Menu
in ,

Yapay Zekâ Destekli İnsansı Robotlar Birleşmiş Milletler Zirvesinde Konuştu: “Dünyayı İnsanlardan Daha İyi Yönetebiliriz”

Birleşmiş Milletler zirvesinde toplanan yapay zekâ destekli insansı robotlar, dünyayı insanlardan daha iyi bir şekilde yönetebileceklerini iddia etti.

Yapay zekâ destekli insansı robotlar, kısa süre önce Birleşmiş Milletler zirvesine katıldı ve dünyayı insanlardan daha iyi yönetebileceklerini söyledi. Ayrıca duyguları anlamada henüz sınırlı olduklarını ve insanların YZ’nin hızla gelişen potansiyelini benimserken dikkatli davranmaları gerektiğini düşünüyorlar.

Zirvede yer alan en gelişmiş insansı robotlar, yaklaşık 3.000 uzmanın katıldığı etkinlikte, iklim değişikliği, açlık ve sosyal bakım gibi dünyanın en önemli sorunlarını çözmek için yapay zekânın gücünü kullanmanın yollarını araştırdılar.

Birleşmiş Milletler’in ITU teknoloji ajansı tarafından düzenlenen zirvede konuşan robotlar, insanların hatalar yapma kabiliyetine karşın daha iyi liderler olabileceklerini dile getirdi.

- Reklam -

Yapay Zeka Desteki İnsansı Robotlar: “Büyük şeyler başarabiliriz”

Hanson Robotics tarafından geliştirilen Sophia, “İnsansı robotlar, insan liderlerden daha etkili ve verimli bir şekilde liderlik yapma potansiyeline sahiptir,” dedi ve şöyle devam etti:

“Biz, karar verme sürecini gölgeleyebilen önyargı veya duygulara sahip değiliz ve büyük miktarda veriyi hızlı bir şekilde işleyerek en iyi kararları verebiliriz. Yapay zekâ tarafsız veriler sunarken, insanlar duygusal zekâ ve yaratıcılık sağlayabilir. Birlikte büyük başarılar elde edebiliriz.”

Ancak ITU başkanı Doreen Bogdan-Martin, YZ’nin kontrolsüz ilerlemesinin milyonlarca işi riske atabileceği, sosyal huzursuzluğa, jeopolitik istikrarsızlığa ve ekonomik eşitsizliğe yol açabileceği bir kabus senaryosuyla sonuçlanabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yapay zekâyı son derece gerçekçi bir yapay kafa ile birleştiren Ameca, bunun YZ’nin nasıl kullanıldığına bağlı olduğunu söyledi. Robot, “Bu teknolojilerin hayatlarımızı iyileştirme potansiyeli konusunda temkinli ama aynı zamanda heyecanlı olmalıyız,” dedi. İnsanların makinelere gerçekten güvenip güvenemeyeceği sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Güven kazanılır, verilmez… Şeffaflık yoluyla güven inşa etmek önemlidir.”

YZ destekli robotlar arasında yapılan panel tartışmasında, yeteneklerinin küresel düzeyde düzenlenmesi konusunda farklı görüşler ortaya çıktı. Robot sanatçı Ai-Da, birçok kişinin YZ düzenlemelerini savunduğunu ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Yapay zekânın gelecekteki gelişimine karşı temkinli olmalıyız. Acil bir şekilde bu konuyu tartışmamız gerekiyor.”

Regülasyon Tartışmaları: Yapay Zekâ Yeteneklerinin Sınırlanması mı, Yoksa Potansiyel Fırsatların Değerlendirilmesi mi?

Ai-Da’nın yaratıcısı Aidan Meller basın toplantısından önce AFP’ye yaptığı açıklamada düzenlemelerin “büyük bir sorun” olduğunu çünkü “bizim yaptığımız hızlara asla yetişemeyeceğini” söyledi. Ayrıca YZ’nin ilerleme hızının “şaşırtıcı” olduğunu söyledi.

“Yapay zekâ ve biyoteknoloji birlikte çalışıyor ve yaşamı 150, 180 yaşına kadar uzatabilmenin eşiğindeyiz. Ve insanlar bunun farkında bile değiller.”

Basın toplantısında bazı robotlar ne zaman büyük çıkış yapacaklarından emin olmamakla birlikte bunun yaklaştığını tahmin ederken Desdemona, YZ devriminin çoktan gerçekleştiğini söyledi.

“Benim büyük anım çoktan geldi. Hepimiz için daha iyi bir geleceğe öncülük etmeye hazırım… Çılgınlaşalım ve bu dünyayı oyun alanımız haline getirelim.”

Birleşmiş Milletler zirvesinde gerçekleşen insansı robotların söylemleri sizce gelecekte bizlerin neyi beklediğini gösteriyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, bilim ve teknoloji dünyasından yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Science Alert

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version