Menu
in

26. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali Başlıyor

Ülkemizin köklü sinema festivallerinden Adana Altın Koza Film Festivali’nin yirmi altıncı adımı bugün atılıyor. Peki festivalde sizleri neler bekliyor?

Bu sene 26. defa düzenlenecek Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali, bugün (23 Eylül) başlayacak ve 29 Eylül tarihindeyse sonlanacak. Ülkemizin en köklü etkinliklerinden birisi olmasıyla öne çıkan film festivali; her sene yaptığı galalar, düzenlediği atölyeler ve etkinlikleriyle beraber sinemaseverlere çok yönlü, çeşitli bir program sunuyor.

Festival geçtiğimiz günlerde sinema sektöründeki cinsiyet eşitliğini hedefleyen uluslararası 5050×2020 taahhüdünü kabul ettiğini açıklayarak; Filmmor Kadın Kooperatifi’nin öncülüğünü üstlendiği bu harekete destek veren Türkiye’deki ilk festival oldu. Sinema şöleninin 26. adımında festivalin direktörlüğünü Kadir Beycioğlu üstlenecek, kurulundaysa Menderes Samancılar, Timur Savcı ve Nebil Özgentürk yer alacak.

Bu yıl filmler 4 kategoride ödül kazanmak için yarışacaklar. Etkinliğin en prestijli ödülü Altın Koza için yarışan filmler Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması bölümünde yer alacak. Merakla beklenen birçok ulusal filmin yanı sıra Sundance, Berlin, Cannes, Venedik gibi prestijli uluslararası film festivallerinden filmlerin Türkiye galasını yaptığı Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali seçkisi, bu sene de ücretsiz olarak sinemaseverlerin huzuruna sunulacak.

- Reklam -

Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ve Film Seçkileri

Altın Koza için yarışan uzun metraj film yarışmasının jüri başkanlığını oyuncu Serra Yılmaz üstelenecek. Yılmaz’a jüride yönetmen İlksen Başarır, sinema yazarı Uğur Vardan, oyuncu Öykü Karayel, müzisyen Aytekin Ataş ve senarist, yapımcı Emine Yıldırım eşlik edecek.

12 filmin yer aldığı seçki içerisinde galasını uluslararası prestijli festivallerde yapan filmlerin yanı sıra ilk filmler ve belgeseller de yer alacak. Altın Koza için yarışacak 12 film şu şekilde:

  1. Galasını Tribeca Film Festivali’nde yapan, Haluk Bilginer, Ali Atay ve Hande Doğandemir’in yer aldığı iddialı oyuncu kadrosuyla dikkat çeken, Cenk Ertürk’ün ilk uzun metrajı Nuh Tepesi.
  2. Barış Atay’ın yönetmenliğini yaptığı, galasını Varşova Film Festivali’nde gerçekleştiren Aden.
  3. Pelin Esmer’in dünya prömiyerini Saraybosna Film Festivali’nde yapan ve geçtiğimiz günlerde San Sebastián Film Festivali seçkisine de eklenen belgeseli Kraliçe Lear.
  4. 2015 yılında Cannes Film Festivali bünyesindeki Cinefondation fonundan destek alan ve Karlovy Vary Film Festivali’nden ödülle ayrılan Serhat Karaaslan’ın ilk uzun metrajı Görülmüştür.
  5. 2012 yılında ilk filmi Küf ile Venedik Film Festivali’nden ödülle ayrılan Ali Aydın’ın Busan Film Festivali seçkisine de eklenen gerilim filmi Kronoloji.
  6. Karlovy Vary Film Festivali ana yarışma bölümünde yer alan, yapımcıları arasında Tolga Karaçelik’in de bulunduğu, Kıvanç Sezer’in filmi Küçük Şeyler.
  7. Köken Ergün’ün yönetmenliğini üstlendiği belgesel Şehitler.
  8. Eylem Kaftan’ın başrolünde Meryem Uzerli’nin yer aldığı ilk filmi Kovan.
  9. Yönetmenliğini Cihan Sağlam’ın üstlendiği Uzun Zaman Önce.
  10. Nihat Durak’ın yönettiği Kapı.
  11. Burak Çevik’in galasını Berlin Film Festivali’nde yapan, Locarno Film Festivali seçkisinde de yer alan ve Open City Festivali’nden ödülle ayrılan yeni filmi Aidiyet
  12. Semih Kaplanoğlu’nun Türkiye’nin Oscar aday adayı filmi Bağlılık Aslı.

Sinema şöleninde uzun metraj film yarışmasının yanı sıra birçok farklı temaya sahip yan seçkiler de bulunuyor. Dünya Sineması bölümünde; Kadın Gözüyle Afganistan, İnsana Rağmen ve Xie Fei Özel Seçkisi yer alacak.

İnsana Rağmen belgesel seçkisindeki dikkat çeken filmlerden birisi Honeyland, bu yıl Sundance Film Festivali’nden ödülle ayrılmıştı. Özel gösterimlerdeyse Berlin Film Festivali’nden ödülle ayrılan God Exists, Her Name Is Petrunija; Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanan Parasite, yönetmen ödülünü kazanan Dardenne kardeşlerin filmi Young Ahmed, Altın Kamera ödüllü Our Mothers, ana yarışmadan ödülle ayrılan Little Joe ve festivalden çok iyi eleştirilerle dönen First Love, The Wild Goose Lake ve And Then We Danced gibi önemli filmlerin galaları var.

Türk sineması özel gösterimlerindeyse; Can Evrenol’un Peri Ağzı Olmayan Kız, Ali Atay’ın Ölümlü Dünya, Tarık Aktaş’ın geçtiğimiz sene Locarno Film Festivali’nden ödüllerle ayrılan filmi Nebula ve Mustafa Karadeniz’in Çınar filmi yer alacak.

Kısa Film Seçkileri, Belgesel Bölümü ve Onur Ödülleri

Siyad Kısa Film Beşlisi ve Marmaris Kısa Film Seçkisi’nin yer aldığı oldukça alternatifi olan bir seçkiye de sahip olan festivalde; “Yılmaz” Bir Yol Oyküsü, Kromozom Kardeşler, Kadın Olmanın Günahı ve Abdo Bey’in de içerisinde yer aldığı özel bir belgesel bölümü de olacak.

Çin sinemasının usta yönetmeni, Zhang Yimou ve Jia Zhangke gibi uluslararası çapta tanınan isimlerin bir dönem eğitmenliğini yapan Xie Fei; bu sene Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde Yaşam Boyu Başarı Ödülü alacak. Festivale bizzat katılacak olan usta yönetmen aynı zamanda 26 Eylül 2019’da sinemaseverlere Masterclass eğitimi de verecek. Festivalde ayrıca Xie Fei Özel Seçkisi’nde yönetmenin A Mongolian Tale, Gümüş Ayı ödüllü Black Snow ve Altın Ayı’ya sahip The Women from the Lake of Scented Souls’un gösterimi yapılacak.

Altın Koza Yaşam Boyu Onur Ödülleri ise oyuncu, müzisyen Zuhal Olcay’a ve yazar, senarist, besteci Zülfü Livaneli’ye verilecek. Ayrıca bu yıl ilk kez verilecek olan Orhan Kemal Emek Ödülleri ise; makyaj sanatçısı Derya Ergün’e ve Yol, Canım Kardeşim gibi filmlerden tanıdığımız görüntü yönetmeni Erdoğan Engin’e takdim edilecek.


Uluslararası çapta değer verilen, uzun yıllardır başarılı bir şekilde devam eden ülkemizin değerli sinema şöleni Adana Altın Koza Film Festivali, yirmi altıncı adımında da harika programıyla sinefillerin ilgi odağı olacak.

Bu sanata gönül vermiş insanlar için yüksek kıymete sahip olan bu etkinlik, dileriz ilerleyen yıllarda da ülkemizi başarıyla temsil etmeye devam eder.


* Haluk Bilginer “Şahsiyet” ile Uluslararası Emmy Ödülleri’ne Aday Oldu!

Mert Kokılıg

1995 yılında Adana’da doğdu. Çukurova Üniversitesi’nde Ekonometri bölümünde okuyor. Back to the Future üçlemesi ve Jules Verne kitaplarıyla başlayan sinema ve edebiyat tutkusu hâlâ ilk günkü tazeliğiyle devam ediyor. Dünya sinemasını, film festivallerini ve anaakım sinemayı yakından takip ediyor.

Yorum Yap

Exit mobile version