Menu
in

Yerli Bilimkurgu “Ogox” Raflardaki Yerini Aldı

Yerli yazarlarımızdan Murat K. Beşiroğlu, ilk bilimkurgu romanı Ogox ile bizlerle.

Cinius Yayınları bizleri yeni yazarlarla ve eserleriyle tanıştırmaya devam ediyor. Bu kez sırada Murat K. Beşiroğlu’nun kaleme aldığı ve insanlarla eşit haklara sahip olmak isteyen androidler ile diğer yapay zekâlı varlıkların mücadelesini konu alan Ogox var.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:

Roman elit androidlerin ve diğer yapay zekâlı varlıkların, insanlarla eşit haklara sahip olmak için yürüttükleri “varlık hakları davası”nı konu almaktadır. Olaylar 21. yüzyılın ikinci yarısında, ülkelerin oluşturduğu bir birlik olan Merkezî Federasyon yönetiminde gerçekleşmektedir. Romanın başkarakteri, bir elit android olan Ogox’tur. Ogox’u ve onun bağlı olduğu ana bilgisayar Plato’yu, sıra dışı bir mühendis olan Sun-Moi yaratmıştır.

- Reklam -

Ogox, yapay zekâlı varlıkların “büyük yıkım” sonrasında kaybedilen haklarının geri alınması ve insanlarla eşit haklara sahip olmaları yolunda Varlık Hakları Konseyi’ni kurar. Konseyde Ogox’un yanı sıra robot tarihçisi Jin-Kai, istihbarat toplamakla görevli Albatros ve şifre kırıcı Omega yer almaktadır. Sonradan, Ogox’un Sun-Moi’nin bir benzetimi olarak tasarladığı sanal varlık Su-Mo da bu gruba katılacaktır. Konseyin örgütlediği, dünyada geniş yankılar uyandıran birkaç eylem, davayı geniş kitlelere tanıtır.

Karşı cephede ise Merkezî Federasyon güvenlik örgütü başkanı Cobol, bilişim temelli savunma silahları üreten Iron Tiger şirketinin patronu Avima ve medya patronu Sordo yer alır. Bunlar, el birliğiyle varlık hakları mücadelesini engellemeye çalışırlar. İki cephe arasında gerçekleşen kıyasıya mücadele sıradışı sonuçlar doğurur.

236 sayfa ebadındaki roman kitapçılardaki yerini çoktan aldı bile. Dilerseniz ön okumasına buradan göz atabilirsiniz. Bilimkurgu hayranlarına duyurulur.

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Yorum Yap

Exit mobile version