Menu
in , ,

NASA’nın “Dünya Turnuvası” Adlı Fotoğraf Yarışmasında Kazanan Van Gölü Oldu

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA’nın gerçekleştirdiği Dünya Turnuvası isimli dijital fotoğraf yarışmasının galibi Van Gölü oldu.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (kısa adıyla NASA) astronotlarının 20 yıldan fazla süredir görev yaptıkları Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çektikleri fotoğraflar “Dünya Turnuvası” adlı çevrim içi bir yarışmaya dönüştü. 32 fotoğrafın yer aldığı yarışmada Van Gölü için çekilen fotoğraf birinci oldu.

NASA’nın internet sitesinde yer verdiği bilgilere göre yarışma için beş tur düzenlendi ve toplamda 930 binden fazla oy kullanıldı.

Oyların toplamı sonucunda birinciliği Van Gölü’nün fotoğrafı kazandı. 12 Eylül 2016 tarihinde astronot Kate Rubins tarafından çekildi. Okurlar tarafından fotoğraf Şubat 2021 tarihinde adaylık için önerildi. NASA final adaylığı “Sodalı gölün bu fotoğrafı, çeyrek finallerde oyların yüzde 94’ünü aldı ve finalde de aynısını yapmaya hazırlanıyor,” cümlesi ile duyurmuştu.

- Reklam -

Oylama süreci 8 Mart 2021’de earthobservatory.nasa.gov/tournament-earth adresi üzerinden başladı ve bugün (13 Nisan 2021) sona erdi. Bir aylık oylama sonucunda Van Gölü’nün birinciliği elde etti. NASA internet sitesinde göl hakkında şu bilgilere yer verdi:

Van Gölü, Türkiye’nin en büyük soda veya alkali gölüdür. Soda gölleri genel olarak yüksek karbonat türleri konsantrasyonları ile ayırt edilir. Van Gölü endoreik bir göldür, yani herhangi bir çıkışı yoktur, dolayısıyla suyu buharlaşarak kaybolur. pH 10 ve yüksek tuzluluk seviyelerine sahiptir.

Van, Erciş yakınlarındaki sular sığdır, ancak gölün diğer kısımları 450 metre (1.467 fit) derinliğe kadar çıkabilir. Van Gölü’nün su seviesi; iklim değişikliği, volkanik patlamalar ve tektonik aktivite nedeniyle son 600.000 yılda 100 metre değişim gösterdi.

Açık ve koyu tonlu su girdapları olarak görünen bulanıklık bulutları çoğunlukla kalsiyum karbonat, detritik malzemeler ve bazı organik maddelerden oluşur. Van Gölü’nde fitoplankton ve sucul bitkiler büyüyüp fazla organik karbon ürettiklerinde, ilkbahar ve sonbaharda yüksek partikül akışları meydana gelir. Göl aynı zamanda bilinen en büyük modern mikrobiyalit yataklarına da ev sahipliği yapmaktadır.

NASA Yarışmasındaki Van Gölü Fotoğrafı İçin Devletin Üst Kademesinden İsimler de Oy İstedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan dahil olmak üzere devletin üst düzey temsilcileri de sosyal medya üzerinden #VanGölünüOyla etiketiyle destek istedi. Oy çağrısında bulunan isimler arasında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da yer aldı. Ayrıca Milli Savunma Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü gibi kurumlar da yine sosyal medya üzerinden destek verdiklerini belirten paylaşımlar yaptılar.

Peki ya sizler Van Gölü’nün aldığı birincilik konusunda neler düşünüyorsunuz? Sizce de söz konusu fotoğraflar arasında en iyisi bu muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Earth observatory

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version