Menu
in ,

Tarih Çağlarına Işık Tutan Çarpıcı Keşif: Dünyanın En Eski Gemi Enkazı Bulundu

Akdeniz kıyılarından 90 kilometre açıkta, deniz seviyesinin 1.8 kilometre altında tam 3.300 yıllık bir gemi enkazı keşfedildi.

Akdeniz’in derin sularında yapılan rutin bir araştırma sırasında arkeoloji dünyasını sarsan bir keşfe imza atıldı ve dünyanın şimdiye kadar bulunan en eski denizdeki gemi enkazı ortaya çıkarıldı. 3.300 yıllık bir geçmişe sahip enkaz, Tunç Çağı denizcilerinin bugüne kadar sanıldığının aksine açık denizlere yelken açabildiğini kanıtlıyor.

Kuzey İsrail açıklarında 90 km uzaklıkta ve 1.800 metre derinlikte bulunan gemi enkazı, yüzlerce sağlam testi ile doluydu. Testiler o dönemde ticari malların taşınması için kullandığı kaplardı. Enkaz, doğal gaz şirketi Energean’ın Akdeniz’in doğu bölümündeki standart araştırmaları sırasında keşfedildi.

İsrail Eski Eserler Kurumu Deniz Birimi Başkanı Jacob Sharvit, yeni keşfin önemine şu sözlerle değindi:

- Reklam -

“Sadece iki adet Bronz Çağı’na ait yük taşıyan gemi enkazı daha Akdeniz’de bulunmuştu, ikisi de Türkiye kıyılarına yakın sulardaydı. Ancak bu enkaz, kara hattından tamamen uzaktaki açık denizde bulundu. Akademik kabuller o dönemde denizcilik faaliyetlerinin sadece kıyı şeritlerinde yapıldığı yönündeydi. Bu keşif, ataların uzun mesafeli seyirlere çıkabildiğini ve muhtemelen gök cisimlerini kullanarak yönlerini tayin edebildiklerini gösteriyor.”

Tunç Çağı gemicilerinin açık denizlere nasıl yelken açabildiği tam olarak bilinmese de uzmanlara göre pusulası olmayan bu denizciler, güneş ve yıldızların konumunu gözlemleyerek yönlerini bulmayı başarmış olmalılar.

Dünyanın En Eski Gemi Enkazı Neden Batmıştı?

Gemi enkazının neden battığı ise henüz bir muamma. Fırtına veya dönemin ünlü korsanları “Deniz Kavimleri” tarafından batırılmış olması ihtimaller arasında. Uzmanlar daha ileri araştırmalar sayesinde bu soruya yanıt bulunabileceğini düşünüyor.

Enerji şirketinin özel robotik cihazlarla enkaza müdahale etmesi ve iki testiyi dikkatlice çıkarması, bu nadide kalıntıların daha fazla zarar görmesini engelledi. Çıkarılan kaplara ek olarak enkazın ahşap kısımlarının da çamurların altında saklı olduğu tahmin ediliyor.

Keşfedilen geminin uzunluğunun 12-14 metre arasında olduğu ve üzerinde taşınan kapların iki kat halinde dizili olduğu belirtiliyor. Denizin dibindeki bu kıymetli hazine, yakında arkeoloji severlerin beğenisine sunulacak.

Çıkarılan testiler ise bu yaz Kudüs’teki Ulusal Arkeoloji Kampüsü’nün açılış öncesi turlarında sergilenecek.

Sharvit son olarak keşifle ilgili sözlerine şunları ekliyor:

“Bu muhteşem enkaz, tarih çağlarına ışık tutacak ve aramızdan ayrıldığı andan bu yana dondurulmuş zaman dilimine pencere aralayacak.”

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Gazete Kupürlerinden Yola Çıkan Araştırmacılar, 137 Yıllık Kayıp Gemi Batığını Tespit Etmeyi Başardılar

Sizler de yeni buluntularla ilgili yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, arkeoloji dünyasından güncel gelişmeler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: BBC

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version