in , , ,

Eski Kitaplar Zehirli Olabilir: İşte Dikkat Edilmesi Gereken Ölümcül Renkler

19. yüzyıldan kalma bazı eski kitapların arsenik, cıva ve kurşun gibi zehirli maddeler içerebileceği ortaya çıktı.

Eski Kitaplar Zehirli Olabilir: İşte Dikkat Edilmesi Gereken Ölümcül Renkler
- Reklam -
- Reklam -

Eski kitapların büyülü dünyasına dalıp geçmişin izlerini sürmek, pek çok kişinin tutkusu. Ancak bu tutkuya kapılırken tedbirli olmak gerekiyor. Ne yazık ki bazı kitaplar, rengârenk ciltleriyle sanıldığı kadar masumâne değil. 19. yüzyıldan kalma bu eserlerin birçoğu, insan sağlığına ciddi zararlar verebilecek zehirli bileşikler içeriyor.

Kütüphanelerin gizemli koridorlarında saklanan bu tehlikeyi araştırmak üzere Winterthur Müzesi ve Delaware Üniversitesi bir araya gelerek “Zehirli Kitap Projesi”ni başlattı. Proje, içerik yerine kitapların fiziksel özelliklerine, özellikle de cilt renklerine odaklanıyor. Proje kapsamında son olarak Fransa Ulusal Kütüphanesi’ndeki iki yeşil renkli cildin kaldırılması sağlandı. Çünkü bu ciltler, arsenik içerdikleri şüphesiyle dikkat çekti.

Eski Kitapların Zehirli Mirası: Scheele’nin Yeşili

Hull Üniversitesi’nden Bilimsel İletişim ve Kimya Profesörü Mark Lorch’un The Conversation’a yazdığı makalede konunun ayrıntıları detaylandırıldı. Söz konusu endişeler 19. yüzyıl kitap ciltleme geleneğinden kaynaklanıyor. O dönemde kitaplar kitlesel olarak üretilmeye başlandığından, pahalı deri ciltler yerini daha ucuz kumaş ciltlere bırakmıştı. Okuyucuları cezbetmek için bu ciltler göz alıcı renklerle boyanırdı. Yeşil, sarı ve kırmızı en popüler tercihlerdi.

- Reklam -

Eski Kitaplar Zehirli Olabilir: İşte Dikkat Edilmesi Gereken Ölümcül Renkler

Yeşil rengin kaynağı ise oldukça tehlikeli bir bileşikti: Scheele’nin yeşili. Alman-İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele’nin 1775’te keşfettiği bu parlak yeşil pigment, bakır ve arseniğin bir karışımından oluşuyordu. Daha önce yüzyıllardır kullanılan bakır karbonat yeşillerinden daha canlı ve daha ucuz olduğu için anında rağbet gördü.

Ancak bu yeni yeşilin ciddi bir handikabı vardı: Havadaki kükürt bileşiklerinden etkilenip siyaha dönüşüyordu. Bu sorunu aşmak için Scheele’nin keşfinden yola çıkılarak daha kalıcı boyalar geliştirildi: Zümrüt Yeşili ve Paris Yeşili. Bu arsenik bazlı boyalar hızla kitap, giysi, mum ve duvar kağıdı sektörlerinde kullanılmaya başlandı.

Zehirli Moda ve Ölümcül Sonuçlar

Ne var ki bu yeşil renklerin çürümeye meyilli yapıları, zehirli ve kanserojen arsenik salınımına neden oluyordu. Kısa sürede bu tehlikeyle ilgili rahatsız edici haberler gelmeye başladı. Yeşil mumların Noel’de çocukları zehirlediği, boyahane işçilerinin kusmaya başlayıp yeşil su çıkardığı, yeşil elbiselere dikkat çeken uyarılar…

Öyle ki 1862’de Punch dergisinin “Arsenik Valsi” adlı bir karikatürü yayımlandı. Bu çarpıcı çizim moda kurbanlarını iskelet bedenleriyle resmederek felaketi gözler önüne serdi.

Punch Dergisi Arsenik Valsi

Tehlikenin bir başka örneği de Napolyon’un ölümüne işaret ediyor. Yeşil renge düşkün imparator, sürgün yeri St. Helena’daki ikametgahının bu renk boyalarla boyanmasını emretmişti. Saç tellerinde yüksek arsenik değerleri bulunan Napolyon’un mide kanserinden ölümünün, bu zehirli duvar boyalarından kaynaklandığı düşünülüyor.

Buna rağmen zehirli duvar kağıtları, 19. yüzyılın sonuna dek üretilmeye devam etti.

- Reklam -

Diğer Zehirli Renkler: Kırmızı ve Sarı

Yeşilin yanı sıra iki rengin daha kütüphanelerde dikkatle yer alması gerekiyor: Kırmızı ve sarı. Kırmızının kaynağı, yüzyıllardan beri kullanılan cıva sülfür bileşiği olan zincifre. Hatta bazı arkeologlar, bu kırmızı boyayı üreten eski ustaların civa zehirlenmesine maruz kaldığını öne sürüyor.

Sarı renk ise başka bir zehirle, kurşun kromat (Krom sarıs) ile elde ediliyordu. Van Gogh’un Ayçiçekleri serisinde yer alan bu parlak sarının yoğun şekilde kullanıldığı düşünülürse tehlikenin boyutları daha iyi anlaşılabilir.

Van Gogh Ayçiçekleri

Kitap eğiliminizden vazgeçmeyin, önlemleri alın!

Ancak elbette bu nedenlerle tarihi kitap sevginizi kaybetmenize gerek yok. Sadece bazı püf noktaları dikkate almanız şart. Yeşil, kırmızı ya da sarı bir cilt görürseniz öncelikle telaş etmeyin. Tüm bunlar solunum yollarınızı tahriş edebilecek bir ciltle sık sık temas etmeniz durumunda ortaya çıkacak vakalar.

Bu tür kitaplarla çalışanlara ise koruyucu eldiven kullanmaları ve sonrasında hijyene özen göstermeleri öneriliyor. Ayrıca Zehirli Kitap Projesi, arsenik içeren kitapları tanımlamak için zehirli yeşil renk örnekleri içeren broşürler dağıtıyor. Bugüne kadar dünya çapında 238 arsenik içerikli kitap tespit edildi.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Eski Kitaplar Neden Güzel Kokar? İşte Karakteristik Kokuların Bilimsel Sırları

Sizler de antika kitaplarla ilgili yorumlarınızı ve eğer elinizde varsa aldığınız önemleri Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Chris Hemsworth'ten "Thor: Love And Thunder" İtirafı

Chris Hemsworth’ten “Thor: Love And Thunder” İtirafı: “Kendi Kendimin Parodisi Oldum”

Çin'deki Büyük Şehirlerin Neredeyse Yarısı Batıyor

Araştırmalara Göre Çin’deki Büyük Şehirlerin Neredeyse Yarısı Yavaş Yavaş Batıyor