Menu
in

7 Yıldır Uzayda Kontrolsüzce Dolaşan 4 Tonluk SpaceX Roketi Son Hızla Ay’a Çarpacak

SpaceX roketi son hızla Ay’a çarpmaya hazırlanıyor. Elon Musk’ın 7 yıl önce kontrolden çıkan roketinin rotasını gözler önüne seren bir görüntü kaydedildi.

SpaceX roketi Dünya’nın uydusu Ay’a çarpmak için gün sayıyor. 7 yıl önce bir uzay görevi için gönderilen ve kontrolden çıkan roketin nihai varış noktası belli oldu. Sanal Teleskop Projesi sayesinde uzayda başı boş bir şekilde salınan Falcon 9 roketine dair bir fotoğraf elde edildi ve roketin yörüngesi paylaşıldı.

Elon Musk’ın uzay şirketi SpaceX, 2002 yılından beri Falcon 9, Falcon Heavy, Starlink, Dragon Kargo, Starship gibi birçok projeye imza atıyor. Söz konusu olay ise Şubat 2015 tarihinde gerçekleşiyor. Florida’daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu’ndan fırlatılan Falcon 9 roketi, fırlatma sırasında yakıtını tüketmiş ve Dünya’ya geri dönememişti. Roket, iklim değişikliğini uzaydan gözlemleme görevi için görevlendirilen; ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) ve NASA ortaklığında işletilen Derin Uzay İklim Gözlemevi (DSCOVR) adlı gözlem uydusunu taşıyordu.

- Reklam -

Merkezi İtalya’da bulunan Sanal Teleskop Projesi’nın kurucusu Gianluca Masi, roketin üst parçasının görüntülerini Roma’daki PlaneWave teleskobuyla kaydetmeyi başardı.

Ay’ın ve ışık kirliliğinin görüntüyü yakalamayı zorlaştırdığını belirten Masi, ayrıca roketin çok hızlı bir şekilde döndüğünün ve parlaklığında dalgalanmalar yaşandığını kaydetti.

Ay’a Çarpmaya Hazırlanan SpaceX Roketi Canlı İnternet Üzerinden Yayında İzlenebilecek

2015 yılından beri Dünya, Ay ve Güneş’in çekim kuvvetleri yüzünden uzayda kontrolsüzce dolaşan roketin varış noktası geçen günlerde belli oldu. Roketin yörüngesini çıkartan araştırmacılar Falcon 9’ın 4 Mart 2022’de Ay’a çarpacağının kesinleştiğini ifade etmişti.

4 ton ağırlığa sahip olan roket, saatte yaklaşık 9 bin kilometre hızla Ay’a doğru yol alıyor. Aktarılanlara göre roketin Ay’a çarptığı anlar Dünya’dan gözlemlenemeyecek.

Ancak daha önce roketi de görüntülemeye başlayan Sanal Teleskop Projesi ekibi, çarpışmayı canlı olarak internet sitesi üzerinden yayınlayacaklar.

Bilim insanları çarpışmanın Dünya için bir tehlike yaratmayacağını kaydediyor. Bununla birlikte gezegen yörüngesinde her geçen gün daha fazla artan uzay enkazı meselesi, gelecek için tehlike çanlarıyla birlikte anılıyor. Şu an için yalnızca gökbilimcileri etkileyen uzay kirliliği, yakın gelecekte Dünya’daki canlılar için de bazı sorunlara neden olabilir. Eski roket parçalarından uydulara Dünya’nın yörüngesinde 27 bin adetten fazla uzay çöpü yer alıyor.

Çarpma anını yayınlayacak internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Konu hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Space

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version