David Bowie müzik dünyasında pek çok yeniliğin öncü ismi oldu: Konsept albümleri. Ziggy Stardust ve Major Tom adlarıyla yarattığı ve albümlerine, konserlerine yerleştirdiği personalar gibi müziğini zenginleştiren pek çok sıra dışı işler yaptı. Sanatçının 1999’da yaptığı bir röportajdan anlaşıldığı üzere, internetin geleceğini de aşağı yukarı tahmin etmiş.
David Bowie kendi internet sağlayıcısı BowieNet’i 1 Eylül 1998’de açmış. Öngörüsüyle internetin yükselişini o zamanlardan fark etmiş. 1999’da verdiği bir röportajda şöyle diyor:
“İnternet şimdiki zamanı temsil ediyor. Yıkılmazlığın, isyankârlığın bayrak taşıyanı. Kaotikliğin, nihilistliğin temsiliyeti.”
Ayda 10 pound gibi bir ücrete 1998 için hızlı bir interneti ve sağlayıcıyla birlikte üye olunan bir internet sitesine erişimi sağlayabiliyordunuz. Sağlayıcının bir reklamında, “David Bowie’ye, dünyasına, arkadaşlarına, hayranlarına erişim. Canlı sohbet odaları, yayınlar ve duyurular,” gibi sözler var. Bugün bakınca biraz tuzaklı siteler gibi duruyor ama 20. yüzyılın nahif interneti için bu sözler gerçekten de doğruymuş.
1999’da, sitenin kuruluşunun üzerinden bir yıla yakın zaman geçmişken verdiği bir röportajda şöyle diyor Bowie:
“Haftada en az iki üç kez sohbet odalarından birisine giriyorum. Bir hesabın bana ait olduğunu herkes biliyor ama çok az kişinin ben olduğumu bildiği birkaç hesabım var. Onların düşündüklerinden çok daha fazla etkileşime geçiyorum.”
David Bowie: “Sanal Topluluklar ile Gerçek Topluluklar Arasındaki Fark Nedir?”
Bowie sitede sadece hayranlarla etkileşim kurmuyormuş. Diğer sanatçıların yeni albümleriyle ilgili düşüncelerini de paylaştığı bir eleştiri platformu olarak da kullanmış. Onun yaptıklarını gören kullanıcılar da siteyi benzer şekilde kullanmaya başlamış. Bowie için site bu noktadan sonra çok daha ilgi çekici olmuş:
“Sitenin başına gelen en güzel şey bence: Bir topluluk hissi yarattık. Her şeyin odağında benim olduğum bir site olmaktan çıktı. Hayranlarımın hayatına girmek muazzam bir his. BowieNet’in bir parçası olmak dışında ne hoşlarına gidiyor? Gündelik yaşamları nasıl? Hepsini görebiliyorum.
“Sanal bir topluluk burası ama gerçek hayattaki topluluklarla arasında ne fark olduğundan emin değilim. Karşındaki insanın tam olarak kim olduğunu bilmemek, sadece o insanın bir imgesine sahip olmak çok sıra dışı bir tecrübe. Neredeyse metafiziksel. Tam olarak kavradığımı söyleyemem ama bu da hoşuma gidiyor; anlayamadığım şeyleri her zaman sevmişimdir.
“Pek çok yetenekli sanatçıya da ev sahipliği yapıyoruz. Yazılı veya çizim şeklinde pek çok hayranın eserini görüyorum. Gerçekten harika insanlar. Birçok ünlünün hayran sitelerini gezdim ve bizim çocuklardan daha çok gurur duydum. İyi bir mizah anlayışları var.”
Bowie’nin sözleri sosyal medyanın her noktasını kapsamasa da günümüzde internetin büründüğü hâle çok yakın bir dijital ortamı anımsatıyor. BowieNet’in özellikle internet ünlülerinin hayranlarıyla etkileşime geçmek için açtıkları Reddit sayfalarını andıran bir tarafı var. Sanatçının internetin ve sosyal medyanın geleceğiyle ilgili fikirleri sadece olumlu tarafları kapsasa da 20. yüzyıldan günümüzü görebilmesi kendisine duyulan hayranlığı artırıyor.
David Bowie ile 1999 yılında gerçekleştirilen, internet ve BowieNet odaklı röportajı aşağıdan izleyebilirsiniz.
David Bowie İnternet Röportajı | İzle
https://www.facebook.com/1055660551235351/videos/810526676382917
Siz David Bowie’nin internet ve sosyal medya öngörüsünü nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bekliyoruz.
* Ucuz Dergi Kapakları Olarak Yeniden Hayal Edilen David Bowie Şarkıları
Kaynak: Farout Magazine
Müthiş tanım. O dönemdeki Cypherpunk rüzgarından Bowie de etkilenmiş galiba.