Menu
in

David Rooney’den On İki Saatin Hikâyesiyle Uygarlığın Tarihini Anlattığı Kitabı “Akrep ve Yelkovanın İzinde” Türkçede

“Akrep ve Yelkovanın İzinde” Türkçede. Tarihçi ve saatbilimci David Rooney, bu kitabında on iki saat üzerinden akrep ve yelkovanın dünyayı şekillendiren izini sürüyor.

Akrep ve Yelkovanın İzinde Türkçe raflarındaki yerini aldı. Tarihçi ve saatbilimci David Rooney tarafından kaleme alınan ve Timaş Yayınları etiketiyle çıkan eser, on iki saat üzerinden akrep ve yelkovanın dünyayı nasıl şekillendirdiğinin izini sürüyor.

Antiquarian Horological Society’nin hem de dünyanın en eski saat ve saat müzesi olan Clockmakers’ Museum’un yönetiminde yer alan David Rooney, 15 yıllık araştırması ve gezileri üzerine inşa ettiği Akrep ve Yelkovanın İzinde’de zamanın işleyişinin gizli hikâyesini ve modern dünyayı nasıl şekillendirmeye devam ettiğini anlatıyor. Ortaçağdaki su saatlerinden anıtsal güneş saatlerine ve kıyı zaman sinyallerinden dünyanın yörüngesindeki uydulara kadar, okuru insanların zamanı takip etmek ve ölçmek için kullandığı ustalığı ve işçiliği sergileyen küresel bir yolculuğa çıkarıyor. Yazarın kapsamlı araştırması, saatlerin ve zaman işleyişinin navigasyondan kapitalizme, politikaya ve kimliğimize kadar her şey üzerindeki gerçek etkilerini gösteriyor.

Şimdiye dek hakları 14 ülkeye satılan kitap, yayımlandıktan kısa süre sonra fizik alanında Amazon’un çok satanlar listesine girdi ve Forbes, The Economist, New York Times gibi birçok yayın tarafından beğeniyle karşılandı.

- Reklam -

Smithsonian Magazine tarafından “2021’in En İyi 10 Tarih Kitabından Biri” olarak da seçilen ve orijinali About Time: A History of Civilization in Twelve Clocks adıyla Haziran 2021’de yayımlanan Akrep ve Yelkovanın İzinde’nin tanıtım bülteni ise şu şekilde:

Akrep ve Yelkovanın İzinde – David Rooney | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

Antik Roma’nın güneş saatlerinden Çin İmparatorluğu’nun su saatlerine, Aydınlanma gözlemevlerinden günümüzün akıllı saatlerine kadar, dünyanın tüm kültürlerinde binlerce yıl boyunca çeşit çeşit saatler inşa edildi. Bazen bir zafer nişanesi bazen de bilginin kaynağı olarak boy gösteren bu cihazlar, icat edildikleri günden itibaren insanlık için değiştirici ve dönüştürücü bir rol oynadı; öyle ki zaman zaman bizi yıkımın eşiğine getirdiler. Seçkinler onları güç gösterisi, maddi kazanç ve halkın idaresi için kullandı –bazen de tüm bunlara karşı koymak için kullanıldılar.

Tarihçi ve saatbilimci David Rooney, Diyarbakır’dan Ümit Burnu’na, Londra’dan Osaka’ya seçtiği on iki saat üzerinden akrep ve yelkovanın dünyayı şekillendiren izini sürüyor; inanç ve erdem, düzen ve üretim gibi her biri uygarlığın yapıtaşlarından olan kavramlara mercek tutuyor.

Akrep ve Yelkovanın İzinde Hakkında Ne Dediler?

“Yalnızca bir saatbilimcinin zevki değil, zamanı kaydetmenin doğası ve sembolizmi üzerine ustaca bir tefekkür. Rooney, Orta Çağ’a ait kum saatlerinden Doomsday Clock’a, Jaipur’dan Jodrell Bank’a, GMT’den GPS’e kadar bir dizi neşeli hikâyeyle hem eğlenceli zaman geçirmenizi hem de durup düşünmenizi sağlıyor. Çarpıcı bir başarı.” – Richard Holmes, Merak Çağı’nın yazarı

“Eski Roma’daki güneş saatlerinden tarih boyunca ve kültürler arasında kullanılan astronomik, mekanik ve atomik saatlere kadar Rooney, gündelik hayatı düzenleyen bu olağanüstü nesneler hakkında kusursuz bir kitap kaleme almış.” – Jerry Brotton, Rönesans’ın yazarı

“Şaşırtıcı derecede orijinal… Bir popüler bilim klasiği.” – Patricia Fara, Bilim: Dört Bin Yıllık Bir Tarih’in yazarı

“Zamanın işleyişinin insanlık tarihini nasıl şekillendirdiğine dair zengin bir araştırma. Hevesli ve bilgili bir rehber olan Rooney, tarihin karanlık taraflarını ortaya çıkarmaktan çekinmiyor. Okurlar, zamanı kaydetmenin önemine dair yeni şeyler keşfedecekler.” – Publishers Weekly

“Saatlerin hem bize hem de bizim hakkımızda söylediklerine dair büyüleyici bir çalışma… İnsanı düşünmeye teşvik eden değerli bir entelektüel yolculuk.” – Wall Street Journal

“Son derece zekice… Oldukça sürükleyici, her sayfasında hayranlık uyandırıyor.” – NY Times Book Review

“Sevimli, kişisel, kendine özgü… Rooney kitap boyunca saatlerle ilgili zekice bilgiler ve anekdotlarla okuru eğlendiriyor. Bu büyüleyici ve son derece bilgilendirici metni sindirerek okuyun.” – Kirkus Reviews

Çevirisini Eylül Doğramacı’nın üstlendiği ve 288 sayfadan oluşan Akrep ve Yelkovanın İzinde, Kasım 2022 itibarıyla raflardaki ve dijital kitap satış mağazalarındaki yerini aldı.

Akrep ve Yelkovanın İzinde kitabının konusunu nasıl buldunuz? Kitap hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilir, ayrıca tüm içeriklerimizden anında haberdar olmak adına bizi Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version