Menu
in ,

Arap Müziğinin Divaları: Orta Doğu’nun Güçlü Kadın Sanatçılarına Kısa Bir Bakış

Arap müziği güçlü kadınların baş kaldıran sanat performanslarıyla birlikte anılır sık sık. İşte Feyruz’dan Ümmü Gülsüm’e, Orta Doğu’nun divaları.

Arap müziği tüm dünyadan sanatçıların ilham aldığı eserlere sahip. Bunun yanında yaşadığı döneme baş kaldırmış bazı kadınlar var ki onlar, Arap müziğinin tüm dünyada konuşulan sesleri ve Orta Doğu’nun hisli rüzgârlarını bize ulaştıran divaları.

Bu sanatçılar, 20. yüzyıl Orta Doğu’sundaki kültürel ve siyasi konumlarıyla, dönemlerine oldukça etki etmiş isimlerdi. Sanatçı yönlerinin yanında ülkelerine ve yaşadıkları coğrafyaya duydukları saygıyla şarkılarını bağımsızlık adına söylediler.

Müzik ise, “Biz de buradayız, bu dünyadanız,” demek için en etkili yollardan biriydi.

- Reklam -

Feyruz, Ümmü gülsüm, Warda Al-Jazairia ve Asmahan dönemine baş kaldırarak adını duyurmuş ve tanınmaya değer sesler.

İşte Arap Müziği Denince Akla Gelen Bazı Önemli Kadın Sanatçılar

Ümmü Gülsüm (1898 – 1975)

Şarkıları hâlâ hayranlıkla dinlenen isimlerden biri de Mısırlı sanatçı Ümmü Gülsüm. Yaklaşık 60 yıllık kariyeri boyunca yüzlerce performans sergiledi. Sanatçının seslendirdiği şarkılar ise çok ciddi kompozisyonlar olma özelliği taşıyorlar. Bazı Arap şarkıları hikâye anlatan uzun şiirlerin ve bestelerin ürünleri. Öyle ki, Ümmü Gülsüm’ün orkestra eşliğinde 30-40 dakika, hatta daha fazla süren şarkıları mevcut.

Ayrıca Gülsüm, günümüzde National Arab Orchestra’nın  icra ettiği, Alf Leila wi Leila parçasını, zamanında oldukça başarılı bir şekilde yorumlamıştı.

Asmahan (1912 – 1944)

Bir diğer kıymetli ses ise Asmahan. Asmahan’ın kökeni Suriye-Lübnan’a dayanıyor. Dönemin dikkat çeken ve Arap müziği dünyasında hâlâ ismi anılan sanatçılarından. Asmahan, kısa yaşamında Muhammed Abdülvahab ve Zekeriya Ahmed gibi ünlü müzisyenlerin bestelerini seslendirdi. Fakat Asmahan’ın kariyeri çok kısa sürdü. Sanatçı 31 yaşında bir araba kazasında hayata gözlerini yumdu.

Warda Al-Jazairia (1939 – 2012)

Cezayir’in Gülü olarak anılan Warda, Fransa’da doğdu. Warda, sanatçı kimliğinin yanında Cezayir bağımsızlığının güçlü bir destekçisiydi. Şarkılarını Fransız sömürüsüne baş kaldıran Cezayir halkı için de söyledi.

Warda şarkılarını Arap lehçelerinin yanında, Fasih Arapça (Klasik Arapça) ile de söyleyerek kendi farklılığını ortaya koymuş ve Arap dünyasındaki her ülkeye hitap etmişti.

Feyruz (1934 – )

Yaşayan efsanelerden biri hâline gelmiş olan Feyruz, Arap müziğinin eskimeyen ve unutulmayan isimlerinden. Lübnanlı sanatçı, Orta Doğu’nun acılarını ve direnişini şarkılarında etkili bir şekilde anlattı. Birçok Arapça ve Farsça şarkıda olduğu gibi, müziğinin Türkçe aranjmanları yapılmış ve Türkiye’deki ünlü sanatçılar tarafından seslendirilmişti.

Sa’aloony El Nas (İnsanlar Bana Sordu) , Al Quds (Kudüs) ve Rajeen El Hawa (Döneceğiz Ey Aşk) gibi şarkıları ise Arap dünyasının marşlarından sayıldı.

 

Daha önce bu isimlerin parçalarına eşlik etmiş miydiniz? Arap müziği denince sizin aklınıza gelen kadın sanatçılar hangileri? Önerilerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da yorum olarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Middle East Eye

Yorum Yap

Exit mobile version