Menu
in , ,

2023 Uluslararası Booker Ödülü’nün Kazananı Georgi Gospodinov’un “Zaman Sığınağı” Eseri Oldu

2023 Uluslararası Booker Ödülü’nün kazananı Georgi Gospodinov imzalı “Zaman Sığınağı” oldu. Angela Rodel tarafından İngilizceye çevrilen kitap, International Booker Prize’a layık görülen ilk Bulgar eseri olarak kayıtlara geçti.

2023 Uluslararası Booker Ödülü’nde kazanan belli oldu. Bulgar yazar Georgi Gospodinov, Türkçeye Zaman Sığınağı olarak tercüme edilen eseriyle International Booker Prize’a layık görüldü. Gospodinov, ödülü kitabın İngilizce tercümesini üstlenen Angela Rodel ile paylaşacak.

2022 Kayıp Rıhtım Yılın En’leri oylamasında Kayıp Rıhtım okurları tarafından Yılın En İyi Yabancı Romanı olarak da seçilen Zaman Sığınağı, Türkçede Metis Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

İngilizceye tercüme edilen ve İngiltere/İrlanda’da okurlarla buluşturulan en iyi kitaplara verilen International Booker Prize’ın bu yılki kazananı açıklandı.

- Reklam -

Georgi Gospodinov ile birlikte kısa listeye toplam 6 yazar kalmıştı. Gauz Standing Heavy, Eva Baltasar Boulder, Maryse Conde The Gospel According to the New World, Guadalupe Nettel Still Born ve Cheon Myeong-Kwan Whale ile ödülde finale kalan isimlerdi.

2023 Uluslararası Booker Ödülü Kazananı Georgi Gospodinov, Ödülü Bulgaristan’a Getiren İlk Yazar Oldu

Bulgar yazar Georgi Gospodinov, yaklaşık 50.000 İngiliz sterlini para ödülünü romanı İngilizceye çeviren Angela Rodel ile birlikte paylaşacak. 2023 Uluslararası Booker Ödülü, Londra’da gerçekleştirilen bir törenle sahiplerini buldu.

Zaman Sığınağı, Alzheimer hastalığı olan insanlara yardım etmek için İsviçre’de bir klinik kuran bir psikiyatriste odaklanıyor. Klinik, hastaların anılarını korumalarına yardımcı olmak için onların geçmişlerini yeniden yaratmayı hedefliyor. Deney o kadar başarılı oluyor ki fikir hastanenin duvarlarının çok ötesine taşınıyor.

Fas asıllı Fransız yazar ve jüri başkanı olan Leïla Slimani, düzenlenen basın toplantısında Zaman Sığınağı için “ironi ve melankoli ile dolu parıltılı bir roman” tanımlamasını yaptı. Slimani, jürinin “hafızanın kimlik üzerindeki etkisini” sorgulatan bu roman için “kalp kıran sahneler” içerdiğini; aynı zamanda da “bir geleceğe ihtiyacı olan Avrupa hakkında harika bir roman” olduğu ifadelerini kullandı.

“Geçmişin yeniden icat edildiği ve nostaljinin zehre dönüştü bir yer.”

55 yaşındaki Gospodinov ödülü kazanan ilk Bulgar oldu. Slimani, yazarın İngilizceye tercüme edilen üçüncü romanı Zaman Sığınağı için karar vermenin yaklaşık üç saat sürdüğünü ancak jüride sert tartışmaların yaşanmadığını belirtti.

Gospodinov ödülün ardından yaptığı açıklamada şöyle konuştu:

“Genellikle, ‘büyük temaların’ ‘büyük edebiyatlara’ veya büyük dillerde yazılan edebiyatlara ayrıldığı varsayılırken; küçük diller, bir şekilde varsayılan olarak yerel ve egzotik olanla yetinmek zorunda kalır. Uluslararası Booker Ödülü gibi ödüller, bu durumu değiştiriyor ve bu çok önemli.”

Gospodinov, Uluslararası Booker Ödülü’nü kazanmadan önce verdiği yakın tarihli bir röportajda Zaman Sığınağı için ülkesinin sınırlarının ötesine baktığını ve popülizme doğru giden küresel dönüşten ilham aldığını kaydetmişti.

“Komünizm altında ‘parlak bir gelecek’ satan bir sistemden geliyorum. Şimdi bahisler değişti ve popülistler “parlak bir geçmiş” satıyorlar.”

2023 Uluslararası Booker Ödülü kazananı Georgi Gospodinov ve eserleri hakkında neler düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, edebiyat dünyasından son haberler için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: NPR, New York Times

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version