Menu
in , ,

“Julie & Julia” Filmine İlham Veren Ünlü Yemek Yazarı ve Senarist Julie Powell 49 Yaşında Hayatını Kaybetti

Julie Powell erken yaşta hayata veda etti. Ünlü yemek yazarı, Julie & Julia filmine ilham vermiş ve yapımda Amy Adams tarafından canlandırılmıştı.

Julie Powell 49 yaşında aramızdan ayrıldı. Julie & Julia filmiyle tanınan ünlü yemek yazarı, Julia Child’ın kitabındaki 500’den fazla yemek tarifini bir yılda pişirdiği dönemle adından söz ettirmişti.

Julie Powell’ın eşi, New York Times’a yaptığı açıklamada, partnerinin ritim bozukluğundan kaynaklanan kalp durması sonucu New York-Olivebridge’deki evlerinde hayata gözlerini kapadığını doğruladı.

Powell, 2002’de eşi, üç kedi ve bir pitonla bir restoranın üst katında yaşayan bir sekreter olarak 30 yaşını kutlamak üzereydi. Tam da o sıralarda, kendisine bambaşka bir hayatı getirecek bir karar aldı. ABD’de Fransız mutfağının duayeni olarak tanınan şef Julia Child’ın Mastering the Art of French Cooking kitabındaki 524 tarifi sırayla pişireceği bir yıllık uzun bir yolculuğa yelken açtı.

- Reklam -

Herhangi bir aşçılık eğitimi olmayan Powell, çıktığı bu yolculuk sırasında karşılaştığı sorunları esprili ve mütevazı bir dille yazdığı Julie/Julia Project adlı blog sayfasında paylaşıyordu.

Blogun takipçilerinden biri de New York Times yazarı Amanda Hesser’dı. 2003 yılında blogla ilgili bir yazı da yazmış olan Hesser, Powell’ın hayatını kaybetmesinin ardından yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Yazıları taze, canlı ve bazen tam pişmemiş olurdu ve övülesi bir biçimde hiçbir geleneğe bağlı değildi. İnternet, yemek yazımına demokrasiyi getirdi ve Julie, yeni ekolün ayırt edici ilk sesiydi.”

Julie Powell Hayatı ile Kitlelere İlham Vermişti

2005’te, Julie’nin blogu Julie & Julia: 365 Days, 524 Recipes, 1 Tiny Apartment Kitchen adıyla kitaplaştırıldı. Kitabın alt başlığıysa My Year of Cooking Dangerously’ydi.

Powell’ın bu deneyimi, Amy Adams ve Meryl Streep gibi isimlerin rol aldığı 2009 çıkışlı Julie & Julia adlı filmin esin kaynağı oldu. Yapım, 2012’de hayatını kaybeden yönetmen Nora Ephron’un yazdığı ve yönettiği son sinema filmi olmuştu. Ephron, uzun süre mücadele ettiği kan kanserine (lösemi) yenik düşmüştü. Usta yönetmen ardında When Harry Met Sally, You’ve Got Mail ve Sleepless in Seattle gibi geniş kitlelere hitap etmeyi başarmış filmler bıraktı.

Julie Powell

Powell, 2009’da ikinci kitabını Cleaving: A Story of Marriage, Meat and Obsession’ı yayımlamıştı. Eserin konusunu eşiyle arasındaki ilişki oluşturuyordu. Yayıncısı Little, Brown and Co.’dan Judy Clain, yaptığı açıklamada Julie’yi şu sözlerle andı:

“Julie & Julia hızla bir klasik oldu ve şimdi Julie’nin göz kamaştırıcı parıltısını, özgünlüğünü ve eşsiz üslubunun biricikliğini minnetle hatırlayacağız.”

Julie Powell ve esin kaynağı olduğu Julie & Julia hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

M. Yusuf Kaba

2002 yılında İstanbul'da doğdum. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğrenim hayatıma devam ediyorum. İlgi alanlarım arasında kitaplar, animasyon yapımları ve oyunlar yer alıyor. Aynı zamanda amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version