Menu
in

küçük İskender Aramızdan Ayrıldı

Bir süredir kanser tedavisi gören küçük İskender adı ile bilinen Derman İskender Över, 2 Temmuz 2019 gecesi hayata gözlerini yumdu.

Çağdaş Türk Şiirinin en bilinen isimlerinden küçük İskender, Paşabahçe Devlet Hastanesi’nde dün gece saatlerinde kanser hastalığına karşı verdiği mücadeleyi kaybetti. Bir süredir yoğun bakımda tedavisi süren gerçek adı Derman İskender Över olan 55 yaşındaki şairin ölümü sevenlerini yasa boğdu.

Çok Yönlü Bir Sanat Anlayışı

küçük İskender en son İkinci Waliz adlı şiir-metin-günlük kitabıyla okurla buluşmuştu, hayatı boyunca çok üretken olan yazarı farklı sanat disiplerinde de görmek mümkündü. 1964 yılında ressam Derviş Över’in oğlu olarak İstanbul’da doğan şair, Kabataş Erkek Lisesini bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne girdi, son sınıfında okulu bıraktı. Ardından İstanbul Üniversitesi sosyoloji bölümüne girdi, 3 yıl sonra bıraktı. 1980’li yıllardan başlayarak günümüze kadar çeşitli dergilerde şiirler, eleştiriler, denemeler yazdı. İlk şiiri Milliyet Genç Sanat Dergisi’nde, İskender Över ismiyle çıktı. Profesyonel olarak 1985’te Adam Sanat Dergisinde şiirleri yayımlanmaya başladı.

2000 yılında Orhon Murat Arıburnu Ödülleri’nde Bir Çift Siyah Deri Eldiven adlı şiir kitabıyla birincilik aldı. 2001 yılında Almanya’da, 2002 yılında Hollanda’da çeşitli şehirlerdeki etkinliklerde, 2005’te Avusturya’da, 2007’de Makedonya’da, 2008’de İsveç’te konuşmacı olarak ve şiir performanslarıyla kendini dile getirdi. 2003 yılında Berlin’de düzenlenen İlk Türk Eşcinseller Kongresi’nde bu konudaki bildirisini okudu. 2004’te New York’ta ve Kuzey Coralania’da üniversitelerde konuşma yaptı ve tek kişilik okuma gecelerine konuk oldu. 2006’da İskender’i Ben Öldürmedim adlı şiir kitabıyla Melih Cevdet Anday Şiir Ödülü’nü kazandı.

- Reklam -

Gönül Garip Bir Kuştur (1989), Ağır Roman (1997), O Şimdi Asker (2002) adlı filmlerin de oyuncu kadrosunda yer alan İskender, kısa hayatında çök yönlü bir sanat anlayışını benimsemişti. Bir röportajında küçük İskender, kendi ölümü için şu sözleri söylemişti:
“Benim öldüğümü duydukları gün dansa gitsinler. Bir gün önce dansa gidenler de çok özledikleri sevgililerini arasınlar. Arayanlar varsa parti versinler. O gece çok eğlensinler. Ben öldüm diye eğlenmesinler. Böyle bir adam yaşadı diye eğlensinler.”
Alınan ilk bilgilere göre; küçük İskender için 4 Temmuz Perşembe günü Ortaköy Büyük Mecidiye Camisi’nde öğle namazına müteakip cenaze namazı kılınacak. Çağdaş Türk Edebiyatı adına büyük üzüntü duyuyor, ailesine ve sevenlerine baş sağlığı diliyoruz.

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

Yorum Yap

Exit mobile version