Menu
in

Sık Rastlanan Hatalı Akıl Yürütmelere İlaç: “Safsatalar”

Bilimkurgu öyküleri ve eleştirel düşünme alanındaki çalışmalarıyla tanıdığımız Tevfik Uyar, yeni kitabıyla gündelik hayatta en sık başvurulan 40 hatalı akıl yürütmeye savaş açıyor.

Çağımızın bir parçası hâline gelmiş safsatalardan kurtulmanın en güzel yolu ne olabilir? Elbette okumak! Kulaktan duyma bilgiler, kaynağı belirsiz veriler, çarpıtılmış gerçekler… her yerdeler! Eleştirel düşünme alanındaki çalışmalarıyla da dikkatleri üzerine çeken Tevfik Uyar, yeni kitabında işte bu safsatalara karşı önemli bir cephe açıyor.

Açık Bilim Dergisi’nin kurucu editörlerinden ve Yalansavar yazarlarından Tevfik Uyar’ı Rıhtım okurları bilimkurgu öyküleriyle de yakından tanıyor. Kırmızı Kedi Yayınevi’nden çıkan Tek Kişilik Firar, yazarın bilimkurgu öykülerinin toplamından oluşuyor.

Sevgili Uyar’ı bu defa Destek Yayınları çatısı altında, kurgu dışı bir eserle görüyoruz.

- Reklam -

Kitabın tanıtım bültenine gelin hep birlikte göz atalım:

Safsatalar – Tevfik Uyar | Arka Kapak Tanıtımı

Tıpkı her sabah aynaya baktığımızda derinleşen çizgilerimizi fark edemediğimiz gibi, dünyanın gidişatını da her günü bir öncekiyle karşılaştırarak tahlil etmek kolay olmuyor. Gündemi takip ederken, haber okurken, internette gezinirken çoğu zaman içimizde tarifi zor bir duygu oluşuyor. Herkesin kendini her konuda uzman sanması bir yana, mantığa uymayan, tutarlı bir yanı olmayan, doğru bilgiye hatta bilgiye dayanmayan birtakım görüşler dile getirmenin adeta bir norm olduğunu, kitlelerin akla, mantığa dayanan ifadelerin sahiplerini yuhaladıklarını, hamasi, duygusal görüşlerin alkışlandığını bir tür “azap” eşliğinde izliyoruz. Madem bir yanlış yaptığımızda ya da bir yanlışa gereken tepkiyi veremediğimizde duyduğumuz rahatsızlığa vicdan azabı diyoruz, o halde safsatalarla dile getirilmiş bir fikir karşısındaki çaresizliğimizin yarattığı bu azaba da “mantık azabı” diyebiliriz.

Eleştirel düşünme alanındaki popüler bilim faaliyetleriyle tanınan Tevfik Uyar, bu kitapta gündelik hayatta en sık başvurulan 40 hatalı akıl yürütmeyi tek tek tanıtıyor, tahlil ediyor ve hangi insani zayıflıklarımızla ilişkili olduğunu gösteriyor. Bu safsatalar karşısında başvurulabilecek stratejiler için de bir reçete sunuyor.

256 sayfalık kitaptan bazı başlıkları, yazarın internet sitesinden sizlere aktaralım:

  1. Öncelikle safsatanın argüman formunu gösterip hayattan örnekler verdim.
  2. Daha sonra safsatanın ilişkili olabileceği zihinsel süreç ve kusurlardan bahsedip, bazı çarpıcı deneyleri aktardım.
  3. Nihayetinde de hangi türde argümanların safsata gibi görünebileceklerini ama olmadıklarını (istisnalar)
  4. …ve böyle bir safsatayla karşılaştığımızda nasıl bertaraf edebileceğimize yönelik bir takım savunma stratejileri sundum (hattı müdafaa).

Eser hakkında daha detaylı bilgiye yazarın web sitesi üzerinden ulaşmanız mümkün.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version