Menu
in ,

Nebula: Bilinen Evrenin En Ürkütücü 10 Bulutsusu

Nebula, diğer adıyla bulutsu, tüm evrendeki en güzel, en karmaşık ve en az anlaşılan yapılardan birisidir. İşte bilinen evrenin en ürkütücü nebulaları!

Nebula ya da diğer adıyla bulutsular, tüm evrendeki en güzel, en karmaşık ve en az anlaşılan yapılardır. Onları nasıl algıladığımız, genellikle gözlem becerilerimizden ziyade fotografik görüntüleri manipüle becerimize bağlıdır.

Aslında birçok nebulanın yapısı çıplak gözle görülemez. Bizler de bu yapıları, gökbilimcilerin çeşitli çalışmaları sonucunda tanıma şansına erişiriz.

Bununla birlikte, ortaya çıkarılan bu gizli formları, hayal gücümüzün de yardımıyla daha çok bir insana, hayvana ya da hayaletimsi gibi çeşitli varlıklara benzetiriz. Birkaçını aklınızda canlandırmakta zorlansanız da listemizde yer alan bulutsuların büyük kısmı ismini aldıkları nesnelere oldukça benzemektedir.

- Reklam -

İşte Bilinen Evren İçerisinde Yer Alan En Ürkütücü 10 Nebula!

1. Ghost Nebula (Hayalet Bulutsusu)

Bu bulutsunun adını nasıl aldığını görmek hiç de zor olmasa gerek. Işığını yansıtan NGC 7023 yıldız kümesinin yakınında bulunan bulutsu, 2 ışık yılı uzunluğundaki kollarıyla sanki canlıları bir araya getirecekmiş gibi uzanmış, eterin içinde yüzen hayaletlerin popüler tasvirlerine geçici bir benzerlik taşımaktadır. Bulutsunun sahip olduğu bu hayaletimsi etki, birkaç gömülü yıldızın neden olduğu kahverengimsi parıltıyla güçlendirilmiştir. Nispeten küçük ancak yoğun bir şekilde moleküler bir hidrojenden oluşan Hayalet Bulutsusu, yakın gelecekte bir veya birden fazla yıldızın oluşabileceği bir yapıya sahiptir.

2. Witch Head Nebula (Cadı Başı Bulutsusu)

Yansıma bulutsular kategorisinde yer alan bu bulutsunun bu denli güzel görülmesinin nedeni tam karşısındaki Rigel yıldızının parlaklığıdır. Bulutsu son derece sönük olsa da, radyo gözlemleri bulutsunun çeşitli kısımlarında önemli miktarda karbon monoksit emisyonu ortaya çıkarmıştır.

3. Medusa Nebula (Medusa Bulutsusu)

1.500 ışık yılı uzaklıktaki bu bulutsunun görünen kısmını oluşturan ince ve kıvrımlı dallar, efsanevi Yunan Mitolojisindeki Medusa’nın saç için sahip olduğu yılanları anımsatmaktadır. 1955 yılında George O. Abell tarafından keşfedilen bulutsunun 1970 yıllarında eski bir süpernova kalıntısı olduğuna inanılıyordu. Daha sonra ise Sovyet bilim insanlarının çalışmaları sonucunda daha çok gezegenimsi bir bulutsu olduğu kanısına varılmıştır.

4. Death Eater Nebula (Rozet Bulutsusu)

Serpens Takımyıldızı’nda bulunan bu bulutsuyu bazı gözlemciler Harry Potter’daki ölüm yiyen sembolüne benzetirken, diğerleri de Azrail’in uzayda dolaşırken ölülerin ruhlarını topladığını görüyor. Diğer yandan bulutsunun baş kısmındaki ön planda yer alan iki yıldız en dikkat çekici detaylardan birisidir.

Bulutsunun mavi rengi merkezindeki yıldızın parıltısından kaynaklanırken, turuncu renk de eski bir gezegenimsi bulutsudan başka bir şey değildir.

5. Skull Nebula (Kafatası Bulutsusu)

Çapı 4-6 ışık yılı olan Kafatası Bulutsusu bazı gözlemciler tarafından Pac-Man bulutsusu olarak bilinmektedir. Çerçevenin üst kısmına yakın olan iki parlak yıldızı gözler olarak, tam ortadaki pembe çizgiyi de açık ağızdan çıkan çatal dil olarak hayal ederseniz bu nebulanın gerçekten de acımasız bir görünüme sahip olduğunu görürsünüz.

6. Phantom Streak Nebula

Biraz hayal gücüyle, karesi alınmış bu gezegenimsi bulutsu, hayali bir çizgiden çok bir ölüm maskesine veya kozmik mezar taşına benzemektedir. Bilinen başka kare veya dikdörtgen gezegenimsi bulutsu olsa da, bu bulutsu, zengin yıldızlarla dolu bir arka planın olmaması sebebiyle çarpıcı gir görünüme sahiptir.

Phantom Streak Nebulası’nın küçük teleskoplarla görülebilmesine rağmen çok küçük olduğunu ve bu nedenle 1882 yılına kadar tespit edilmediğini de belirtelim.

7. Spectre of Dead Nebula

Veil Nebulası olarak da bilinen bu bulutsu Spectre of Dead Nebulası’nın doğu kesimini kapsamaktadır. Çapı 12 ışık yılı olan bu süpernova kalıntısı, incecik ve zaman zaman korkutucu tabakaları, dallar, gaz ve toz iplikçileriyle oluşmuştur. Gözlemciyi yarasa benzeri kanatlarıyla boğmaya niyetli görünen bu tehditkar bulutsu, kırmızı renkteki hidrojen atomlarından ve mavi-yeşil tonlarda gösterilen oksijen atomlarından gelen güçlü emisyonlardan oluşur.

8. IRAS Ghost Nebula

Hen 3-1475 olarak da bilinen bu hayalet benzeri gezegenimsi bulutsu, Hubble Uzay Teleskobu ile 2010 yılında görüntülenmiştir. Ürkütücü bir bataklıkta dans eden bir iradeye benzeyen bulutsu daha çok Yüzüklerin Efendisi serisindeki Nazgul’leri anımsatmaktadır. İlk olarak 1983 yılında Kızılötesi Astronomik Uydu (IRAS) ile keşfedilen bu bulutsu, ismini de buradan almıştır.

9. Ghost of Jupiter Nebula

Bu gezegenimsi bulutsu daha çok Jüpiter’in Hayaleti olarak anılsa da, hayaletimsi yönlerini biraz daha iyi tanımladığımızda Göz Bulutsusu olarak da bilinir. Hydra Takımyıldızı’nda bulunan bu nebula yaklaşık olarak 14 bin ışık yılı uzaklıktadır.

Bulutsunun her iki yanında bulunan kırmızı nesnelere, gaz lobları olan FLIERS adı verilir. Genişliği 2 ışık yılı olan bulutsu, küçük amatör teleskop kullananlar için kolay bir hedeftir.

10. Trifid Nebula

Bazı gökbilimciler bu bulutsudaki bir çiçeğin narin şeklini görürken, diğerleri parlak, mücevher benzeri bir yıldızı koruyan devasa, tehditkar bir örümceğin bir ağ üzerinde durduğunu görüyor. Bilimsel anlamda üç ayrı bulutsunun bir arada olduğu bu dev nebulada 3 bin civarında yıldıza ev sahipliği yapmaktadır.


İşte listemizde yer alan nebulalar bu şekildeydi. Peki ya sizlere göre aralarında en ilginç olan bulutsu hangisi? Kayıp Rıhtım Forum’da yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Astronomy Trek

Ahmet Boyraz

1993 Adana doğumluyum. Niğde Üniversitesi'nde Radyo ve TV Programcılığı okudum. Genellikle bilimkurgu okumayı seviyorum ve Isaac Asimov hayranıyım.

Yorum Yap

Exit mobile version