Menu
in ,

Ursula K. Le Guin’in “Anlatış” Romanı Sinemaya Uyarlanıyor

Geçtiğimiz aylarda kaybettiğimiz, başta bilimkurgu olmak üzere birçok türde harika işlere imza atmış Ursula K. Le Guin’in bir eseri daha uyarlama yolunda. Üstelik ülkemizde de yakın zamanda okuma fırsatı bulduğumuz bir romanla!

Ünlü yazar Ursula K. Le Guin hayattayken Hugo ve Nebula ödüllü bilimkurgusu Karanlığın Sol Eli’nin diziye uyarlanacağı haberi gelmişti. Bu roman Le Guin külliyatı içinde önemli bir yer tutuyordu. 1964 tarihli Dowry of the Angyar (Angyar Çeyizi) adlı kısa öyküyle temelleri atılan ve ilk romanı Rocannon’s World (Rocannon’un Dünyası) ile başlayan Hainli Döngüsü evreninin bir parçasıydı. Le Guin, 1964-2000 yılları arasında bu evrende geçen, kült eseri Mülksüzler de dahil, pek çok öykü ve roman yazdı. Kaderin bir cilvesi olacak ki, yazmış olduğu son Hainli hikâyesi olmanın yanı sıra, kaleminden çıkan son bilimkurgusu unvanını da taşıyan Anlatış beyazperdeye aktarılmaya hazırlanıyor.

Filmin prodüksiyonunu Bayview Films‘e ait. Yönetmen koltuğunda, senaristliği de üstelenen Leena Pendharkar (20 Weeks, Raspberry Magic) oturuyor. Romanın Hint-İngiliz kökenlere sahip ana karakteri Sutty rolünü, Battlestar Galactica, The 100 ve Star Trek: Discovery’den tanınabilecek Rekha Sharma üstleniyor.

Bayview Films’in kurucusu ve yapımcısı Rizwan Virk, SYFY WIRE’a verdiği demeçte şu açıklamalarda bulunmuş:
“Le Guin ile birlikte proje üstünde iki yıl boyunca çalıştık. Ve tam duyuruyu yapacağımız hafta, Le Guin’in vefat haberi almanın üzüntüsünü yaşadık. Bu üzücü haber neticesinde, duyuruyu daha ileri bir tarihe almayı uygun gördük… Le Guin çocukluğumdan beri en sevdiği yazardı. Onunla tanışıp bu proje üstünde çalışmak ve Hainli evrenini perdeye taşımaktan mutluluk duyuyorum.

- Reklam -

Anlatış, uzaylı medeniyetler, bilim, inanç özgürlüğü ve teknolojik ilerleme gibi temalar arasında keşfe çıkartırken, kişisel bir kendini keşfetme hikâyesi de sunuyor. Le Guin’in geniş vizyonuyla tasarladığı Ekumen’le göstermiş olduğu yıldızlar-arası işbirliği modeli, günümüz popüler bilimkurgularından oldukça faklı. Ben de bu dünyayı beyazperdeye aktarmak istedim.”
Filmin yönetmeni Pendharkar’in demeciyse şöyle:
“Özellikle kadın sesinin daha güçlü ve gür çıkmaya ihtiyaç duyulduğu bu zamanlarda, bilimkurgunun en önemli yazarlarından birinin çalışmasının ekrana taşımaktan şeref duyuyorum. Anlatış, teknolojisiyle yıpratılmış bir kültür içerisinde yolunu bulmaya çalışan bir kadın hakkında, insancıl bir bilimkurgu filmi.”
Filmin çekimlerine bu yıl içerisinde başlanması planlanıyor. Her şey yolunda giderse, filmin en geç 2019 yılında gösterine girmesi planlanıyor.

Perdeye aktarılacak Anlatış’ın konusu kısaca şöyle:
Ekumen adlı yıldızlar-arası birliğin elçilerinden Sutty, görev gereği Aka’ya atanır. Gezegene atanma sebebi, dil ve tarih konusundaki uzmanlığıdır. Fakat gezegeni yönetenler 100 yıl önce, uzay çağına geçebilmek için, Sutty’nin uğruna yıldızları aşıp geldiği kadim kültürlerine sırt çevirmişlerdir. Eski kültürden ne varsa, hepsi yok edilmiştir. Sutty, üstlerinden aldığı bilgiler vasıtasıyla, Aka gelme sebebi olan kadim kültürü arayışa çıkar.
Ülkemizde de İthaki Yayınları’nın Bilimkurgu Klasikleri serisi kapsamında yayımlanan “Anlatış”ın kitap incelemesine göz atmak için, buraya tıklayabilirsiniz.

Bizler bu uyarlamayı şimdiden merakla beklemeye başladık, ya siz?

Cemalettin Sipahioğlu

1986 İstanbul doğumlu. Bilimkurgu, korku ve fantastiği uzun süre televizyondan takip edebilmiştir. Ailesinden habersiz aldığı ucuz VCD oynatıcıyı saklayıp, onlar yokken kullanarak, bu konularda film açıklarını kapatmaya çalışmıştır. Edebiyata sonradan bulaşması; bilgisizliği; bilgisizlik de, "Raftaydı ve ben onu alıp okumadım zamanında." pişmanlıkları getirmiştir. Lem ile Küvette Bulunan Günce'yle tanışması; okumaya yeni başlayan biri için hem talih, hem de talihsizlik olmuştur. Film, kitap, animasyon, çizgi roman olsun; kendi sınırlı bilgisiyle, eserleri iç dinamikleri içinde değerlendirmeye çalışır.

Yorum Yap

Exit mobile version