Menu
in ,

Babunların Tıpkı İnsanlar gibi Stratejik İşbirlikleri Yapabildikleri Ortaya Çıktı

Babunlar, insan ırkının da uyguladığı gibi kendi türlerinden başka bireylerle stratejik işbirlikleri yapabiliyor.

Babunlar hakkında yayınlanan yeni bir araştırma, bu primatlar hakkında yeni bir gerçeği ortaya koydu.

Habeş maymunu ismiyle de anılan babunlar insan ırkında olduğu gibi kendi türlerinden başka bireylerle stratejik işbirlikleri yapabiliyorlar. Science Advances dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre Gine babunlarının, çiftler halinde katıldıkları bir işbirliği görevinde davranışlarını uyumlu bir şekilde değiştirebildikleri ortaya çıktı.

Araştırmacılar, 18 babunu doğal bir ortamda, bir dokunmatik ekran sistemini kullanarak işbirliği görevine katılırken gözlemledi. Bireyler arasındaki 248.616 etkileşim ve sonrasında dağıtılan ödülleri kaydedildi. 95 gün süren etkileşimlerin ardından eylemlerin sekizinin, işbirliği yaptıkları partnerleriyle önceki testlerinde benzer bir seçim yaptıklarında prososyal bir sonuç için uyarlanabilir bir esneklik sergiledikleri görüldü. Partner olmadığında ise hiçbiri davranışlarını değiştirmiyordu.

- Reklam -

Araştırmacılar ayrıca maymunların doğrudan fayda olmadan bile prososyal kalmaya istekli olduklarını ve önceki testlerde olumsuz bir seçim yapan ortakları bırakma eğiliminde olduklarını buldu. Makalenin özetinde şu ifadelere yer verildi:

“Bulgularımız, maymunların ortak seçimi ve ortak kontrol stratejilerinin bir kombinasyonunu kullanarak işbirliği seviyelerini stratejik olarak ayarlamak için bilişsel kapasitelere sahip olduklarını göstermektedir. Bu tür kapasiteler muhtemelen ortak atalarımızda mevcuttu ve tipik insan işbirliği biçimlerinin evriminin temellerini oluşturabilirdi.”

Babunlarda Gözlemlenen İşbirliği, Stratejik Uyum ve Sosyal Bağların Ötesinde

Çalışmanın ortak yazarlarından biri olan Aix-Marseille Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Laboratuvarı’ndan Nicolas Claidière, Nature Africa’ya verdiği demeçte sosyal davranışlar üzerine yapılan çalışmalarda genellikle bir grup maymun ve şempanze özgürce katılabildiği, koşulların ve etkileşim geçmişinin sıkı deneysel kontrolü için bir bağlamın eksik olduğunu belirtti.

“Bu durum sosyal davranışları incelediğimizde önemli. Çünkü araştırmacılar, birlikte deney yapmak için doğru eğilimde olmayan bireyler arasındaki etkileşimleri dayatmıyorlar. Bu durum, önceki deneylerin neden bazen şempanzelerin işbirliği yaptığını, bazılarının ise tam tersi sonucu bulmasını açıklayabilir.”

Geçen haftalarda ise Antik Mısır’daki babun mumyalarının sırrı çözümlenmiş, bu hayvanların Kayıp Punt Krallığı’ndan bölgeye ithal edildiği ortaya çıkmıştı.

Babunlar hakkındaki bu yeni araştırmayı siz nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google Haberler’den takip edebilirsiniz.

Kaynak: Nature

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version