Menu
in

Sinema Yasasında Değişikliğe Gidildi

Resmi Gazete’de yayınlanan yeni düzenleme ile sinema yasasının yönetmeliği netleştirildi. İndirimli biletler geri gelirken filmlerin dijital ortamda yayınlanabileceği en erken tarih de belli oldu.

Yeni Sinema Kanunu hakkında gelişmeler sürüyor, yasaya dair yeni düzenlemeler geldi. Bugün itibarıyla (22 Ekim) Resmi Gazete’de yayınlanan Sinema Filmlerinin Değerlendirilmesi ve Sınıflandırılmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik ile bazı detaylar yeniden düzenlendi.

CGV Mars Entertainmet Group’un (Cinemaximum) ile büyük yapımcılar arasındaki çekişme, meclisten geçen yasa ile noktalanmıştı. 30 Ocak 2019’dan itibaren yayınlanan yeni kanun, indirimli biletleri düzenliyor; reklam sürelerini azaltıyor; oluşturulan yeni kurul ile film denetimini sıklaştırıyordu.

Bugün gelen düzenleme sonrası, sinema işletmecilerinin vizyona giren filmler ve bilet satışlarına dair bilgileri Kültür Bakanlığı’na iletmesi mecburi hale geldi. Bu bilgiler, bakanlık tarafından derlenecek ve bir uygulama sayesinde kamuoyu ile paylaşılacak. Düzenleme şeffalık ve güvenilirlik için önemli bir adım olarak görülüyor.

- Reklam -

Daha önce tartışılan indirimli bilet konusu da açıklığa kavuştu. Büyük sinema zincirlerinin promosyonlu biletlerle yapımcıları zor duruma düşürdüğü iddiasıyla gelen ilk düzenleme; sektördeki tüm indirimli biletleri iptal eden cinstendi. Şimdiyse bu durumun net olarak adı konuldu.

İndirimli Biletler Geri Dönüyor

Halk günü sayısı ikiye çıkartılırken öğrenci bileti, engelli bileti, şehit yakını ve gazi bileti, sabah seansı bileti gibi indirimler Ocak 2019’dan önceki gibi devam edebilecek.

Dikkat çeken bir başka değişiklik ise yaş gruplarına dair düzenleme. Genel izleyiciyle birlikte 6A, 6+, 10A, 10+, 13A, 13+, 16+, 18+ gibi bir yeniliğe gidildi. Değişikliğin amacı ise çocukların korunması olarak gösterildi.

Bir başka yenilik ise fragmanların sınıflandırılması üzerine. Artık bir çocuk filmine gidenler, bu yapım öncesi gösterilen tanıtıcı reklamlarda bir korku filminin fragmanını izleme şansı bulamayacak.

Yeni yönetmeliğin getirdiği bir başka düzenleme ise vizyona giren filmlerin; dijital, televizyon ve diğer mecralarda en erken ne zaman yayınlanabileceğine dair zaman sınırıyla ilgili. Sektörün korunmasını hedefleyen bu değişiklik, yerli bir sinema filmini Netflix ve benzeri mecralarda görebilmeniz için en az 5 ay beklemenize neden olacak.

Önceki düzenlemedeki reklam süreleri ise aynen geçerli olacak. Film öncesi reklamlar en fazla 10 dakika, film fragmanları ise en çok 3 dakika gösterilecek.

Bugün yayınlanan Resi Gazete’de, düzenlemenin tamamını okumanız mümkün.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version