Menu
in

Sissoylu’nun 6. Kitabı “Matem Bantları” Çıkıyor

Gün geçmiyor ki Brandon Sanderson’ın yeni bir kitabı yayımlanmasın, dilimize kazandırılmasın ve biz duyurmayalım. Sissoylu serisinin altıncı kitabı olan “Matem Bantları” 16 Nisan’da raflardaki yerini alacak!

Fantastik edebiyatta üretkenliğiyle ve eserlerinin çeşitliliğiyle bilinen Brandon Sanderson’ın Elantris (2005) romanıyla yayım hayatına adım attığı biliniyor. Yazım hayatının başlangıcıysa çok daha öncelerine dayanıyor. Zira yazar, 1997- 2003 yılları arasında birçok kitap kaleme aldığını, bunların basılmadıklarını ve basılmayacaklarını söylüyor. Başarıya giden bu zorlu yılları kendisi Çıraklık, Altın ve Karanlık Dönemim diye de üçe ayırıyor. Bu dönemlerde yazarın yolculuğuna gelin birlikte göz atalım.

Çıraklık Dönemi (1997-1999): Sanderson bu döneminde çeşitli türlerde beş uzun roman yazıyor. Hangi türde ve nasıl yazacağı konusunda kendisini sorguluyor ve bu eserlerini hiçbir yayın evine göndermiyor. Hiçbir zaman yayımlatmayacağını da söylüyor.

Altın Dönemi (1999-2001): Bu döneminde Elantris, Beyaz Kum ve Dragonsteel adlarında kitaplar yazıyor. Çeşitli okur ve yazar topluluklarına katılıp yazarlık konusunda araştırmalar yapıyor ve kendini geliştiriyor.

- Reklam -

Karanlık Dönemi (2001-2003): Bu dönemindeyse yine birçok kitap kaleme almasının yanı sıra ilk kez ve belki de son kez bir eseri yarım bırakıyor. Mtyhwalker romanını yarım bırakması bir yana yayın evlerine gönderdiği Elantris romanı da ret üstüne ret alıyor. Ve Sanderson kendisini sorgulamaya başlıyor. Yazar olup olmama konusunda karara varıyor ve üç prensip ediniyor. Bunlar yazmayı asla bırakmama, piyasa için yazmama ve yaratıcı yazarlıkta çalışmalar yapma oluyor.

Elantris sürpriz bir şekilde Tor Books tarafından kabul ediliyor. Roman, editörlük aşamasından sonra 2005 yılında basılıyor. Sanderson, Sissoylu ve Alcatraz serileri derken Robert Jordan’ın kült serisi Zaman Çarkı’nı bitirme teklifi alıyor. İsterseniz Sanderson’ın üretkenliğine yıllar bazında kısaca göz atalım. Listemizde “italik ve kalın” yazılanlar dilimize çevrilmemiş olanlar olurken yazarın hikâye kitaplarını ayrı ayrı kategorilere ayırmaktansa hepsini “HK” kısaltması adı altında listeye ekledik. Buyurunuz;
2005: Elantris 1

2006: Sissoylu 1- Son İmparatorluk

2007: Sissoylu 2- Kuşatma, Alcatraz Kötü Kütüphanecilere Karşı 1

2008: Sissoylu 3- Çağların Kahramanı, Alcatraz Kötü Kütüphanecilere Karşı 2- Kâtibin Kemikleri

2009: Zaman Çarkı 12- Fırtına Toplanıyor, Alcatraz 3- Kristalya Şövalyeleri, Standalone 1- Warbreaker

2010: Zaman Çarkı 13- Geceyarısı Kuleleri, Alcatraz 4- Kırık Mercek, Fırtınaışığı Arşivi 1- Kralların Yolu, HK. Firstborn

2011: Sissoylu 4- Kanun Alaşımı, Infinity Blade 1- Awakening

2012: Lejyon 1, The Emperor’s Soul

2013: Zaman Çarkı 14- Işığın Anısı, Fırtınaışığı Arşivi 2- Parlayan Sözler, Reckoners 1- Steelheart, Legion and  The Emporer’s Soul, Standalone 2- Rithmatist,  Infinity Blade 2- Redemption

2014: Lejyon 2- Kayıp Cesedin Peşinde, HK. Sixth of the Dusk, HK. Shadows Beneath

2015: Sissoylu 5- Benliğin Gölgeleri, Reckoners 2- Firefight, HK. Shadows for Silence in the Forests of Hell, HK- The Perfect State,

2016: Sissoylu 6- Matem Bantları, Alcatraz 5- Kara Yetenek, Reckoners 3- Calamity, Beyaz Kum 1, HK: Secret History, Arcanum Unbounded,

2017: Fırtınaışığı Arşivi 2,5 – Edgedancer, Fırtınaışığı Arşivi 3 – Oathbringer, Beyaz Kum 2, Standalone 3- Snapshot
Zaman Çarkı serisinin İthaki Yayınları, Reckoners serisinin DEX Kitap, Rithmatist eserinin Doğan ve Egmont Yayıncılık tarafından dilimize çevrildiğini biliyorsunuzdur. Diğer kitaplarınınsa Akılçelen Kitaplar aracılığıyla çıktığını da öyle. Peki ya nereden başlamak gerekiyor diye merak edenlerdenseniz Sanderson imdadımıza yetişiyor ve başlangıç tavsiyeleri veriyor.
Fantastik kitaplarına aşina değilseniz Steelheart veya Elantris,

Fantastik kitaplara aşinaysanız Sissoylu veya Fırtınaışığı Arşivi,

Eğer romantizmden hoşlanıyorsanız Warbreaker,

Esprili ve açık yürekli bir roman arıyorsanız Alcatraz,

Genç yetişkinlere hitap eden eserler için Steelheart, Sissoylu ve Rithmatist,

Aynı zamanda yazar “Kozmer” evrenine giriş yapmak isteyenlere Fırtınaışığı Arşivi, Sissoylu ve Elantris serilerinden herhangi birine başlayarak sıralı okumalarını tavsiye ediyor. Ancak Sissoylu’nun özel bir durumu da bulunmuyor değil. Bu durum özellikle serinin zamansal açıdan dördüncü aşamasıyla ilgili oluyor. İlk üçlemenin (Son İmparatorluk, Kuşatma, Çağların Kahramanı) ilk zamansal aşama olduğunu biliyorsunuzdur. İkinci zamansal aşamadaysa -ilkinden 300 yıl sonrasını konu alan- iki kitabı Kanun Alaşımı ve Benliğin Gölgeleri dilimize çevrildiğini de öyle.

Şimdiyse serinin devamı olan “Matem Bantları” 16 Nisan tarihinden itibaren raflarda göreceğiz. Bu aşamanın son kitabıysa hali hazırda yazar tarafından yazılmakta olup- dördüncü kitabın adının The Lost Metal olabileceği söyleniyor-  2018 yılında basılması planlanıyor. Ve konusu 1980’li yıllarda geçmesi beklenen üçüncü aşamanın üç kitabı yayımlanmasının ardından Kozmer evreni için önemli dediğimiz dördüncü aşamanın uzak gelecekte geçmesi planlanıyor. Önemli yönüyse birçok seride daha şimdiden gördüğümüz ve merak ettiğimiz “Hoid” karakterinin bu son aşamanın baş kahramanı olacak olması yönündeki söylentilerden kaynaklanıyor. Burada küçük bir not düşmekte fayda olacağını düşünüyoruz: Sissoylu serisinin “üçlemelerin üçlemesi” olarak tanımlanması bahsettiğimiz zamansal aşamalardan birinci, üçüncü ve dördüncünün üçer kitap halinde yayınlanacağından kaynaklanıyor. İçinde bulunduğumuz ikinci aşamaysa bu tanımlanmaya katılmayıp Wax ve Wayne dörtlemesi olarak anılıyor.

Akılçelen Kitaplar aracılığıyla yayımlanan Sissoylu 6 Matem Bantları’nın tanıtım metniyse şöyle:
Matem Bantları, Lord Hükümdar’ın sahip olduğu ve takanlara onun güçlerini bahşettiği rivayet edilen efsanevi metalakıllar. Ama Matem Bantları’nın gerçekten de var olduğunu düşünen tek bir kişi bile yok neredeyse…

Bir araştırmacı kandranın, yanında Matem Bantları’nı tasvir eder gibi görünen bazı görseller ve hiç kimsenin okuyamadığı bir dilde yazılmış metinlerle Elendel’e dönmesi, şehirde büyük bir heyecan yaratıyor. Waxillium Ladrian, durumu soruşturmak için güneye, Yeni Seran şehrine gitmekle görevlendiriliyor.

Bu yolculuk sırasında, amcası Edwarn ve Küme olarak bilinen karanlık örgütün gerçek emellerine işaret eden ipuçları keşfedecek.

İster geçmişte isterse gelecekte geçsin, Brandon Sanderson’un yazdığı kitaplar, fantastik edebiyattan keyif alan ve dünyanın dört bir yanında yaşayan hayranlarını büyülemeye devam ediyor.
16 Nisan’da raflarda göreceğimiz 396 sayfalık Matem Bantları’nın çeviri koltuğunda Alcatraz Kötü Kütüphaneciler Karşı romanı ve Buz ve Ateşin Dünyası kitabının da çevirmenliğini üstlenen M. Eralp Ersoy bulunuyor. Darısı Fırtınaışığı Arşivi devam kitaplarının başına diyoruz ve keyifli okumalar dileriz.

Mustafa İzmirli

1986 Kırcaali doğumluyum. Kırcaali, İzmir, Ankara ve Bolu gibi bir yol haritam oldu. Bu yolculukta Veteriner Hekim oldum ve çalışmaya başladım. Evlendim ve şeker mi şeker kızım dünyaya geldi. Aynı zamanda bilimkurgu ve fantastik eserler arasında bitmek tükenmek bilmeyen bir yolculuğum var. Çok sevdiğim eşim ve biricik kızım Asu ile günümü gün ederken edebiyatın gel-git etkisiyle kendimi Kayıp Rıhtım'da buldum.

Yorum Yap

Exit mobile version