Menu
in

İBB, Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet Portresini 770 Bin Sterline Satın Aldı

Rönesans ressamı Gentile Bellini’nin Fatih Sultan Mehmet portresi Londra’da açık artırmaya çıkarıldı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi, tabloyu 770 bin sterlin karşılığında satın aldı.

Rönesans döneminin önde gelen İtalyan ressamlarından Gentile Bellini’nin imzası bulunan Fatih Sultan Mehmet portrelerinden birisi, Londra’da açık artırmada satışa çıktı. Bu özel koleksiyona ait eseri İstanbul Büyükşehir Belediyesi 770 bin sterlin (yaklaşık 6.5 milyon Türk lirası) ödeyerek satın aldı.

Gentile Bellini, Fatih Sultan Mehmet için pek çok çalışma hazırlamıştı. Bunlardan birisi ise Londra’daki müzayedede açık artırmaya çıktı. İstanbul Büyük Şehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, Twitter’dan yaptığı açıklama ile İBB olarak tabloyu satın aldıklarını duyurdu.

İmamoğlu satın alım duyurusunu şu sözlerle yaptı:
“Londra’da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık.”
1479 yılında çizilen tablo “Sultan 2. Mehmet, mevki sahibi genç ile birlikte” adı ile anılıyordu. Sultanın karşısındaki isim için bugün teoriler hâlâ devam ediyor. Fatih Sultan Mehmet’in karşısındaki kişinin Cem Sultan olduğu iddiası ise en güçlü tahminlerden. Tahminlerin kaynağı ise karşısındaki kişinin padişah ile eşit seviyede çizilmiş olması.

Gentile Bellini 15. Yüzyılda İstanbul’a Konuk Olmuş ve Fatih Sultan Mehmet Portreleri Dahil Pek Çok Çalışmaya İmza Atmış

Zamanında Venedikliler ile yapılan İstanbul Anlaşması maddelerinden birisi de, dönemin önde gelen sanatçılarından birisinin İstanbul’a gelerek Fatih’in resimlerini yapmasıydı. İşte bu anlaşma gereğince İstanbul’a gönderilen Gentile Bellini, 1479 ve 1481 yılları arasında Saray’da konuk oldu. Padişahın üç tablosu ile birlikte, çeşitli illüstrasyonlar da çizdi.

Sultan, Bellini’nin yeteneğinden emin olmak için bir süreliğine Bellini’den saraydaki başka isimlerin tablolarını çizmesini istedi. Oturan Katip adıyla anılan bu tablo da onlardan birisi.

Fatih Sultan Mehmet’in Bellini tarafından yapılan en kıymetli tablosu ise bugün Londra’daki Victoria and Albert Museum’a ait olup The National Gallery Collection kapsamında sergilenmekte.

Açık Artırmada Fatih Sultan Mehmet Portresi ile Birlikte Pek Çok Eser Daha Görücüye Çıktı

Christie’s adlı açık artırma yerinde gerçekleştirilen müzayedede Fatih tablosu ile birlikte pek çok eser daha görücüye çıkartıldı. Bunlar arasında 15, 16 ve 17. yüzyıllardan kalma İstanbul, Anadolu ve Ortadoğu kökenli işler yer alıyordu.

Müzayede yöneticilerinden William Robertson’a göre, bu eserler arasındaki en dikkat çeken çalışma 15. yüzyıldan kalma bir Kuran olmuş. Timur’a ya da Akkoyunlu Devleti’ne ait olabileceği düşünülen Kuran’ın tahmini ederi ise 600 bin ila 900 bin sterlin arasında değişiyor.

Peki siz bu açık artırma hakkında ne düşünüyorsunuz? Gentile Bellini’nin önemli eserinin ait olduğu topraklara dönüşüne dair yorumlarınız neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* The Lady of Shalott: Sanatçının İzolasyonu

Kaynak: BBC

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version