Menu
in ,

1.200 Yıllık El Yazmasında Gizemli Bir Kadının Adı ve Bazı Ufak Çizimler Bulundu

Ortaçağ yıllarından kalma bir el yazmasında, gizemli bir kadının ismine ve bazı ufak çizimlere rastlandı. Eser, bir kadın grubu tarafından kullanılmış olabilir.

Ortaçağ zamanından kaldığı aktarılan bir el yazması, bilimsel metotlarla deşifre edildi. Çalışmada heyecan verici sonuçlara ulaşıldı. Saklı yazı ve çizimler, güney İngiltere’de yazılmış MS. Selden Supra 30 olarak bilinen nadir bir el yazmasının sayfaları arasında bulundu.

Araştırmacılar 1.200 yıllık bir ortaçağ el yazması üzerine çiziktirilmiş saklı çizim ve karalamalar keşfetti. Mürekkep kullanılmadan konulmuş bu gizli işaretler, Oxford Üniversitesi kütüphanesindeki erken ortaçağ döneminden kalma bir kitabın sayfaları üzerinde bulundu.

Araştırmacılar bunların yüksek statü sahibi ve iyi eğitimli bir kadının eseri olduğunu düşünüyor. Karalamalar arasında sıkça eski İngilizcede kadınlara verilen Eadburg ismi geçiyor ve araştırmacılar bunun bu işaretleri koyan kişinin adı olduğunu düşünüyor.

- Reklam -

Leicester Üniversitesi’nde tarih doktora öğrencisi olan ve bu keşfi gerçekleştiren Jessica Hodgkinson, verdiği bir demeçte şunları aktarıyor:

“Şu anda el yazmasının beş farklı sayfasında Eadburg adının tam olarak yazıldığı beş örnek belirledik.”

Araştırmacılar, değerli yazma üzerindeki gizli yazı ve çizimleri, yüzeyleri çeşitli aydınlatma koşulları altında inceleyerek yüzeyin 3 boyutlu bir modelini oluşturmayı mümkün kılan fotometrik stereo metoduyla ortaya çıkardı. Bu yöntem, insan saçının beşte biri büyüklüğündeki son derece belirsiz işaretleri dahi ortaya çıkarabilmesiyle tanınıyor.

Mürekkep kullanılmadan oluşturulmuş bu tür işaretlere diğer erken ortaçağ eserlerinde de rastlanmıştı. Fakat bu işaretler çoğu zaman metnin bazı bölümlerini vurgulamak için konulmuş basit haçlardan fazlası değildi. Hodgkinson’a göre ellerindeki vakada yer alan Eadburg eklemeleri ise diğerlerinin aksine alışılmadık ve heyecan verici nitelikte:

“Bir dizi ilgi çekici çizimin yanı sıra Eski İngiliz yerel dilinde yazılmış olması mümkün daha uzun bir yazıtın parçası olarak bir kadının adını içeriyorlar.”

Ortaçağ El Yazmasındaki Bulgular, Eserin Bir Kadın Grubu Tarafından Kullanılmış Olabileceğini Gösteriyor

Sayfalara gizlenmiş yazıları Eadburg’ün kendisinin yazıp yazmadığı bilinmiyor ama bu en olası senaryo olarak görülüyor. Hodgkinson, bunu kesin olarak belirlemenin henüz mümkün olmadığını ancak bulgular üzerinde çalışmalarını sürdürmeye devam edeceğini söylüyor.

El yazmasının sonlarındaki bir sayfada bir kadın tarafından yazılmış bir dua yer alıyor. Bu durum, kitabın yapımından kısa bir süre sonra bir kadın veya bir kadın grubu tarafından kullanılmış olabileceğini gösteriyor.

Yazma üzerindeki araştırmalarını sürdürmeyi planlayan Hodgkinson, gizemli yazılar, çizimler ve hatta belki de Eadburg’ün kim olduğu hakkında daha fazla şey öğrenmeyi umuyor. El yazmasındaki Eadburg olmaya aday olanların biri, 8. yüzyılın ortalarında bir kadın dini cemaatinin başrahibesi olarak hizmet etmiş birisi. Ancak bu isim için en az sekiz adayın daha varlığından söz etmek mümkün.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Bir gün bu yazıları yazan kişinin kim olduğunu gerçekten öğrenebilecek miyiz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilir, daha fazlası için Google Haberler üzerinden bizleri takip edebilirsiniz.

Kaynak: Live Science

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version