Menu
in

Edvard Munch’ın Çığlık Tablosundaki Gizemli Yazının Sahibi Ortaya Çıktı

Edvard Munch’ın Çığlık tablosundaki yazının gizemi çözüldü. Küçük ve zor seçilebilen bir yazıyla yazılan cümle bizzat ressama ait.

Edvard Munch tarafından yapılan Çığlık tablosunda bulunan bir gizem sonunda çözüldü. Kızılötesi taramalar ile tabloda yer alan ve anlaşılması güç cümleyi yazan kişinin bizzat ressamın kendisi olduğunu gösterdi.

Dünyanın en bilinen tabloları arasında yer alan “Çığlık”ın (The Scream) üzerinde bulunan yazıdaki gizem perdesi teknoloji ile aralandı. Çok küçük ve zor seçilebilen bir yazıyla yazılan cümle, uzun yıllardır sanat camiasında birçok teorinin ortaya çıkmasına neden oluyordu.

Dünyaca ünlü Çığlık tablosunun sol üst köşesinde, zor okunur bir yazıyla şunlar yazıyor:

- Reklam -

“Sadece bir deli tarafından çizilebilir.”

Sanat eleştirmenleri uzun süredir yazının kim tarafından yazılmış olabileceğine dair varsayımlar üzerinde duruyordu. Bu yazıyı resmi gören öfkeli birilerinin mi yoksa zaten hayatı boyunca psikiyatrik sorunlar yaşayan Edvard Munch’ın mı yaptığını sorguluyorlardı.

Norveç Ulusal Müzesi’nin yaptığı testler doğrultusunda yazıyı yazanın ressamın kendisi olduğu doğrulandı.

Müze, Munch’ın kendi günlükleri ve mektuplarındaki el yazısını kullandı. Resimde üzerinde bulunan yazıyı yeni bir teknoloji kullanarak bu günlükler ve mektuplar ile karşılaştırdı. Sonuç olarak da yazının ressamın kendisine ait olduğu kararına vardı.

Edvard Munch, Çığlık Tablosu Üzerine Bu Yazıyı Gelen Tepkiler Sonucu Yazmış Olabilir

Çığlık (The Scream) ilk olarak 1893’te, o dönem Kristiania adıyla bilinen Munch’ın memleketi Oslo’da sergilendi. Eser, kaygının evrensel bir ifadesi haline geldi. Resmin etkileri 90’ların Hollywood korku filmi serisi Çığlık’tan (Scream) günümüz emojilerine kadar birçok yerde görülüyor.

1994 yılında Norveç’te bulunan bir müzeden çalınan eser, İngiliz dedektiflerin gizli operasyonuyla kısa sürede yeniden bulunmuştu.

Çığlık ilk defa görüldüğünde yoğun eleştiriler aldı. Hatta ressamı Munch’ın akıl sağlığı konusunda tartışmalara yol açmıştı. Günlüklerine göre Munch bu tartışmalardan çok üzülmüştü. Çizimin üzerine yazdığı yazıyı bu tepkilerin ardından yazdığına inanılıyor.

Munch’ın hem babası hem de kız kardeşi depresyon yaşamış ve ressam 1908’de yaşadığı bir sinir krizinin ardından hastaneye yatırılmıştı. Ressamın annesi ve ablası da, kendisi daha 14 yaşına girmeden ölmüştü. Babası da 12 yıl sonra hayatını kaybederken, bir diğer kardeşi akıl hastanesine yatırıldı.

Müzenin küratörü Mai Britt Guleng, tüm bu bilgiler ışığında tablonun üzerindeki yazının bizzat ressama ait olduğuna emin olduğunu belirtti.

Şu an elden geçirilen ünlü eser Norveç’in başkenti Oslo’da gelecek yıl açılacak yeni bir müzede sergilenecek.

Çığlık tablosu hakkında sizler neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC Türkçe

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version