Menu
in ,

Casusluk Filmlerini Aratmayan Şifreleme: Oz Büyücüsü Kitabı, Gizli Moleküllerle Dolu Bir Mektuba Saklandı

Oz Büyücüsü kitabı, bilimkurgu ve casusluk filmlerini aratmayacak düzeyde bir şifreleme sistemiyle saklandı. Kriptografi alanında devrimsel bir çalışmaya imza atıldı.

Oz Büyücüsü kitabı için çok özel bir şifreleme sistemi geliştirildi. Kriptografi alanında bir tür devrim olarak kabul edilen çalışma, bilimkurgu ve casusluk filmlerini aratmıyor.

Yapılan yeni bir araştırmada veri depolayabilen polimerlere sahip bir mürekkep, gizli mesaj taşıyan bir mektup kaleme almak için kullanıldı. Mürekkebin kimyasal yapısının içinde, oldukça karmaşık bir şifrenin ya da ayrıntılı finansal bilgilerin gizlenmesi; artık yalnızca bilimkurgu filmlerine has bir kriptografi yöntemi değil.

Massachusetts Lowell Üniversitesi ve Teksas Üniversitesi’nde görev alan bir grup bilim insanı, gizli bir mesaj için L. Frank Baum’un kült eseri Oz Büyücüsü’nü kullandı.

- Reklam -

Mektubu yazarken kullanılan mürekkebin içine işlenen şifre, içerisinde Oz Büyücüsü romanının yer aldığı bir dosyanın kilidini açan anahtar rolünü üstlendi. Kitap, bir tür şifreli bilgisayar dosyasına saklanmıştı. Mektubun mürekkebinde yer alan şifreler, işte o kitap dosyasını açmak için kullanıldı.

Fantastik Roman “Oz Büyücüsü”, Kriptografi Tarihine Geçti

Araştırma ekibi çalışmalarında yaygın bir şifreleme yöntemi olan Gelişmiş Şifreleme Standardı’nı (AES) kullanarak 256 karakterlik bir şifre hazırladı.

Ardından bu şifre, oligoüretan adı verilen polimerlere işlendi. Çoğunlukla plastik ürünlerde kullanılan polimer, böylece şifre kodlama işleminde başvurulan önemli bir bileşik hâline geldi.

Araştırma ekibinden Eric Anslyn çalışmaya dair şöyle konuştu:

“Polimer dizisindeki birimler bir dizi bilgi taşıyabilir, tıpkı herhangi bir cümlenin harf dizisinde taşınan bilgi gibi.”

Ekip kullandıkları polimerlerden bir mürekkep oluşturmak için bileşikleri izopropanol, gliserol ve kurumla karıştırdı. Ardından bir bilim insanı bu mürekkeple bir mektup kaleme aldı ve meslektaşına gönderdi.

Meslektaşı mektuptaki mürekkebi izole etmeyi başardı ve “sıvı kromatografi kütle spektrometresi” adı verilen bir kimyasal analiz yöntemiyle kodları inceledi.

Analiz sonucunda maddenin kimyasal yapısına işlenen kitabın şifreleri ortaya çıkardı. Üstelik tüm bu işlemler, henüz ilk denemede başarıyla gerçekleşerek tarihe geçti. Araştırmanın sonuçları ise ACS Central Science’ta yayımlanan bir makalede özetlendi.

Eric Anslyn, çalışmanın devrimsel niteliğini şu sözlerle aktardı:

“Bu tür bir polimerde ilk kez bu kadar çok bilgi depolanıyor. Moleküler veri depolama ve kriptografi alanında devrim niteliğinde bir bilimsel ilerlemeye.”

Bu araştırma sayesinde polimerlerin bilgi depolama kapasitesi test edilmiş oldu.

Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Independent

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version