Menu
in ,

“Zaman Çarkı” Dizisinin Yapımcısı Hayranların Sorularını Yanıtladı

Zaman Çarkı dizisinin yapımcısı Rafe Judkins, Twitter’da düzenlediği bir etkinlikle hayranların sorularını yanıtladı. Biz de bu yanıtları sizler için çevirdik!

Merhum Robert Jordan‘ın hem eşi hem de editörü olan Harriet McDougal, Zaman Çarkı serisinin bir televizyon dizisine uyarlanacağı haberini ilk verdiğinde hayranlar olarak hem sevinmiş hem de endişelenmiştik. Sevinmiştik, çünkü içinde farklı farklı pek çok kültür barındıran bu dünyayı canlı canlı görme fırsatımız olacaktı. Sevdiğimiz karakterleri kanlı canlı görecek, okurken hayran kaldığımız hareketlerini bu kez seyredecektik. Ama bunlar aynı zamanda endişe sebebiydi; ya dünyayı güzel yansıtamazlarsa? Ya sevdiğimiz karakterler için beğenmediğimiz oyuncular seçerlerse? Aslında bunlar tüm kitap/seri uyarlamaları için geçerli endişeler ve ne yazık ki biz okuyucular/seyirciler gittikçe bu duruma alışıyoruz.

Dizinin yayın haklarını Amazon‘un üstlendiğiyle ilgili dedikodular da hayranları heyecanlandıran şeylerden biriydi. Büyük ve tanınan bir firma olan Amazon bir süredir “uyarlama diziler” furyasından büyük bir pay kapmak istediğini sık sık belli ediyor ve bunun için gözünü budaktan sakınmayacağı da ortada. Ayrıca, “The Man in The High Castle” gibi kaliteli bir diziyle rüştlerini ispatladıkları da bir gerçek. Zaman Çarkı dizisinin senaristi ve yapımcısı Rafe Judkins (Agents of S.H.I.E.L.D.) deneme çekimleri için senaryodan kısa bir parçayı paylaşınca da, beklentisi düşük ya da yüksek olsun tüm hayranları heyecanlandırmayı başardı.

Hayranların bu endişelerinin farkında olan yapımcılar, her çarşamba günü #WoTWednesday etiketiyle Twitter’da düzenledikleri etkinliklerle bu endişeleri biraz da olsa yatıştırmayı ve heyecanı arttırmayı umuyorlar. Geçen haftalarda bu etkinlikte yapımcı Judkins, hayranlardan gelen soruları yanıtlayarak diziyle ilgili merak edilen bazı şeylere de ışık tutmuş oldu. Amazon’un pilot bölüm sipariş edip etmediğini açık açık söyleyemese de pek çok bilgi veren Judkins, “Team Jordan” (Harriet McDougal, Maria Simons, Alan Romanczuk ve Brandon Sanderson) ile sürekli irtibat halinde olduğunu da sık sık belirtti.

- Reklam -

Bu soru-cevap etkinliğinin tamamına buraya tıklayarak ulaşmanız mümkün. Ama eğer isterseniz hemen aşağıda Tor.com tarafından derlenen ve sizler için çevirdiğimiz soru-cevaplara da göz atabilirsiniz.


Sizin bakışınıza göre, dizinin yüreğini ve ruhunu oluşturan nedir? Yani, hayranlar dışındaki insanlar da bu diziyi neden seyretmek istesinler? 

Rafe Judkins: Benim açımdan (ve bu işe dahil olduğumdan beri kurguladığım haliyle) Zaman Çarkı serisi her ne kadar harika bir dünyaya, fantastik edebiyatın en iyi büyü sisteminden birine ve cinsiyetle ilgili kendine has dinamiklere sahip olsa da tüm bunların merkezinde karakterler var.

O yüzden bu ilk üç maddenin seriyi tanımayan insanları diziye çekecek ilk şey olduğunu düşünüyorum. Ama onları burada tutacak olansa son madde 🙂

Dizinin kitaplara ne kadar sadık olmasını umuyorsunuz? Yoksa “kitaplara paralel” farklı bir kurgu mu yürüteceksiniz? “Team Jordan”dan birilerini danışman olarak sürece dahil etmeye niyetiniz var mı? 

RJ: Kitapların öyküsünü anlatıyorum, ancak her uyarlamadan bekleneceği gibi bazı farklılıklar da olacak. Aksi halde her bölümün ardından insanlar ne için bağırıp çağıracak? #ladystoneheart4ever

Jordan, Brandon Sanderson ve Team Jordan’ın yıllar içinde sorulan sorulara verdikleri cevapları da göz önüne alarak, seriyle ilgili oluşan ve kitaplarda yer almayan bilgilerle ilgili de çalıştınız mı? Çalışmadıysanız, bütün bu detaylarla ilgili ne yapmayı düşünüyorsunuz? 

RJ: Team Jordan dahilindeki herkesle iletişim içindeyim ve işler ilerledikçe bu iletişimi daha da arttıracağım. Onlar en başından beri bu kitaplarla yaşıyorlar ve benim için paha biçilmez olacaklar. Ayrıca ben toplayabildiğim tüm verilere değer veren, ancak bunların verdiğim kararlara doğrudan etki etmesine izin vermeyen türde bir yazarım.

Romanların dışında hangi yayımlanmış kaynaklardan (Robert Jordan’ın notları, Zaman Çarkı Rehberi, çizgi roman uyarlamaları gibi) faydalanıyorsunuz? 

RJ: Elime geçirebildiğim her şeyden!

Dünyanın Gözü’nün giriş kısmıyla Yeni Bahar’da serinin öncesini anlatan sahnelerle nasıl baş etmeyi düşünüyorsunuz? 

RJ: İkisiyle de ilgili planlarım var ama ne yazık ki bunları görmek için diziyi beklemelisiniz 🙂

Bela rolü için kimi düşünüyorsunuz? 

RJ: Bunu sorduğunuz için ÇOK MUTLU oldum. Bela’yı seviyorum ve henüz bu aşamadan uzak olmamıza rağmen, dizinin temposunu kaldırabilecek ve tutarlılığı bozmayacak bir atımız (veya atlarımız) olmasını şimdiden garanti altına almak istiyorum.

Egwene hayran gruplarını bölen (topluluk yöneticilerinden biri olan benim içinse favori) bir karakter. Siz onun ayırt edici özelliklerinden hangilerini dizide vurgulamayı planlıyorsunuz? 

RJ: Egwene’e takıntılıyım. Bütün karakterler içinde en dramatik/imkansız seçimlerden bazılarıyla onun yüzleştiğini düşünüyorum. Ve bana göre, âşık olduğumuz karakterler bu tarz kararlarla yüzleşip yola daha güçlü olarak devam edenler. Egwene ortalığı yıkacak.

Favori karakteriniz kim? Ve neden Egwene?

Şu ana kadarki en çok sevdiğim soru bu. Biliyorum, kulağa çok sıradan geliyor ama gerçekten de çok fazla sevdiğim karakter var. Egwene, Aviendha, Mat, Nynaeve, Perrin, Rand, Tam… Dürüst olmam gerekirse, yazma işindeyken bütün karakterlerinizi sevmeniz gerektiğini düşünüyorum. Ve şu anda yazma işindeyim.

Logain’in hikayesi dizide kendine yer bulabilecek mi? Eğer bulacaksa, bu karakteri nasıl hayal ediyorsunuz? 

RJ: Logain gerçekten hoşlandığım bir karakter ve dizide yer vermekle kalmayıp hikayesini ve rolünü arttıracağım.

Mat’in Gawyn ve Galad’la dövüştüğü sahne için ne kadar çılgınlık beklemeliyiz? 

RJ: Zaten soru kendisini yanıtlıyor, değil mi?

Billy Zane’i yine Ishmael rolünde görecek miyiz? 

RJ: HAYIR

İlk sezonu nerede çekmeyi hayal ediyorsunuz? 

RJ: Norveç’teki Lofoten Adaları’nda! Ama orada yaşamak istediğim için. Eminim Zaman Çarkı dünyasının güzelliğini yansıtan ve daha çeşitli manzaralar sunan yerler bulabiliriz.

Çok derin olan “güç örme”nin ekrana gerçekten yansıtılamayacağı gerçeğiyle ilgili ne düşünüyorsunuz? 

RJ: Ekrana güzelce yansıtılabileceğini umuyorum!

Hiç Kurtkardeş – Kurt iletişimi yazdınız mı? Bunları neyle (sözcükler, fısıltılar, imgeler…) aktaracaksınız? 

RJ: Buna yönetmenle yapılacak görüşmeden sonra karar verilecek. Ama bunların imgeler yoluyla aktarılmasının televizyona çok yakışacağını düşünüyorum

Özel efekt kullanma fikri yazma sürecinizi etkiliyor mu? Bazı fikirlerin aktarılmasının gerçekten karmaşık veya pahalı olabileceği fikri sizi şüpheye sokuyor mu? 

RJ: Evet, bunları sürecin her anında dikkate almalısınız. Bir dizi yapmak, ekrana en güzel şeyi yansıtmak için doğru seçimleri yapmakla ilgilidir. Ben de şimdiden özel efektleri, sahne malzemelerini, makyajı ve ses efektlerini düşünmeye başladım.

Zaman Çarkı’nın cinsiyeti, cinselliği ve akıl sağlığını ele alma biçimi hep tartışmalı olmuştur. WoTTalk’taki katılımcılar da bu konuların dizide nasıl ele alınacağıyla ilgili endişelerini belirtmişlerdi. Bu konulara nasıl yaklaşacağınızdan bahsedebilir misiniz? 

RJ: Bence bu konuların üzerine gidilmesi oldukça önemli ve bunları güçlü bir şekilde ele almak için pek çok danışman ve yazarla birlikte çalışmayı düşünüyorum.

Merhaba Rafe Judkins, dizide LGBTQ gösterimiyle ilgili düşünceleriniz ve planlarınız nelerdir? Kitaplarda bu şekilde karakterler var (“yastık arkadaşı” veya başka şekillerde) ve bunların medyada temsil edilmesinin ne kadar önemli olduğunu da biliyoruz. Teşekkürler! 

RJ: Cinsiyetin kitapların önemli bir teması olduğunun farkındayım ve bu konunun LGBTQ+ bireylerin tam olarak yansıtılmadan konuşulması bu konuya kötülük etmek olur.

Amazon Studios diziye HBO’nun Game of Thrones veya Westworld’e baktığı açıyla bakıp aynı prodüksiyon değerini mi vermeyi planlıyor yoksa tamamen kendine has bir canavar olarak mı görüyor? Amazon elindeki fikrî mülkün potansiyelinin farkında mı? Teşekkürler! 

RJ: Bütçeden bağımsız olarak, bazı şeyleri ekrana bu dizilerin yaptığı kadar iyi yansıttığımızdan emin olacağım. Bütçe ne kadar azalırsa o şeyler de o kadar azalır, ama yine de dizinin gerçekçi, ayakları yere basan ve kaliteli hissettirmesi önemli.

Bence müzik dizi için son derece önemli, Elder Scrolls: Oblivion’ın müziklerini çok seviyorum ama…  Metallica’nın müziklerini ve şarkılarını (Frayed Ends of Sanity, Blackened vs.) dinleyince… Bence bunlar da uyuyor. Siz bu konuyla ilgili ne düşünüyorsunuz? 

RJ: Henüz müzikle ilgili seçimler yapmamıza çok yol var! Bu konu genel olarak yönetmene, besteciye ve müzik süpervizörüne bağlı. İşlerinde iyi olan insanları işe almayı ve onların tavsiyelerini almayı istiyorum, böylece şimdi düşündüğümden farklı bir yere varabiliriz.

Serinin hayranlarının da yapım sürecine bir şekilde dahil olması mümkün mü? 

RJ: Bence İnternet üzerinden olaya dahil olmak diziye büyük bir katkı sağlıyor. Ne kadar çok yapımcının, yazarın, yönetmenin ve diğerlerinin Reddit ve Twitter gibi platformlardaki yorumları okuduğunu bilseniz şaşarsınız. Çalıştığım pek çok dizide ekip, bölümün yayımlanmasının ertesi gününde hayranların tepkileri hakkında konuşurdu.

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

Yorum Yap

Exit mobile version