Menu
in ,

Bilim İnsanları İlki Gerçekleştirdi: Nefes Alan, Terleyen ve Titreyen Bir Robot Geliştirildi

Nefes alan, terleyen ve titreyen bir robot tasarlandı. Bilim insanlarının bir ilk olarak nitelediği robot şimdilerde tekstil şirketleri tarafından test ediliyor.

Dünyanın ilk nefes alan, terleyen ve titreyen robotu geliştirildi. Bilim insanları, farklı sıcaklıklarla başa çıkmak ve uyum sağlamak üzere tasarlanmış robota ‘ANDI’ adını verdi.

Arizona Eyalet Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından Amerikan Thermetrics firması için geliştirilen bu termal manken, insan vücudundaki sağlık etkilerini aşırı sıcaklıklarda daha iyi anlamak amacıyla tasarlandı. ANDI, insanların terlediği gibi ter damlaları oluşturan 35 farklı kontrol edilebilir yüzeye sahip olmasıyla dikkat çekiyor.

Üniversitenin baş araştırmacısı Konrad Rykaczewski, “ANDI terliyor, ısı üretiyor, titriyor, yürüyor ve nefes alıyor,” diyerek, aşırı sıcakların insanlar üzerindeki etkilerini ölçmeyi ve anlamayı hedeflediklerini belirtti.

- Reklam -

Rykaczewski ayrıca, aşırı sıcaklarla ilgili yapılan çalışmaların birçok açıdan eksiklikler taşıdığını ifade etti ve insan vücudunu nasıl etkilediği konusunda daha iyi bir anlayış geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu sayede, bu etkileri nicel olarak tasarlayacak şekilde ele alabileceklerini de ekledi:

“Aşırı sıcaklar için pek çok harika çalışma var ama aynı zamanda pek çok eksik de mevcut. Isının insan vücudunu nasıl etkilediğine dair çok iyi bir anlayış geliştirmeye çalışıyoruz, böylece bunu ele alacak şeyleri niceliksel olarak tasarlayabiliriz.”

Nefes Alan, Terleyen ve Titreyen Robot ile Yeni Teknolojik Tasarımlar Amaçlanıyor

Araştırmacılar tarafından geliştirilen 10 terleme robotundan bazıları şu anda giysi testleri için giyim şirketleri tarafından kullanılıyor. Bununla birlikte ANDI, açık havada kullanılabilen bu özelliklere sahip tek robot.

Bu özelliği sayesinde, daha önce mümkün olmayan aşırı sıcak ortamlarda deneyler yapma imkânı sağlanıyor ve güneş radyasyonunun etkileri üzerine çalışmalara olanak tanıyor.

ANDI’nin bu yaz Phoenix çevresindeki ısıya hassas bölgelerde test edilmesi planlanıyor. Bu testler, farklı yaş ve vücut tiplerinin yüksek sıcaklıklardan nasıl etkilendiğini anlamayı hedefleyecek.

ANDI’nin baş operatörü olan araştırmacı Ankit Joshi, “Farklı BMI modellerini, farklı yaş özelliklerini ve farklı tıbbi durumları [ANDI’ye] taşıyabiliriz,” dedi. Bu sayede, diyabet hastalarının sağlıklı insanlardan farklı bir termal düzenlemeye sahip olduklarını ve özelleştirilmiş modellerle bu farklılıkların hesaba katılabileceğini belirtti.

Elde edilen sonuçlar, sıcak çarpması ve sıcağa bağlı ölümleri önlemek için serinletici giysiler ve teknolojiler gibi müdahalelerin tasarlanmasında kullanılacak.

Teknolojinin bu denli gelişimi hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir ve bilim dünyasından yeni haberler için için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Unilad

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version