in

Sarmaşık: Yekta Kopan ve Levent Gönenç’ten Hüzünlü Bir Çizgi Roman

Yekta Kopan’ın kaleme aldığı, Levent Gönenç’in ise çizimlerini üstlendiği Sarmaşık adlı çizgi roman Can Yayınları etiketiyle raflarda.

Sarmaşık - Yekta Kopan ve Levent Gönenç
- Reklam -
- Reklam -

Yekta Kopan’ın yazdığı, Levent Gönenç’in resimlediği Sarmaşık adlı çizgi roman raflardaki yerini aldı. Eser, Can Yayınları’nın Çağdaş Serisi kapsamında okurla buluştu.

Aşk Mutfağından Yalnızlık Tarifleri ile 2002 yılında Sait Faik Hikâye Armağanı’na layık görülen, Karbon Kopya ile 2007’de Dünya Kitap Yılın Telif Kitabı Ödülü’nü alan, Bir de Baktım Yoksun ile 2010 Yunus Nadi Öykü Ödülü ve 2010 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü kucaklayan Yekta Kopan; bu defa bir çizgi roman ile karşımızda. Eserleri İngilizce, Almanca, İtalyanca, Japonca, Farsça ve Arapça gibi dillere kazandırılan Kopan; geniş külliyatına bir de çizgi roman yazarlığı ekliyor.

Sarmaşık adlı eserin çizer koltuğunda ise Levent Gönenç var. Karikatür çizimlerine Turkish Daily News gazetesinde günlük karikatürler çizerek başlayan (1982 – 1990) Gönenç, 1992 yılında YKY etiketiyle Zamanın Çizgili Tarihi adlı çalışmasıyla okurun karşısına çıktı. altZine adlı dijital dergide eserleri yer buldu. 2003 ve 2006 seneleri arasında Hayvan adlı dergide karikatürleri ile yer bulmaya devam etti. Başarılı çizer, aynı zamanda karikatür tarihi ve teorisi ile ilgili yazılar da kaleme aldı. Gönenç şu sıralar OT dergisinde Göz Hakkı isminde bir köşeyi yayıma hazırlıyor.

- Reklam -

Bir baba oğul hikâyesine odaklanan Sarmaşık, Can Yayınları etiketiyle yayımlanıyor.

Sarmaşık – Yekta Kopan ve Levent Gönenç | Arka Kapak Tanıtımı

Sarmaşık - Yekta Kopan ve Levent Gönenç
Kaybolan bir kedi.
Onun peşinden giden bir yazar.
Esrarengiz Yeşil Ev’in bahçesinde beklenmedik bir karşılaşma.
Düş ile gerçeğin, geçmiş ile şimdinin kesiştiği yerde yaşanan,
esaslı bir hesaplaşma.

“Dur,” dedim, “nereye gidiyorsun?” Gitmesini istemiyordum. Arka bahçede zaman dursun istiyordum. Bir daha gitmesine, birinin daha gitmesine dayanamazdım ki? Güçlü değildim ben, hiç olmamıştım. “Gitme baba!”

- Reklam -

SARMAŞIK
Bir baba oğul hikâyesi.
Yekta Kopan yazdı, Levent Gönenç çizdi.
Dizi editörlüğünü Cem Alpan’ın üstlendiği eserin düzeltisi Mert Tokur’a, sayfa tasarımı ise Atahan Sıralar’a ait. Toplamda 160 sayfadan oluşan çizgi roman Ekim 2020 tarihi itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Yekta Kopan, eserin son sözünde Dıgıdık’tan Sarmaşık’a kırk altı yıllık bir öykü başlığında eserin çıkış noktasını anlatıyor:
“2008 Mart’ında kırk yaşına girdim. Aynı yılın ağustos ayında babam da seksen yaşına girecekti. Olmadı.

Ben yaşıyorum, babam öldü.

‘Sarmaşık’ adlı öykümün ortaya çıkış hikâyesini böyle özetleyebilirim.”
Kitabın sonunda ise okuru Sayfaların Serüveni isimli bir köşe bekliyor. Burada kitaba ilham olan mekânların fotoğrafları ve taslak halindeki çizimleri yer alıyor.

Can Yayınları’nın Çağdaş dizisinde yer alan diğer kitaplara buradan göz atabilirsiniz.

Sarmaşık’a dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Ekofeminist Edebiyat Nedir? Düalizm Yıkılınca Doğan Ekofeminizm Hakkında Her Şey

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

eden fragmanı Netflix animesi

Eden Fragmanı: Fullmetal Alchemist’in Yönetmeninden Yeni Macera!

Saygı Bir Ercüment Çözer Dizisi BluTV

Saygı BluTV’de Yayında: Ercüment Çözer Dizisi Başladı!