Menu
in

Mersin’de Mağarada 8 Bin Yıllık Duvar Resimleri Keşfedildi

Mersin’in Yenişehir ilçesinde, tahminen 8 bin yıllık mağara resimleri keşfedildi. Figürler, dönemin faunası hakkında da bilgi veriyor.

Mersin şehri heyecan verici bir keşif ile gündemde. Yenişehir ilçesinde bir mağarada, tahmini olarak 8 bin yıllık olduğu düşünülen kaya resimleri keşfedildi. Bu kayaların üzerine çizilmiş figürler, arkeologları heyecanlandırdı.

Mersin’e toplamda 20 kilometre uzaklıkta bulunan Yenişehir ilçesinin İnsu Köyü’nde keşfedilen mağara resimleri gündem oldu.

Tahminlere göre 8 bin yıllık bir geçmişe sahip olan kaya resimleri, petroglif tekniği ile çizilmiş. Figürlerin neolitik ya da kalkolitik döneme ait olduğu düşünülüyor.

- Reklam -

Kayanın üzerinde yer alan figürler, dönemin faunası (belli bir bölgede yaşayan hayvanların tümü) hakkında da bilgi veriyor. Ancak resimlerin önemli bir kısmı tahribata uğramış durumda.

Kaya resimlerini inceleyen Mersin Üniversitesi (MEÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Durukan, mağaranın koruma altına alınması gerektiğini ifade etti. Bölgenin turizme kazandırılması için çalışmaların yapılması hakkında da konuştu.

Durukan şu sözleri kaydetti:

“Mersin’e 20 kilometre uzaklıkta İnsu Köyü’nde çok kısa süre önce keşfedilmiş olan kaya resimlerinin önündeyiz. Bunlar günümüzden yaklaşık 5 ila 8 bin yıl öncesine ait olduğunu tahmin ettiğimiz, petroglif tekniğiyle dediğimiz kaya yüzüne kazıma tekniği ile yapılmış olan, dönemi anlatan kaya resimleri. Çok gerçekçi yapılmış betimlemeler. Hayvan çeşitliliği hakkında bir takım ipuçları veriyor. Özellikle dağ keçileri sanatsal özelliği olan ince bir zevkle yapılmış, onun yanı sıra bazı fantastik yaratıklar gözümüze çarpıyor. Uçan ve yüzen bazı yaratıklar bunlar.”

Mersin’deki Mağarada Keşfedilen Figürlerin Tescil Edilip Koruma Altına Alınması Bekleniyor

Mağaranın koruma altına alınmasının gerekliliğini vurgulayan Durukan sözlerine şöyle devam ediyor:

“Bunların önemli özelliği şehir merkezine son derece yakın olmaları. Kent merkezinden yaklaşık 20 dakikalık mesafede bulduk bunları. Son 5 yılda orta Toroslar dediğimiz bu kuşakta Mersin’in dağlık bölgesinde neolitik ya da kalkolitik buluntularla pek karşılaşmamıştık ancak son 5 yıl içerisinde yapılan araştırmalarla bunların sayısını artırmış bulunmaktayız. Burası şehir merkezine en yakın örnekler. Üzücü olan kısmı ise geniş bir alan yayılmış olan kaya resimlerinin büyük ölçüde tahrip olmuş olması. Elimizde çok az bir örnek kalmış. Bununla birlikte burada neolitik ya da kalkolitik dönemden bir yerleşim olduğunu anlayabiliyoruz. Hem bilimsel hem de turistik açıdan önemli bir cazibe merkezinden bahsediyoruz. Burası şu an bir hayvan barınağı olarak kullanılıyor. Yetkililerin burayı bir an önce tescil etmesi koruma altına alması gerekiyor.”

Mersin, civarındaki pek çok mağara ve oyuk ile turizm açısından önemli bir şehir. Yeni keşifler de bölgenin cazibesini artırmaya devam edecek gibi görünüyor.

Siz bu keşif hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kayak: DHA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version