Menu
in

İtalyan Yazar ve Yayıncı Roberto Calasso Hayatını Kaybetti

Roberto Calasso yaşamını yitirdi. Eserleri 20’den fazla dile çevrilen İtalyan yazar ve yayıncı, 80 yaşında aramızdan ayrıldı.

Roberto Calasso hayatını kaybetti. İtalyan yazar ve yayıncı Calasso, 80 yaşında aramızdan ayrıldı. Ölüm haberi, Calosso’nun yayın kurulu başkanı olarak görev aldığı Adelphi Yayınevi tarafından duyuruldu. Yazar, uzun süredir mücadelesini verdiği hastalığa karşı yenik düştü.

Türkçede K, Edebiyat ve Tanrılar, Kasch’ın Yıkılışı, Kadmos ile Harmonia’nın Düğünü ve Ka kitaplarını okuma fırsatı bulduğumuz İtalyan isim, ülkesinin önemli edebiyatçıları arasında yer alıyordu.

1941 yılında, Kuzey İtalya’daki Toskana Bölgesi’nin başkenti Floransa’da dünyaya gelen Roberto Calasso’nun eserleri 20’den fazla dile kazandırılmıştı.

- Reklam -

Yunan mitolojisini eserlerine sıkça konu edinen yazar, Giovanni Battista Tiepolo gibi ressamları, Franz Kafka ve Charles Baudelaire gibi yazarları edebiyatında ağırlayarak dikkat çekti.

Yapılan açıklamaya göre yazar 28 Temmuz 2021 tarihinde yaşamını yitirdi.

Roberto Calasso Kurucusu Olduğu Yayınevinin Satılmasına Engel Olmuştu

1962 yılında Nietzsche’nin İtalyanca baskısını yayımlamak üzere kurulan yayınevinin Adelphi Edizini adlı yayınevinin ilk günden beri parçası oldu. İlk başta editör olarak girdiği yayınevinde neredeyse 60 yıl görev alan Calosso, yayınevinin 2015 yılında İtalya’nın en büyük yayınevlerinden Arnoldo Mondadori’ye satılmasını engellemek için mücadele etti ve nihayetinde Adelphi’yi satın aldı. Yayınevi bugüne dek Georges Simenon, Jorge Luis Borges, Bruce Chatwin, Milan Kundera, Thomas Bernhard, Ingeborg Bachman, Arthur Schnitzler ve Joseph Roth gibi önemli yazarları İtalyancaya kazandırdı.

Ünlü yazar, yaşadığı bölgeyi de bir tür kültür merkezine çevirmeyi kendisine görev bilmişti. Aldephi Edizioni Yayınevi’nin köklü rakiplerinden Feltrinelli, yaşanan acı kaybı şu sözlerle ifade etti:

“Roberto Calasso İtalyan ve uluslararası edebiyat dünyasının ana aktörlerinden birisi oldu ve olmaya da devam edecek.”

Mitolojiyi sık sık eserlerinde işleyen yazar, şiddet içeren mitolojik öykülerin yalnızca peri masallarından ibaret olmadığına inanıyordu.

Akademisyenler ve yayıncılarla dolu bir ailede büyüyen yazarın dedesi Floransa Üniversitesi’nde felsefe profesörüydü. Annesi Yunan şair Pindar’ın çevrileri ile tanınıyordu. Babası ise bir hukuk tarihi profesörüydü.

Her zaman dolma kalemle yazdığını ifade eden Calosso, çalışma rutinini ikiye bölmüştü. Sabahları yazıyor, öğleden sonra ise yayıncılık işleri ile uğraşıyordu. Kendisinden etkilenen yazarlar arasında ise Salman Rushdie, Italo Calvino, Joseph Brodsky, Gore Vidal ve Simon Schama gibi isimler yer alıyordu.

Sizler Roberto Calasso eserleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version