80’lerin efsane bilimkurgu serisi Geleceğe Dönüş (Back to the Future) üçlemesinin birçoğumuz için ayrı bir yeri vardır. Serinin filmleri beyaz perdeyle buluştuğu tarihten bu yana, hâlâ milyonlarca hayran için kült konumunda. Türkiye’de, özellikle seslendirmeleriyle de öne çıkan bu film serisi şimdiye dek pek çok yönüyle tartışıldı. Fakat yine de gözden ırak kalmış bazı detaylar mevcut.
Film serisinin karakterleri Marty McFly, Doc Brown, onun evcil hayvanı şempanze ve çok daha fazlası hakkında az bilinen detayları içeren bir liste ile karşınızdayız!
Geleceğe Dönüş Hakkında Bazı Detaylar
1. Senaryo, bütün büyük stüdyolar tarafından 40 defadan fazla reddedildi. Yapımcı Bob Gale, CNN’e şöyle diyor:
“Bir seferden hayli fazla.”
2. Disney yöneticileri, hikâyenin çok müstehcen olduğunu düşünmüştü. Gale ve yönetmen Robert Zemeckis’e söyledikleri şey şuydu:
“Arabada çocuk ve annesi… Ensest bir olay bu!”
3. İsminde “gelecek” olmasından dolayı insanların geri duracaklarını düşünen bir stüdyo yöneticisi, filmin adını “Geleceğe Dönüş”ten “Plüto’lu Uzaylı”ya çevirmeye çalıştı.
4. Yapımcı Steven Spielberg kendisine gönderilen isim değişikliği hakkındaki nota cevabı “nükteli not için teşekkürler” oldu.
5. Geleceğe Dönüş filmlerinin hiçbirinde Florida Marlins’in 1997 Dünya Serisi’ni kazanacağını tahmin edemedi.
6. Marty Mcfly 13 veya 14 yaşındayken Doc’ın laboratuvarına gizlice giriyor ve yarı zamanlı işi kaparak ayrılıyor. 2011 yılında Bob Gale, Doc ve Marty’nin ilişkilerinin aslını Mental Floss’a anlatıyor:
“Marty, Doc’un laboratuvarına gizlice girer ve oradaki eşyalardan fazlasıyla etkilenir. Doc onu orada bulduğudunda, Marty’nin onun havalı olduğunu düşündüğünü ve onu olduğu gibi kabul ettiğini anlar ve buna çok memnun olur. Her ikisi de, kendi çevrelerinin kara koyunudur. Doc ona deneylere, laboratuvara ve köpeğe yardımcı olacağı yarı zamanlı bir iş verir.”
DeLorean’sız Bir Geleceğe Dönüş mü? Asla Düşünemiyoruz!
7. Geleceğe Dönüş’ün ilk taslaklarında, zaman makinası eski bir buzdolabından yapılmıştı.
8. Ve Doc Brown’ın şempanzesi meselesi… Universal Stüdyosu’nun başkanı, şempanze fikrine karşıydı:
“Araştırdım. İçinde şempanze olan hiçbir film bu zamana kadar hiç para getirmedi.”
9. Geleceğe Dönüş 2’nin taslaklarının birinde, Marty 1967 yılına gidiyor ve askerlik kartı olmadığı için tutuklanıyor.
10. Pizza Hut’ta satılan Back to the Future promosyon güneş gözlükleri eBay’de hâlâ mevcut.
Prenses Diana Bile Back to the Future Galasındaki Yerini Almıştı
11. 1985 yılında Prenses Diana, filmin Londra’daki galasına katılmıştı.
12. Ronald Reagan’a, Geleceğe Dönüş için Hill Valley belediye başkanının rolü önerilmişti.
13. Reagen’ı bu rolde göremesek de, kendisi 1986 State of the Union konuşmasında filme gönderme yaptı:
“Gittiğimiz yerde yollara ihtiyacımız yok.”
14. Marty geçmişe gittiğinde bir çam ağacına çarpıyor, bu olayın ardından, normalde adı İkiz Çamlı Alışveriş Merkezi olan AVM’nin adı Tek Çamlı Alışveriş Merkezi oluyor.
15. Tom Wilson’ın yani Biff karakterinin bütün olası sorulara cevap verdiği bir yazı mevcut:
Tom Wilson (Biff in Back to the Future) is so sick of answering the same questions, he gives this card to fans: http://t.co/Ynhr2IMC
— Letters of Note (@LettersOfNote) May 11, 2012
16. Cafe 80’lerin penceresinde Marty birkaç Nintendo oyunu, tavşan Roger oyuncağı, bir ütü ve Dustbuster marka bir el süpürgesi görüyor.
Frodo Baggins’e Geçmişten Bir Bakış
17. Elijah Wood, oyunculuk kariyerine Geleceğe Dönüş 2’de Cafe 80’lerde Wild Gunman oyununu oynayan çocuk olarak başladı.
18. John DeLorean, Bob Gale’e “hayalime hayat verdiğin için teşekkürler” dediği bir mektup yazmıştır.
19. Geleceğe Dönüş filminde High Valley Lisesi olarak izlediğimiz okul aslında Richard Nixon’ın eski öğrencisi olduğu Whittier Lisesi’dir.
20. Geleceğe Dönüş 2’de, 1985 yılına doğru giderken göze çarpan Hill Valley Telegraph gazetesini haberlerinden biri şöyleydi: “Nixon, beşinci dönem de başkan seçilebilmek için 1985’in sonuna kadar Vietnam Savaşı’nı bitireceğinin sözü verdi.”
21. Hill Valley Telegraph gazetesine bakmaya devam edelim. Jonathan Chiat’ın New York Magazine’de özetle belirttiği gibi:
“Telegraph editörlerinin Biff Tannen’in kumarla alakalı haberine öyle devasa bir yer ayırdıklarını bilemiyoruz.”
22. 1990’ların başında Geleceğe Dönüş çizgi filminde Doc Brown, Homer Simpson’dan aşina olduğumuz Dan Castellaneta tarafından seslendirildi.
İşte Geleceğe Dönüş hakkında bilinmeyenler bu şekildeydi!
Back to the Future serisine dair sizlerin de eklemek istediği bilgiler var mı? Filmlere dair aklınızda kalan detayları ve teorileri Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
* 1990’ların En İyi 40 Sinema Filmi Açıklandı
Kaynak: Mental Floss