Menu
in

Çin, Ay’a Bayrak Diken İkinci Ülke Oldu: Chang’e 5 Eve Dönüyor

Çin, Ay’a bayrak diken ikinci ülke oldu. Chang’e 5, Ay görevini başarıyla tamamladı. Yıllar sonra ilk defa yeni Ay toprağı örnekleri Dünya’ya getiriliyor.

Chang’e 5, Ay’ın yüzeyinde gerçekleştirdiği 4 günlük görevini tamamladı. Ay yüzeyinden başarıyla kalkan yer aracı, Dünya’ya dönüş yolculuğuna başladı. Şu an Ay’ın yörüngesine oturan araç, yörüngede dolaşan Chang’e 5’la birleşip gezegenimize dönecek. Bu operasyon Çin Halk Cumhuriyeti’ni, ABD’nin ardından aya bayrak dikmeyi başaran ikinci ülke yaptı.

Küçük yer aracı ile Change 5 yörünge aracının birleşmesi ise otomatik sistemler aracılığıyla sağlanacak. Araçların uygun gördüğü bir an gerçekleştirilecek birleşme manevrasının cumartesi içinde tamamlanması bekleniyor. Her şey plana uygun yürürse yolculuğun son aşamasına geçilecek ve Dünya’ya dönüşe başlanacak.

Ay toprağı örnekleri, birleşme sonrası hemen gezegene dönmeyecek. Chang’e 5’ın birkaç gün daha yörüngede dolaşıp, Dünya’ya yaklaşmak için gerekli şartları sağlaması gerekiyor. Dönüş modeli nihayetinde kalkışın da yapıldığı Çin’in İç Moğolistan eyaletindeki Siziwang Alanı’na iniş yapacak.

- Reklam -

Dünya’ya dönüş yolculuğu 112 saat sürecek (4.5 gün civarı). Chang’e 5’ın hızını ayarlamak için atmosfere ilk temasından sonra biraz yükselip, geri inmesi planlandı. Böylece araç sürtünme kuvvetinin yaratacağı etkilerden kaçınabilecek.

Çin Bayrağı Ay’da: 1976’dan Beri Dünya’nın Uydusundan Örnek Toplanmıyordu

Chang’e 5’ın görevi 23 Kasım’da başlamıştı. Güney Çin’den kalkış yapan araçlar 4,5 gün sonra Ay’ın yörüngesine girmiş ve göreve başlamıştı. 1 Aralık’ta Ay’a inen yer aracı hemen işlemlere başlamış ve fotoğraflar çekip, zeminden örnekler toplamıştı.  Ay’la temastan 19 saat sonra görev tamamlanmış ve iki uzay aracının birleşmesi için hazırlıklar başlamıştı. Yer aracı birkaç yüz kilogram ağırlıkta ve saatte 6 bin kilometre hız yapabiliyor.

Chang’e 5 yörünge aracı 28 Kasım’dan beri yörüngede ve yer aracıyla birleşeceği randevu noktasına ilerliyor.  İki uzay aracının senkronize olup birleşmeye hazır hâle gelmeleri yörüngede geçecek iki günün ardından gerçekleşecek. 3,5 saatlik bir pencerede manevraların yapılıp, dönüş yolculuğuna başlanması planlanıyor.

Yer aracının Ay’dan ne kadar örnek topladığı henüz açıklanmadı. En son Sovyetler Birliği projesi Luna 24 dahilinde 110 gramlık Ay örneği gezegenimize getirilmişti. Chang’e 5, 1976’daki Luna 24’ten sonraki ilk Ay parçalarını taşıyacak.

Görevin geri kalan kısmı da zaman çizelgesine uygun ilerlerse Ay örnekleri aralık ayının ortasında Dünya’ya dönecek.

Peki siz Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu hamlesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Ay yüzeyinden getirilen örneklerden ne gibi sonuçlara ulaşılacak? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Mehmet Çakıcı

1999'da Balıkesir'de doğdu. Küçük yaştan beri fantastik edebiyata ilgi duydu, büyüdükçe diğer edebiyatlara da yaklaştı. Şu sıralar İstanbul Üniversitesi'nde bu ilginin üstüne iyice düşüyor. Uzun bir süre araknofobinin nasıl yazıldığını öğrenemedi.

Yorum Yap

Exit mobile version