in ,

Antik Mısır’dan Kalma Mumyalanmış Babunların Gizemi Çözüldü

Antik Mısır zamanından kalma mumyalanmış babunlar hakkında uzun süredir merak edilen “primatların bölgeye nasıl getirildiği” sorusu yanıt buldu.

Antik Mısır Mumyalanmış Babun Gizemi Çözüldü
- Reklam -
- Reklam -

Babunların Antik Mısır’a nasıl geldiğine dair gizem aydınlatılıyor. Yeni araştırma, mumyalanmış bu primatlara dair bazı detayları gün yüzüne çıkartıyor.

Antik Mısır coğrafyası primatlara özgü bir yaşam alanı değildi. Ancak yapılan araştırmalar sonucu doğal yaşam alanlarından oldukça uzakta bulunan bu babunların bölgeye nasıl getirildiği ortaya çıkartıldı. Analizler hayvanların uzak bölgelerden Mısır’a ithal edildiği ve orada esaret altında tutulduğunu ortaya koydu.

Mısır’da mumyalanmış babunlara ait önceki bulgular, primatların Mısır’a özgü olmaması ve geçmişte bu bölgede yaşadıklarına dair herhangi bir kanıt bulunmaması nedeniyle araştırmacıların kafasını karıştırmıştı. Mumyalanmış babunların Mısır halkı arasında büyük ihtimalle adak olarak kullanıldığı düşünülüyor. Bu primat, Antik Mısır’da hayvan olarak tasvir edilmiş çeşitli tanrılar arasından öğrenme ve bilgelik tanrısı Thoth’u temsil ediyordu.

- Reklam -

Punt Krallığı Babun Kafatası Varlık Antik Mısır

Yeni Araştırma Antik Mısır’daki Babunların Kökenine Işık Tutuyor

eLife’ta yayımlanan yeni araştırma, babunların muhtemelen uzak bölgelerden ithal edildiğini ve mumyalanmadan önce Antik Mısır’da esaret altında tutulduğunu öne sürüyor. Bulgular, primatların tehlikeli köpek dişlerinin çıkarıldığını ortaya koyuyor ve hayvan mumyalarının mitokondrilerindeki genomu analiz ederek babunların geldiği bölgenin izini sürüyor.

Bu primatları bölge halkı için özel kılan şeyin ne olduğu belirsizliğini hâlâ korusa da Mısırlıların egzotik hayvanlarla temas içinde olduğu bilinen bir gerçek.

Antik Mısır Mumyalanmış Babun Gizemi

Yeni çalışmada analiz edilen mumyalardan biri 1905 yılında Maymunlar Vadisi’nde ortaya çıkartıldı ve şu anda Lyon’daki Musée des Confluences’ta sergileniyor. Mumya, Antik Mısır’ın Geç Dönemi olan M.Ö. 800 ila 500 yılları arasına tarihlendirildi.

Araştırmada bahsi geçen primatın genomu kıta genelindekilerle karşılaştırıldı. Makalenin ortak yazarı Gisela Kopp, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Bugün babunların yaşadığı neredeyse tüm bölgelerden karşılaştırmalı örneklerimiz var.”

Babunlar Mısır’a Punt Krallığı’ndan Getirilmiş Olabilir

Punt Krallığı’nın Mısır’ın yüzyıllar boyunca lüks mallar ithal ettiği eski bir bölge ve babunların kökeninin orası olduğu düşünülüyor. Ancak krallığın yeri tam olarak bilinemiyor.

- Reklam -

Dr. Kopp açıklamasına şu sözlerle devam ediyor:

“Mısırbilimciler Punt konusunda uzun süredir kafa yoruyor, çünkü bazı akademisyenler burayı erken küresel deniz ticareti ağlarında bir yer olarak görüyor ve dolayısıyla Punt’un ekonomik küreselleşmenin başlangıç noktası olduğu düşünülüyor.”

Antik Mısır Mumyalanmış Babun Punt Krallığı

Yeni genetik analizler mumya örneğinin kuzeydoğu Afrika ülkesi Eritre’deki bir bölgeye ait olduğuna işaret ediyor. Bu ülke geçmişte Adulis olarak da biliniyordu ve lüks mallar ve hayvanlar için bir ticaret merkezi olarak hizmet veriyordu. Ancak son bulgular Punt ve Adulis’in aynı yer için farklı zamanlarda kullanılan iki farklı isim olduğunu ortaya çıkardı.

Dr. Kopp sözlerini şöyle noktalıyor:

“Hikâyeyi ancak biyolojik bulgularımızı tarihsel araştırma bağlamına oturttuktan sonra bir araya getirebildik.”

Punt Krallığı’nın varlığı son olarak 2021’de ortaya çıkartılan bir babun kafatası aracılığıyla bilim dünyasında yeniden gündeme gelmişti.

Sizin bu babun mumyalarına dair düşünceleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: National World

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Yeni Peanuts Filmi

Apple’dan Yeni “Peanuts” Filmi Geliyor: Snoopy ve Charlie Brown Geri Dönüyor

Karanlıktakiler: Hana Tooke'un Yeni Kitabı Türkçede

“Sahipsizler”in Yazarı Hana Tooke’un Yeni Kitabı “Karanlıktakiler” Türkçe Raflarında