Menu
in ,

“Dede Korkut” UNESCO’nun Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi’nde!

Kültürel mirasımızın önemli parçalarından olan Dede Korkut Destanları, UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne dahil edildi!

Dede Korkut Destanları, edebiyatımızın güçlü temelleri arasında inci gibi ışıldamaya devam ediyor. On iki destansı hikâyeden oluşan ve Oğuz Türklerinin en bilindik destanlarından olan “Dede Korkut”, UNESCO’nun Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne oy birliğiyle dahil edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı açıklamanın tam metni şöyle:

Türkiye’nin bir kültür mirası daha UNESCO listelerindeki yerini aldı. Türk Destanı ‘Dede Korkut’ UNESCO Dünya Somut Olmayan Kültür Mirası Temsili Listesi’ne oy birliğiyle kabul edildi.

- Reklam -

“Dede Qorqud/ Korkyt Ata/ Dede Korkut Mirası: Destan, Masal ve Müzik” çok uluslu dosyası olarak geçtiğimiz yıl mart ayında UNESCO’ya gönderilen kültür mirasımız temsili listeye 17’nci unsur olarak bugün itibariyle dâhil edildi.

Morityus Cumhuriyeti’nin başkenti Port Louis’de gerçekleştirilen UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 13. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda temsili listeye alınan Türk destanı artık insanlığın somut olmayan kültürel mirası oldu.

Türkiye bu kararla temsili listeye en çok unsur kaydettiren ilk 5 ülke arasındaki yerini de korudu.

‘Dede Korkut’ Birleştirici Unsur

“Dede Korkut: Destan, Masal ve Müzik” dosyası Kazakistan’ın moderatörlüğünde, Azerbaycan ve Türkiye’nin katılımıyla çok uluslu olarak hazırlandı.

Türk dünyasının yüzlerce yıllık kültürel kimliğinin taşıyıcısı ve ortak mirası olan ‘Dede Korkut’ etrafında şekillenen destan, masal ve müzik geleneği ülkemizin başta kuzeydoğusu olmak üzere ülke genelinde yaşatılıyor.

Dede Korkut kültürünü oluşturan destan, masal ve müzik içerisindeki dilden dile, kuşaktan kuşağa aktarılan değerler, Türkiye’nin kültürel belleğinde canlılığını koruyor; geçmişle bugün arasındaki kültürel bağın güçlenmesine, kültürel devamlılığın, aidiyet ve kimlik anlayışının geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyor.

Birikimi ve değerleri sınırları aşan ‘Dede Korkut’ mirası bu yönüyle Türkçe konuşan ülkelerde de birleştirici bir unsur olarak son derece önemli.


Aralarında Âşıklık Geleneği, Karagöz, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Mesir Macunu Festivali, Meddahlık Geleneği ve Mevlevi Sema Törenlerinin de bulunduğu temsil listesine buradan ulaşabilirsiniz.

Bu şahane haberle birlikte, edebiyatımızın önemli parçalarından “Dede Korkut” için için Kayıp Rıhtım Aylık Öykü Seçkisi’nde hazırladığımız Özel Sayı’yı da yeniden hatırlatmak isteriz.

Onur Selamet

1993 İstanbul. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu. Çeşitli kısa ve orta metraj film projelerinde yer aldı. Öyküleri kimi dergi ve fanzinlerde yayımlandı. 2013'ten beri üç arkadaşıyla birlikte Marşandiz Fanzin'in makinistliğini yapmaya devam ediyor. İlk öykü kitabı "Ölü Dalgıcın Sonbaharı" ise Eylül 2018'de yayımlandı.

Yorum Yap

Exit mobile version