Menu
in

DC Evreninin Değeri Bilinmemiş Süper Kahramanı: “Starman”

Starman, Batman ve Superman gibi çizgi romanların altın çağında temel bir fikirle ortaya çıkmış ve mirası farklı isimlerce taşınmıştı. Peki bu ikonik karakter şimdi nerede?

Starman karakteri çizgi romanın altın çağında önemli bir çıkış yapmıştı. DC Comics’in bu değeri bilinmeyen süper kahramanı, şimdi nerede dersiniz?

Çizgi romanların Altın Çağı birçok farklı karakterin doğumuna şahit oldu. Bu karakterlerden bazıları hâlihazırda maceralarına devam ederken bazıları da isimlerini yeni kahramanlara verdi. Ancak 1941 yılında ilk defa okuyucusu ile buluşan Starman aralarında çok farklı bir yere sahipti.

DC Comics yarattığı süper kahramanların oldukça özel ve farklı olmasıyla haklı övgüler alıyor. Çizgi roman devi, Batman ya da Superman gibi kahramanları, Joker ve Darkseid gibi kötüleri okuyucu ile buluşturmuştu. Ayrıca Justice League ekibini toplayarak evrendeki kötülüğe karşı gelmişti. Ancak Justice League’den önce çizgi romanların Altın Çağında Justice League Society of America ismiyle farklı bir ekip kötülükle savaşıyordu. Bu ekibin en gözde üyesi ise kozmik güçlere sahip Starman’di.

- Reklam -

İlk Starman çizgi romanı 1941 yılında DC’nin o zamanlar bilinen adı Action Comics 61. sayısında karşımıza çıktı. İlk Starman olan Ted Knight, Gardner Fox tarafından yazıldı ve Jack Burnley’nin kalemiyle bedenine kavuştu. Bir bilim insanı ve astronom olan Ted Knight kendi buluşu olan Kozmik Asa ile uçabilme ve enerjiyi kullanabilme becerilerine sahipti. Opal Şehri’ni kötülükten korumaya çalışan Starman eşi tarafından tasarlanan kırmızı ve yeşil bir kostüm giyiyordu. Fakat bilim insanı ve süper kahraman olan bu isim, İkinci Dünya Savaşı’ndaki ölümleri ve atom bombasının yapımındaki rolünü fark ettiğinde yaşadığı depresyonla birlikte emekli olmaya karar verdi. Dolayısıyla Ted Knight’ın hikâyesi içinde bulunduğu dönem için oldukça alışılmadık bir motif ile son buldu.

Starman: Ted Knight’ın Mirası ve Kostümün Gelecek Sahibi

Ted Knight’ın emekli olmasıyla Starman ismi kısa süreliğine Batman’e geçiyor. 1957 yılında yayımlanan Action Comics 247. sayıda Bruce Wayne’nin bu mirası üstlendiğini görüyoruz. Ancak Crisis sonrası dönem DC çizgi romanlarında 1950 yıllarındaki Starman’in aslında Charles McNider yani orijinal Dr. Mid-Nite olduğu söyleniyor.

Ted Knight’ın yaşlanması sonrası Starman mahlası oğlu David’e geçiyor. Ancak henüz iki gün bile geçmeden Opal Şehri’nin koruyucusu öldürülüyor. Bunun üzerine Starman cübbesi ve maskesi Ted’in diğer oğlu Jack Knight’a geçiyor. Fakat Jack, ağabeyi ve babasının yaşadıklarından sonra süper kahraman olmak için pek gönüllü olmuyor. Yine de babasını azılı düşmanı olan Mist’ten korumak zorunda kaldığı için Starman kostümünü giyip kötülüğe karşı savaşıyor.

Jack Knight çizgi romanların altın çağındaki karakteri modern zamanlara getirmesi konusunda oldukça önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor. Dar ve gösterişli kostümler yerine gündelik kıyafetlerle okuyucuların karşısına geçiyor. Yine de İkinci Dünya Savaşı’ndan kalma gözlükleriyle Starman’in geçmişinin unutulmasının önüne geçiyor. Karakter gelişimi ile kozmik güçlere sahip bir kahramanın kendi içinde yaşadığı buhranlı dönemlere de başarılı noktalardan değiniyor. 2001 yılına kadar devam eden Starman serisi Jack Knight’ın babası gibi emekli olmasıyla son buluyor. Böylece süper kahramanımızın mirası çoğu çizgi romanda rastlamadığımız kesin bir sonla final veriyor.

Jack Knight Sonrası Starman ve Kozmik Asa

Starman karakteri orijinal zaman çizgisinde sona ulaşmışsa bile Ted Knight’ın icadı Kozmik Asa’yı şu anda Stargirl taşıyor. Böylece Starman’in DC evrenine taşıdığı düşünce Stargirl sayesinde yaşamaya devam ediyor. Dolayısıyla bu kozmik kahramanın çizgi romanları temelde yaşamın, ölümün ve geride kalan düşüncenin bir sonraki nesle geçmesinin özeti.

Bunun yanı sıra DC evreninin değişen zaman örgüsü içinde Grant Morrison ve Howard Porter tarafından yaratılan Farris Knight’ın gelecekteki Starman olduğunu öğreniyoruz. Ted Knight ve Starman’in düşmanı Mist’in soyundan geldiğini öğrendiğimiz Farris zamanda yolculuk yaparak Ted Knight’ı öldürmeye çalışmıştı.

1941 yılından 2001 yılına kadar devam eden maceraları ile Starman aslında çizgi romanların altın döneminde karşımıza çıkan bir süper kahramanın sessiz ve gururlu emekliliğini anlatıyor. Bütün kayıplarına, savaşlarına ve üzüntülerine rağmen Ted Knight’ın düşünceleri bu zamana kadar gelmeyi başarıyor. Böylece bütün süper kahraman hikâyelerinin şiddetle bitmediğini kanıtlıyor.

Siz Starman çizgi romanlarını okudunuz mu? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: CBR, DC Comics

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version