Menu
in

Cahit Kaya, “Dünya Sineğe Baktı” ile Dehşeti Yeni Bir Gözle Tanımlıyor

Cahit Kaya, canavarlaşan insanın “insana” duyduğu dehşeti işlediği öyküleri Dünya Sineğe Baktı ile raflarda.

Cahit Kaya, Dünya Sineğe Baktı adlı öykü kitabı ile okurların karşısına çıkıyor. Eser, Dorlion Yayınevi etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Ege Üniversitesi’nde Biyoloji ve Amerikan Kültürü ve Edebiyatı eğitimleri alan Cahit Kaya, öykülerinin yanı sıra çevirmen kimliği ile de tanınıyor. Ralph Waldo Emerson, James Allen, Virginia Woolf, Courtney Maum, Ernest Hemingway, Henry David Thoreau, Joseph Conrad ve Naomi Oreskes gibi yazarlardan çeviriler yapan Kaya, aynı zamanda öyküler kaleme alıyor.

Toplamda 13 öyküden oluşan Dünya Sineğe Baktı, kitabında yer alan Cadı, 2017 senesinde Ankara’daki Tiyatro Garaj tarafından kısa oyun ve öykü yarışmasında seçilmiş ve bir sezon boyunca sahnelenmişti.

- Reklam -

İki bölümden oluşan eserin ilk bölümü Canavarlar Ülkesinde adını taşıyor. İçerisinde Cadı, Masumiyet Vakfı Çocukları, Taziye Evi, Karanlık Ayetler, Ağaçsın Sen, Ayşe Teyze ve Zombiler, Dişe Diş ve Feriha’nın Bebekleri öykülerini barındırıyor.

Kanımda Tanrılaşan Mikrop adlı ikinci bölümde ise şu öyküler yer alıyor: Çeri Domateslerin ve Kaktüslerin Masalı, -Slm, br khve İçİm mi?, Kendi Dışına Çıkan Adamın Üç Dünyası, Vantrilok, Bakteriyel Devrim.

Dünya Sineğe Baktı – Cahit Kaya | Arka Kapak Tanıtımı

Cahit Kaya “Dünya Sineğe Baktı”da on üç öyküye yer veriyor.

İki bölümden oluşan kitabın ilk bölümündeki öyküler köyler, evler ve nispeten dar benzer alanlarda geçen olaylarla sınırlıyken ikinci bölümde şehir, ülke ve dünya olayların sahnesi oluyor ya da olayın kapsamı onları içine alıyor. Kendi içlerinde kısa bölümlere ayrılan, fragmanlar halinde ilerleyen eksiltili öyküler, içerdikleri zengin imgeler ve görsel unsurlarla okura âdeta yan yana yerleştirilen fotoğraflar sunuyor. Kitabın odağında yer alan “metamorfoz” ilk bölümde bireysel düzeyde kalırken ikinci bölümde toplumsal düzeyde yaşanıyor. Öyküler arasındaki bu izleksel bağın dışında karakterler ve olaylar arasında da birtakım bağlantılar bulunuyor. Kaya’nın karakterlerini etkileyen, onları “başkası” ya da “başka şey” yapan olaylar bireysel olandan toplumsal olana, yerel olandan evrensel olana uzanıyor. Cahit Kaya öykülerinde insanın canavar karşısında kapıldığı dehşete değil, cadı veya zombiye dönüşerek canavarlaşanların insan karşısında kapıldığı dehşete odaklanıyor. Özgün biçimi sayesinde içi dışından geniş olan “Dünya Sineğe Baktı” çağdaş yazında hem geçmişe hem geleceğe açılan bir kapıyı aralıyor.

Toplamda 129 sayfadan oluşan kitabın kapak görseli John Atkinson Grimshaw’a ait. Eser, Haziran 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Kitap hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version