Menu
in ,

Şizofrengi Dergisi Tüm Sayıları ile Dijital Ortamda

Şizofrengi Dergisi tüm sayıları ile dijital ortama aktarıldı. 90’lı yılların kült yayını artık çevrim içi!

Bir dönemin çok konuşulan yayınlarından Şizofrengi Dergisi tüm sayılarını dijital ortama taşıdı. 90’lı yılların kült işlerinden birisi olan Şizofrengi, bütün sayıları ve ekleri ile artık çevrim içi olarak okunabilecek.

Psikiyatr ve yazar Fatih Altınöz ve arkadaşları tarafından psikiyatri hakkında denemeleri bir araya getirmek için yola çıkan ancak zaman içinde çokça çeşitlenen dergi; hiç reklam kabul etmeyen yapısı ve bağımsız kimliği ile fanzin ruhunu koruyan nadir işlerden birisiydi.

“Bütünüyle Kuşkudayız” mottosuyla yola çıkan yayın, toplamda 27 sayı ve 3 ekten oluşuyor. İlk sayısını Şubat 1992’de yayımlayan Şizofrengi, 27. ve son sayısını Nisan 1998’de yayımlamıştı.

- Reklam -

Derginin kurucusu Fatih Altınöz, bütün sayıların dijital ortama taşındığını şu sözlerle duyurdu:

“Yeni yıla böyle başlamak varmış kısmette. Uzun süredir Şizofrengi sayıları sorulmaktaydı. Çok sevdiğim bir arkadaşım iki gün önce “Sana bir site yapalım. Artık uzatma.” demese gene de aklımda yoktu. Özellikle Şizofrengiseverler, ’Buyrunuz!’”

Şizofrengi Dergisi Tüm Sayıları Artık Çevrim İçi

Dergi hakkında Zero’dan yapılan kısa alıntı şu şekilde:

“İstanbul’un kült yayınlarından biri Şizofrengi’nin, çoğu insan eli yüzü düzgün bir dergi olarak hatırlasa da, çıkışını fanzin formatında yaptığını hatırlatmak gerek. Psikiyatr Fatih Altınöz ve birkaç yakın arkadaşının psikiyatri üzerine denemeleri toplamak amacıyla oluşturduğu yayın, daha sonra bir dergiye dönüşse de, reklam içermemesi, bağımsız dağıtılmasıyla fanzin ruhunu korudu denebilir.

“Hayatınızda duymadığınız formda şiirler, çarpık ama büyüleyici aşk hikâyeleri ve ufuk açıcı ama kolay okunan bilim yazılarının hepsi buradaydı. Kendisi gitti ama sloganı kaldı: Hâlâ ve daima ‘bütünüyle kuşkudayız’.”

Şizofrengi Dergisi’nin bütün sayılarına buradan ulaşabilirsiniz.

Peki siz Şizofrengi ile daha önce tanışmış mıydınız? Derginin arşivinin dijital ortama taşınmasına ne diyorsunuz? Günümüzde bu tür yayınların eksikliğini hissediyor musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version