Menu
in , ,

Bilimkurgu veya Fantastik Roman Tadındaki 10 Şarkı

Pop müziğin sıradanlaşan konularına rağmen bazı şarkı yazarları, epik hikâyelerini müziğin diline de yansıtmayı başarmışlardı. İşte listelerinize eklemeyi düşünebileceğiniz 10 Bilimkurgu/Fantastik temalı şarkı.

Bugünlerde müzik klibi dendiğinde akla pek iyi şeyler gelmese de şarkıcıların gerçek sanatçılar olduğu yıllarda klip demek çoğu zaman bir sahne gösterisine, hatta bazen iyi bir kısa filme bile bedeldi. Öyle ki filmlerde ve kitaplarda görmeye alışık olduğumuz bilimkurgu ve fantastik konulu hikâyeler, aslında müzik olarak da defalarca kez işlendi. Led Zeppelin veya Queen gibi dünyaca ünlü müzik grupları bazen aşina gelen kurguları şarkılarına taşıdılar.

İki türün de sevenleri, düşler dünyasına kapılmak için bu tür şarkılardan listeler oluşturmuştur mutlaka ama aşağıda listelenen 10 parça, sadece bilimkurgu ve fantastik temalardan esinlenmiyor, aynı zamanda kendi hikâyelerini de anlatıyorlar. İşte David Bowie’den Michael Jackson’a, filmlere taş çıkaran hikâyelere sahip 10 klip.

David Bowie – A Space Oddity (1969)

- Reklam -

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz David Bowie’nin genliğinin zirvesinde imza attığı çoğu klibi ve şarkısı bir bilimkurgu hikâyesidir aslında. Bunların arasında en meşhuru da Starman’dir hiç kuşkusuz. Bowie’nin listemize giren A Space Oddity adlı bu parçası ise uzaya gönderilen ama sonrasında isyan edip gemisinin rotasını bilinmez diyarlara doğru çeviren, eve dönüş umudu kalmayan bir astronotun hikâyesidir. Şarkı sözleri hikâyeyi yansıtmakta oldukça başarılı. Bonus David Bowie şarkısı: Life on Mars

Led Zeppelin – The Battle Of Evermore (1971)

Yüzüklerin Efendisi bir fenomen olmaya başladığından beri, Led Zeppelin oldukça fazla epik şarkı üretmiştir. Hatta bazı şarkılarında Tolkien’in eserlerine de göndermeler oldu. The Battle of Evermore ise kendi başına roman olabilecek büyük bir savaşın hikâyesini anlatıyor. Bonus Led Zeppelin şarkısı: Immigrant Song

Queen – ‘39 (1979)

En acı hikâyelerden birine sahip olan bu şarkı, çorak dünyayı geride bırakıp yaşanılabilir bir gezegen arayan cesur astronotları anlatır. Yolculukları sadece bir yıllarını almıştır ama eve dönüp başarılarını ilan etmek istediklerinde bir yüzyılın geride kaldığını ve sevdikleri insanların çoktan öldüğünü öğrenirler.

Styx – Come Sail Away (1977)

Bütün bir hikâye anlatan Come Sail Away, hoşnutsuz genç bir adamın sıkıcı hayatından kaçmak ve yeni yerler keşfetmek için denize açılmasını konu alıyor. Denizde sürüklenir ve hayatı üzerine düşünürken, ilk başta melek olduklarını sandığı yaratıklar karşısına çıkıyor ve ona şarkı söylüyorlar. Daha sonra uzaylı oldukları ve onu evreni keşfe çağırdıkları anlaşılıyor.

Queen – Flash’s Theme (1980)

Flash! A-aaa! Şarkı sözlerinde kurgusal temalar kullanmayı seven Queen’den bir başka şarkı. Flash, 1980 yapımı Flash Gordon filminin müziğidir aslında. Şarkıda fazla söz olmasa da filmden alıntılanan diyaloglarla birlikte uzayda geçen, çoğumuzun unutamadığı o meşhur kahramanlık hikâyesini anlatıyor.

Jonathan Coulton – Still Alive (2014)

Portal oyununun finalini getiren bu klasik şarkı, oyunun konusunu rakibin gözünden özetler. Sizi öldürmek için birkaç saattir uğraşan çıldırmış yapay zekâ GLaDOS, ölümlü olduğumuz için yakında öleceğimiz ama kendisi makine olduğu için yaşamaya devam edeceği hakkında tatlı tatlı şarkı söyler. Belki de tüm zamanların en akılda kalıcı bilimkurgu şarkısıdır. Unutmadan, kek bir yalan!

Zagar and Evans – In the Year 2525 (1969)

1969 tarihli bu şarkı, insanlığın 10.000 yıl sürecek korkutucu geleceğini basitçe özetlese de oldukça popülerdi. Zagar ve Evans belli ki gelecekten bizim için güzel bir şey çıkacağına inanmıyordu. Uyumlu kafiyeleri ve etkileyici tanımlamalarıyla In the Year 2525, 9595 yılına kadar sizi peşinden sürükleyecek kalitede bir bilimkurgu efsanesi.

Black Sabbath – Iron Man (1970)

Iron Man’in şu “I AM IRON MAN” diye tekrar tekrar söylendiği şarkı ya da Marvel karakteri hakkında olduğunu tahmin edenler yanılıyorlar. Black Sabbath’in Iron Man’i oldukça ayrıntılı bir hikâyeye sahip. Ucube dünyayı kurtarır, dünya ona sırtına döner. Ona ucube gibi davranır, o da insanlıktan vazgeçip intikam yoluna girer.

Rush – 2112 (1976)

2112, gelecekte bulunan, dini kuralların bütün sanat parçalarını kontrol ettiği galaktik bir toplulukta geçiyor. Bir adam eski bir gitar buluyor ve kendi müziğini yapıyor ama rahipler gitarı bulup kırıyor, adamı da azarlıyorlar. Adam intihara teşebbüs ediyor ve insanları daha çok rock müzik yapmak için isyana teşvik ediyor. Rock müziğin evreni kurtarması teması nedense çok kullanılır ama 20 dakika süren bu efsaneden daha iyisi bulunabilir mi?

Michael Jackson – Thriller (1982)

Gelelim müzik piyasasının en büyük efsanelerinden Michael Jackson’ın unutulmaz klibine… Başlı başına bir kısa film olduğunu söyleyebileceğimiz bu klip hem kurgusu hem efektleri hem de müziğinin kalitesiyle unutulmazlar arasına adını altın harflerle yazdırmıştır. Bir kurt adam filmi izlerken korkan sevgilisini sakinleştirmek isteyen Michael Jackson, eğlenceli bir ritmle korkunç bir gecenin şarkısını söylemeye başlıyor. Daha sonra yürüyen ölüler gerçeğe dönüyor… ve olaylar! Yoksa hepsi bir rüya mıydı?

Ali Yağmur

Çok, çok uzak diyarların yakınlarında bir yerde, düzlüklerin ötesindeki Kaf Dağı'nı düşleyen bir hayalperestti. Her yere koşarak gidebileceğini düşünürdü mesela ya da yüzerek okyanusların geçilebileceğini... Gündüzünün bir parçası yatağında, hayallerle oynarken geçerdi. Uykuyu da rüyaları da severdi. Ne var ki kurduğu hayaller, o büyüdükçe sevdiği rüyalar gibi soldu. Beyni bir diktatör gibi onu gütmeye başladı. Bir zaman, iflah olmaz gerçekçilerden oldu. Hatta matematik öğrenip, büyük adam olmaya bile çalıştı. Çalıştı çalışmasına da bir istikamette sadık olmayı beceremedi. Beyaz bir sayfa açıp, eline de kalemi aldı. Sonra... Eh, sonrası yok, Michael Ende'nin de dediği gibi: "Bu başka bir öykü ve başka zaman anlatılmalı."

Yorum Yap

Exit mobile version