Menu
in

Maya Uygarlığına Ait 1.300 Yıllık ‘Mısır Tanrısı’ Heykeli Bulundu

Maya uygarlığına ait 1.300 yıllık bir heykel bulundu. Hun Hunahpu adlı mısır tanrısı için yapılan heykel, antik medeniyete dair yeni detayları ortaya çıkardı.

Maya uygarlığından kalma bir heykel, antik medeniyetin kültürüne dair yeni detayları gün yüzüne çıkardı. 1.300 yıllık Hun Hunahpu adlı mısır tanrısı heykeli ile Mayalar hakkında yeni bilgiler elde edildi.

Taş heykel, Meksika’nın güneyindeki Chiapas eyaletinde bulunan Usumacinta Nehri yakınlarındaki Maya kenti Palenque’deki koruma çalışmaları sırasında keşfedildi. Söz konusu keşif aslında Temmuz 2021’de yapıldı. Ancak Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan keşif bilgisi kamuoyuna henüz açıklandı. “Düz-Yer-Nehir” anlamına gelen ve Lakamha olarak da bilinen Palenque, Maya mimarisi ve heykelleriyle ünlü.

M.S. 700 ve 850 yılları arasında yapıldığı düşünülen heykel başının, Maya uygarlığının en önem verdiği tanrılardan biri olan Hun Hunahpu’ya ait olduğu kaydedildi. Mısır tanrısı olarak bilinen Hun Hunahpu, yeniden doğuşun ve mevsim döngülerinin tanrısı olarak görülüyordu. Ayrıca Mayaların kutsal kitabı Popol Vuh’da insanların sarı ve beyaz mısırdan elde edilen hamurdan yaratıldığı yazıyordu.

- Reklam -

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada bölgede çalışan arkeologların koruma çalışmaları sırasında “genç mısır tanrısının sıvalı bir başını” keşfettiklerini açıkladı.

Maya Uygarlığı Tarafından Yapılan ’Mısır Tanrısı’ Heykeli, Detaylı Bir Yüz Hattına Sahipti

Arkeolog Arnoldo Gonzalez Cruz ve restoratör Haydee Orea Magana’nın başını çektiği ekibe göre tanrının başı, üç duvardan oluşan yarı kare bir haznenin içinde bulundu. Gevşek bir toprak tabakasının altında, tanrının burnu ve yarı açık ağzı ortaya çıktı.

Alanda Arnoldo Gonzalez Cruz’la birlikte çalışan arkeologlar Carlos Varela Scherrer ve Wenceslao Urbina Cruz, kafanın 45 cm uzunluğunda, 16 cm genişliğinde ve 22 cm yüksekliğinde olduğunu belirterek, “mısır bitkisinin güneşin ilk ışınlarıyla doğuşunu simgeleyecek bir doğu-batı yönelimini” koruduğunu da sözlerine eklediler.

Enstitü, açıklaması sırasında heykelin yüz hatalarının zarif özelliklere sahip olduğunu belirtti: Çenesi keskin ve belirgin, dudaklar ince ve dışa doğru çıkıntılı, alt dudak hafif aşağıda ve üst kesici dişler görünür halde. Elmacık kemikleri ince ve yuvarlak, gözler ise uzun ve ince. Geniş, uzun, basık ve dikdörtgen alnın diğer önemli unsurları arasında heykelin yerleştirildiği üç ayaklı bir plakanın parçaları yer alıyor.

Yeni keşif sayesinde araştırmacılar, Maya uygarlığı hakkında daha fazla bilgi elde ettiklerini ifade ettiler.

Yeni heykel keşfi ve onun sayesinde ortaya çıkan bilgiler konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: News Week

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version