Menu
in ,

Restorasyon Sırasında ‘Söküldüğü’ İddia Edilen Kız Kulesi Hakkında Açıklama: “Her Gördüğünüze İnanmayın”

Kız Kulesi restorasyonu sırasında ortaya atılan iddia tartışma yaratmıştı. Üsküdar Belediye Başkanı iddiaları yalanladı.

Kız Kulesi bir süredir restorasyon çalışmaları nedeniyle kapalıyı. Ortaya atılan iddialarda ise tarihi yapının yenileme çalışmaları sırasında “sökülerek yerinden götürüldüğünü” öne sürüldü. Üsküdar Belediye Başkanı ise, “Hiçbir problem yok. Her gördüğünüze inanmayın,” açıklamasında bulundu.

Türkiye, bugüne dek gerçekleşen birçok restorasyon faciası nedeniyle her yeni restorasyona şüpheyle bakıyor. Sosyal medyanın gündeminde olan son yenileme çalışması ise bir süredir kapalı olan Kız Kulesi hakkındaydı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilen Kız Kulesi’nin fotoğraflayan bir yurttaş, brandayla çevrelenmiş yapının son hâlini sosyal medya hesabı üzerinden paylaştı. Mehmet Akif Can adlı Twitter kullanıcısı şu ifadeleri kullandı:

- Reklam -

“Kız Kulesi’nin yanındayım, gözlerim beni yanıltmıyorsa kule yerinde değil… Ne olduğunu bilen var mı?”

Paylaşılan bir başka videoda ise Kız Kulesi’nin ardından bir vapur geçiyor ve kulenin üst tarafının yerinde olmadığı görülüyor.

Kız Kulesi Restorasyonu Hakkında Art Arda Açıklamalar

Söz konusu iddialara dair TELE 1 kanalından Hazal Güven’e konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen şu ifadeleri kullandı:

“Restorasyon sıkıntısız bir şekilde devam ediyor. Hiçbir problem yok. Her gördüğünüz görsele inanmayın.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü de iddialara kayıtsız kalmayarak, “Evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta,” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın tamamı ise şu şekilde:

“1940’lı yıllarda Kız Kulesi’nde yaşanan yangın sonrasında yapılmış olan betonarme eklenti, alanında uzman isimler olan Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Prof. Dr. Feridun Çılı, Han Tümertekin ile İstanbul Teknik Üniversitesi ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi tarafından hazırlanan yapının depreme karşı dayanımının olmadığına ilişkin raporlar ve yine danışman hocalarımızın kontrollüğünde hazırlanan projeler doğrultusunda evrensel koruma ilkelerine bağlı kalarak külah kısmı yapıdan uzaklaştırılmakta, özgün malzemesine uygun olarak yapılmasına yönelik çalışmalar devam etmekte olup restorasyona ve Kız Kulesi’ne ilişkin tüm belgeler ve gelişmeler https://kizkulesi.com sitesinden tüm halkımızla paylaşılmaktadır. 2023 yılında, Cumhuriyetimizin 100. yaşında, Kız Kulesi, tarihi ve abidevi değerine uygun şekilde, bir anıt eser ve müze olarak hizmet verecektir.”

Mimarlar Odası: “Sürecin Takipçisiyiz”

Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı Esin Köymen ise, “Biz daha önce de Bakanlığa restorasyon sürecini şeffaf yürütün çağrısı yapmıştık. İddialar gündemimizde, sürecin takipçisi olacağız,” şeklinde konuştu.

“Fotoğraflar Yanıltıcı Olabiliyor”

Projede görev almayan ancak Twitter üzerinden görüşlerini aktaran Yüksek Mimar Seda Özen Bilgili ise şunları kaydetti:

“Kız Kulesi, 18. yüzyılın Kule-i Duhter’inde onarımda sökülen bölümleri 2016 fotoğrafı üzerinde anlatmak istedim.

“1 ve 2 numaralı kısımlar 1940 onarımında betonarmeye çevrildiği için sökülmüşler ve ahşap olarak tekrar inşa edilecekler. 3 numaralı çatı ise muhdes, inşa edilmeyecek.

“Restorasyonu takip edebilen tanıdıklarıma durumu sordum. Bununla birlikte yapılan açıklamaları, restorasyon iskelesini, kendim de emin olabilmek için eşleştirdim. Dendanlar üstündeki 3 numaralı çatı da kalktığı için, vapur oradan geçerken silüette görülebiliyor.

“Kız Kulesi’nin 1995 restorasyonunun mimari müellifi, meslekten yıllarca men edildi.
Geçmişe dair böyle bir hafıza varken, Han Bey veya Zeynep Hoca kariyerlerini ve adlarını niteliksiz bir uygulamaya koymazlar.
Ama bu uygulama ziyaretçiler almalıydı, ayrıntılı bilgi verilmeliydi.

“Mimarlar Odası’nın iskele henüz kurulurken çektiği video ve paylaştığı fotoğraflar var. İskele, mevsim şartlarından etkilenmemek ve yapı üzerinde insanların çalışabilmesi için yüksek kurulup, etrafı da kapatıldığı için, fotoğraflar yanıltıcı olabiliyor.”

Tarihi yapının yenileme çalışmalarına dair raporlara ve restorasyon ekibine buradan göz atabilirsiniz.

Milattan Önce 24 yılına kadar tarihlenen, Üsküdar’da Bizans devrinden kaldığı bilinen tek yapı. Kule, aynı zamanda İstanbul’un sembollerinden birisi olarak anılıyor.

Konu hakkında sizin görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Cumhuriyet

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version