Menu
in ,

Bulanık Fotoğraflarda Kaybolan Detaylar Netleştirilebilecek

Araştırmacılar bulanık fotoğrafları netleştirip içlerindeki verileri tespit edebilecek bir yapay zeka geliştiriyor. Algoritma, ilk olarak sağlık hizmetlerinde kullanılacak.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden bir grup araştırmacı, görüntülerden kaybolan ayrıntıları kurtarmanın ve videolarda hareketli bulanık parçaların net kopyalarını yaratmanın bir yolunu geliştirdi. Bu yöntem için, görsel yönden çıkarma modeli olarak adlandırılan sistem evrişimli bir nörolojik sinir ağı algoritması kullanılıyor.

Araştırmacılar makine öğrenme teknolojisini kullanarak ağı düşük kalitede görseller ve aynılarının yüksek kaliteli olanlarıyla eğitmeyi başardılar. Böylece algoritma, bulanık görsellerden detay kurtarabilir hale geldi.

Sisteme daha önce görmediği yeni düşük kalitede bulanık videolar verilince öncelikle bulanıklığın neden kaynaklanmış olabileceğini analiz ediyor. Ardından, videonun hem daha net hem de bulanık bölümlerinden verileri birleştirerek ortaya yeni görüntüler çıkartıyor. Diyelim ki arka bahçenizde kameranızın görüntülediği hareket eden ama bulanık görünen bir şey var. Yapay Zeka, bu videodaki hareketin kaynaklarını açıkça gösteren bir sürümünü oluşturmak için veri üretip objeyi netleştirmeyi deniyor.

- Reklam -

Ekibin testleri sırasında, sistem belirli bir kişinin yürüyüşünü, büyüklüğünü ve bacaklarının pozisyonunu gösteren bir videonun 24 karesini yeniden oluşturabildi.

Yeni Teknoloji, Önce Sağlık Sektöründe Kullanılacak

Araştırmacılar teknolojiyi öncelikle medikal alanda kullanabilmek için geliştirmek istiyorlar. X-ışınları gibi 2 boyutlu görüntüleri, bilgisayarlı tomografi taramaları gibi daha fazla bilgi ile 3 boyutlu görüntülere dönüştürmek için kullanılabileceğine inanıyorlar. 3 boyutlu taramalar oldukça masraflı ve bu, gelişmekte olan ülkeler için iyi bir fırsat.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü Bilgisayar Bilimi ve Yapay Zeka Laboratuvarı’ndan araştırma makalesinin baş yazarı olan Guha Balakrishna, konu hakkında bazı açıklamalarda bulundu.

X-ışınlarının bilgisayarlı tomografi taramalarına dönüştürülebilmesinin ezberleri bozacağını ifade eden araştırmacı; sadece bir X-ışınını algoritmaya kaydedip kaybolan tüm verileri inceleyebileceklerini dile getirdi.

Ozan Ercan

2002 yılında İstanbul'da doğdum. Büyükçekmece Recep Güngör Anadolu Lisesi'nin dil bölümünden mezun oldum. Marmara Üniversitesi’nde Fransızca Öğretmenliği okuyor, günlerimi büyük oranda müzik dinleyerek ve kitap okuyarak geçiriyorum. Oscar Wilde ve That '70s Show seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version