Menu
in

Google’ın Yeni Projesi “Talk to Books” ile Tanıştınız mı?

Kitaplara soru sorabildiğiniz bir dünya hayal edin. Google’ın yeni deneysel arama motoru, sorularınıza 100.000 kitaplık bir arşive bakarak cevap veriyor.

Elbette yeni bir fikir değil bu. Yazının icadından beri önemli ya da önemsiz pek çok sorunun cevabını kitaplarda arıyoruz: Hayatın anlamı nedir? Evren nasıl var oldu? Fesleğenli sos nasıl yapılır?

Google’ın yeni projesi “Talk to Books” bu cevap arama sürecini hepimiz için daha kolaylaştırma amacıyla başlatıldı. Nisan’ın 13’ünde ünlü fütürist Ray Kurzweil tarafından duyurulan proje, özellikle araştırmacılar ve kitap kurtları için işlevsel ve keyifli bir yöntem sunmayı hedefliyor.

Talk to Books’un normal arama motorlarından farklı birkaç yönü var. Bunların en önemlisi, Kurzweil ve ekibinin geliştirdiği semantik arama yöntemini kullanıyor olması. Bu arama yöntemini kullanan motorlar, anahtar kelime veya kalıplar yerine cümlenin anlamına odaklanıyor. Talk to Books’un yapay zekası insan konuşmasını anlamak için geliştirildiğinden dolayı sorunuzu doğal bir dille yazmanız gerekiyor. Arama motoru, mantıklı olabilecek tüm cevapları 600 milyon kelime içerisinde tarayarak buluyor.

- Reklam -

Projenin başındaki Kurzweil, Talk to Books’un hem yeni kitaplar keşfetmek hem de beyin fırtınası yapmak amacıyla için kullanılabileceğini öne sürüyor. Bunun yanı sıra hızlı bir şekilde kitap alıntılarına ulaşmak için de kullanışlı bir araç.

Talk to Books’a bu adresten ulaşabilirsiniz.

Elif Laçin Aytaç

98, İstanbul. Küçükken Harry Potter sayesinde fantastik edebiyata giriş yaptım ve daha sonra hayal gücü içerikli her şey hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Bunun yanısıra animasyonun her türlüsünü, özellikle bilgisayar animasyonunu çok seviyorum. İflah olmaz bir Disney ve Pixar hayranıyım. Boş vakitlerimde Fleet Foxes dinleyip hayal kuruyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version