Menu
in ,

I. Kılıçarslan’ın Kayıp Mezarı Diyarbakır’da Bulundu: Anadolu Selçuklu Sultanı’nın Mezarı Keşfedildi

I. Kılıçarslan’ın mezarı Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde bulundu. Anadolu Selçuklu hükümdarının mezarına kızı Saide Hatun’un mezarı eşlik ediyor.

Anadolu Selçuklu devletinin sultanı I. Kılıçarslan‘ın mezarı Diyarbakır‘ın Silvan ilçesinde bulundu. Hükümdarın mezarına, kızı Saide Hatun‘un mezarı da eşlik ediyor.

Diyarbakır’ın büyük ilçelerinden birisi olan ve tarihi açıdan da hayli zengin olan Silvan’da Dicle Üniversitesi (DÜ) tarafından gerçekleştirilen kazı çalışması olumlu sonuç verdi. I. Kılıçarslan‘ın kayıp mezarı artık tespit edilmiş durumda.

Sultan Kılıçarslan’ın mezar yerinin tespiti için gerçekleştirilen çalışmada Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Tanyıldız, Prof. Dr. İrfan Yıldız, Doç. Dr. Oktay Bozan, Doç. Dr. Aytaç Coşkun ve doktor öğretim üyesi Salih Erpolat yer aldı. Bu ekip tarafından kurulan komisyon, ilçedeki tüm mezarlıklarda incelemelerde bulunup döneme dair bilgisi olan isimlerle görüştü.

- Reklam -

Ortaya çıkan bilgiler ışığında Orta Çeşme Parkı‘ında yer alan iki mezar için çalışmalar yoğunlaştırıldı. Toplamda 9 gün süren kazı işlemlerinin sonucunda Sultan I. Kılıçarslan ve kızı Saide Hatun‘un mezarları tespit edilmiş oldu.

“I. Kılıçarslan’ın Kayıp Mezarı Hem Silvana Hem Diyarbakır’a Yeni Bir Bakış Açısı Kazandıracak”

Prof. Dr. Mehmet Karakoç basına verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Kültür ve Turizm Bakanlığıyla yapılan kazı çalışmaları sonrası önemli bulgular elde edildi. Bu mezardaki kişiler yaş ve cinsiyet olarak o döneme uyuyordu. Mezarın ve türbenin taşlarının şekli yine Selçuklu dönemine uygundu. Bu, hem Silvan hem Diyarbakır tarihi açısından olaylara farklı bir bakış açısı getirecek.”

Doç. Dr. Bozan ise şu şekilde konuştu:
“Mezar yerinin bulunmuş olması, milli tarihimiz ve vefa duygusu açısından bir anlam ifade ediyor.”
Doç. Dr. Aytaç Coşkun kazıda yaklaşık 35 metrekarelik bir alanda 2 metre derinliğe inildiğini ifade etti ve hem mezarlara hem de türbeye ait temellere ulaşıldığını açıkladı.

Coşkun sözlerine şöyle devam etti:

“Çalıştığımız alan Anadolu Selçuklu’nun en önemli hükümdarının mezarıydı. Çalışmalarımızı gece gündüz büyük bir titizlikle yürüttük.”

I. Kılıçarslan’ın Mezarı Bütün Verileriyle Tespit Edildi

Prof. Dr. İrfan Yıldız‘ın açıklaması ise şu şekilde oldu:

“Kazıda çıkan kitabe parçaları dönemin yazı stili özelliklerini gösteriyor. Birinci mezarda yatan kişinin I. Kılıçarslan, ikinci mezarda yatan kişinin ise kızı Saide Hatun olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan çalışmalar neticesinde elde edilen veriler doğrultusunda Silvan’da olduğu bilinen yalnız bugüne kadar mezarı gün yüzüne çıkarılamayan I. Kılıçarslan’ın mezarının bütün verileriyle tespit edildiğini söyleyebiliriz.”

1079 yılında Anadolu Selçuklu Devleti‘nin kurucusu Kutalmışoğlu Süleyman Şah‘ın oğlu olarak dünyaya gelen I. Kılıç Arslan, ikinci Anadolu Selçuklu hükümdarı olarak tarihe geçmişti. 1092 ve 1107 yılları arasında hüküm süren Sultan Kılıç Arslan, yerini büyük oğlu Melikşah‘a bıraktı.

Bu keşif hakkında sizin düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version