Menu
in ,

Ahmet Ümit’in “Tapınak Fahişeleri” Kitabı Müstehcen Bulunarak Sansürlendi: Zarf ya da Poşette Satılacak

Ahmet Ümit’in “Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri” adlı çizgi romanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından muzır ve müstehcen bulundu.

Ahmet Ümit imzalı Başkomser Nevzat: Tapınak Fahişeleri kitabı sansüre uğradı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde hizmet veren Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, çağdaş polisiye edebiyatın ünlü kalemlerinden Ümit’in 2007 çıkışlı eserini muzır ve müstehcen buldu.

Medyascope’tan Senem Büyüktanır’ın haberine göre İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun 11 Ocak 2023 tarihli yazısı üzerine kitabı inceleyen Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurul, Yapı Kredi Yayınları tarafından ikinci baskısı Temmuz 2022’de yapılan ’Başkomser Nevzat Tapınak Fahişeleri’ isimli kitabın içerisinde yer alan bazı ifade, tasvir ve görsellerin 18 yaşından küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğuna ve 1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik dördüncü maddesindeki sınırlamalara tâbi olmasına oy birliğiyle karar verdi.

Ahmet Ümit’in ünlü polisiye karakteri Başkomser Nevzat’ın çizgi roman dünyasındaki maceralarını konu alan dizi Çiçekçinin Ölümü, Tapınak Fahişeleri ve Davulcu Davut’u Kim Öldürdü? eserlerinden oluşuyordu.

- Reklam -

Ahmet Ümit, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada karara tepkisini şu sözlerle gösterdi:

“Tapınak Fahişeleri adlı kitabıma sansür geldi. Kitap müstehcenmiş… Sanatı, baskıyla engellemek rüzgarı hapsetmeye benzer. Asla başaramazsınız.”

Ahmet Ümit’in Tapınak Fahişeleri Kitabı “Küçüklere Zararlıdır” Damgası ile Satışa Sunulacak

2007 yılında Doğan Kitap’ın yayımladığı ve o tarihte de muzır bulunan eser, yayıncısı tarafından yeniden basılmamıştı. Ahmet Ümit’in yayın hakları Yapı Kredi Yayınları’na geçtiğinde yayınevi Temmuz 2022 tarihinde Tapınak Fahişeleri çizgi romanını yeniden okurlarla buluşturdu.

Eserin yeni yayınevindeki ilk baskısının, içerisindeki “bazı ifade, tasvir ve görseller” sebep gösterilerek küçüklerin maneviyatı ve gelişimleri üzerinde muzır ve müstehcen tesir yapacak nitelikte olduğu öne sürüldü.

1117 sayılı Kanun’un 3266 sayılı Kanun’la değişik dördüncü maddesindeki sınırlamalar kitabın satışını sınırlandırırken eserin üzerinde “küçüklere zararlıdır” damgası bulundurmasını da gerektiriyor.

Kararla birlikte Tapınak Fahişeleri kitabı açık alanlarda sergilenemeyecek, dükkânlarda teşhir edilemeyecek, küçüklere gösterilemeyecek, okullara satılamayacak ve kitabın reklamı yapılamayacak. Eser yalnızca içi görülmeyen zarf veya poşet içerisinde satışa sunulabilecek.

Kitabın güncel baskısının arka kapağında şu ifadeler yer alıyor:

“Ahmet Ümit okurlarının zihinlerinde canlandırdığı dünyası bu kez çizgi dünyamızın iki ustası İsmail Gülgeç’le Aptülika’nın kareleriyle hayat buluyor. Ümit’in polisiye roman ve öykülerinin efsanevi kahramanı Başkomser Nevzat, bizi bu üç çarpıcı macerada, yardımcıları Komiser Ali ve Kriminolog Zeynep’le beraber İstanbul’un kadim semtlerinden farklı toplumsal yaşantıların dünyasına, insanın aşk ve onurunu korumak için neler yapabileceği ile yüz yüze getiriyor.

Ne garip değil mi polis?
Ben sahte peygamberlerden medet umdum,
satanist kardeşim şeytandan medet”

Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu’nun bu kararı hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Medyascope

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version