimiz yer olsun istedik. Hikâyelerimizle burada var olacağız. Hepimizin geçmişi, deneyimleri, tutundukları farklı olsa da biz bu çeşitliliğimizle varız ve dayanışmayla, yayımladığımız hikâyelerle herkese ev olacağımızı umuyoruz. Yuzu Kitap’ta okurlarımızla yakın temasta olmak istiyoruz. Dört ayda bir yayımlayacağımız ve ilk sayısını beş binden fazla okurla buluşturduğumuz Yuzu Dergi’ye okurlarımızın da katkıda bulunmalarını istiyoruz. İsterlerse bir şiirle, belki bir resimle, belki bir kitap yorumuyla, önerileriyle…
Sonraki sayımız için bunun hazırlıklarına başladık. Diğer bir hedefimiz okurlarımızla yüz yüze ve çevrimiçi buluşmalar gerçekleştirmek, kitaplar ve duygularımız üzerine konuşmak. Modernitenin bizi mahkûm ettiği yabancılaşma ve izolasyondan biraz olsun sıyrılma şansı yakalayarak dayanışmak, gençlerin duygularına ortak olabilmek istiyoruz, çünkü biz de sizdeniz ve sizi anlıyoruz demek pek çok kapıyı aralıyor.
Okur beğenilerinin hızla değiştiği ve dönüştüğü bir zaman diliminden geçiyoruz. Sizce hedeflediğiniz okur kitlesinin okuma alışkanlıkları nasıl evriliyor ve yayıneviniz bu değişime nasıl ayak uydurmayı planlıyor?
Görsel yoğunluğu ağırlıkta, çabuk tüketilebilir eserlere doğru bir eğilim olduğu ortada. Bizler de manga ve çizgi romanlarımızla gençlere hem keyifli bir okuma deneyimi tattırmak hem de yeni ufuklar açarak farkındalık yaratmak istiyoruz.
Neredeyse tüm dünyada benzer sorunların yaşandığını görüyoruz. Küresel ısınma, göçler, savaşlar, ekonomik krizler ve insan hakları gibi. Yayımlayacağınız kitapları seçerken özellikle farkındalık yaratmaya çalışacağınız temalar olacak mı? Seçtiğimiz tüm eserler farkındalık yaratma amacını güdüyoruz. Distopik kurgumuz Snowglobe tam da bu konulara parmak basıyor.
Yuzu Kitap’ın Yakın Dönem Yayın Programı
Son olarak YUZU’da yeni aylarda okurlar neleri bulacak?
Ocak ayında şaşırtıcı bir eseri okurlarımızla buluşturacağız. Edebiyatın İlhamıyla Taylor Swift, Peri masallarından Kederli Şairlere, Şarkı Sözlerinin Ardındaki İlham Kaynağı. Z jenerasyonun yakından takip ettiği Amerikalı söz yazarı ve şarkıcı Swift’in şarkı sözlerindeki referanslara değinerek bir edebiyat tarihi anlatısı sunuyor. Sanatçının ilham aldığı, Shakespeare, Albert Camus, Jane Austen, Dostoyevski, Emily Dickinson, Edgar Allen Poe gibi pek çok ismi ve edebi akımları, dönemleri mercek altına alıyor.
Sevgili Merve Okçu’ya samimi ve ayrıntılı cevapları için çok teşekkür ediyoruz.
Yuzu Kitap hakkındaki fikirlerinizi ve yayınevinin Türkçeye kazandırdığı ilk eserler hakkındaki düşüncelerinizi yorumlarda veya Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.
Daha fazlası için bizleri Google News ve WhatsApp kanalımızdan takip edebilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!