Menu
in ,

Yeni Araştırma: Çevrimiçi Oyun Oynayan Kadınların Yarısı Tacize Uğruyor

Birleşik Krallık’ta yapılan yeni bir araştırma, çevrimiçi video oyun oynayan kadınların yarısının tacize uğradığını ortaya koydu.

Kadın oyuncuların gündelik hayatta yaşadığı problemlere dikkat çekmek isteyen bir kampanya için yapılan araştırma, endişe verici sonuçları bir araya getirdi. İnternette oyun oynayan kadınların yarısının tacize uğradığı belirtilirken bu kişilerin %80’inin de cinsel içerikli mesajlarla rahatsız edildikleri anlaşıldı.

Yayınlanan yeni bir rapor, çevrimiçi oyun oynayan milyonlarca kadının tacize uğradığını ve bu tacizin genellikle cinsel nitelikteki uygunsuz mesajlar aracılığıyla yapıldığını tespit etti.

Çevrimiçi oyunlara yönelik bir anket, Birleşik Krallık’taki kadın oyuncuların %49’unun çevrimiçi istismara uğradığını gösterirken bu sonucun 18-24 yaş aralığı için %75’e yükseldiğini de gösteriyor. Bu taciz eylemlerinden etkilenenlerin %80’i ise aldıkları mesajların cinsel içerikli olduğunu kaydediyor. Kadınların yarısından fazlası (%52) uğradıkları tacizden endişe duyduklarını söylüyor.

- Reklam -

Çevrimiçi Oyun Oynayan Kadınların 10’da 1’i Uğradıkları Taciz Nedeniyle İntihara Meyilli

Araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu ise ankete katılan her 10 kadından biri intihara meyilli hissetmesi oldu. Bununla birlikte her 4 kadından biri de aldıkları mesajların kendilerini depresyona sürüklediğini söyledi. Kadınların dörtte biri de aldıkları olumsuz yorumları kimseyle paylaşamadıklarını aktardı.

Ortaya konan bulgular, kadın oyuncuların karşılaştığı sorunlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanyanın bir parçası olarak yayımlandı. Kampanya, oyun organizasyonu NNESAGA’nın kurucusu Stephanie Ijoma ile içerik yaratıcısı ve 3D sanatçısı Danielle Udogaranya tarafından yönetiliyor.

Yarısı kadın olan 4.000 oyuncunun anketi internet servis sağlayıcı Sky Broadband aracılığıyla yaptırıldı ve kadın katılımcıların üçte birinden fazlası (%35) geçmişte şiddet içeren mesajlar aldıklarını söyledi. Ankete katılan kadınların yarısı, diğer oyunculardan alınan nefret mesajları nedeniyle canlı yayın yaparken kendilerini rahatsız hissettiklerini aktardı. Kadın oyuncuların üçte birinden biraz azı (%31) cinsiyetleri hakkında da yalan söyledi ve sonuç olarak anonim kaldı.

Dijital Dünyadaki Endişe Gerçek Hayata da Yansıyor

Kadınların üçte birinden fazlası (%40) çevrimiçi olarak yaşadıkları istismardan kişisel olarak tehdit altında hissederken, % 27’si dijital dünyada karşılaştıkları tehditlerden sonra gerçek hayatta da saldırıya uğramaktan endişe duyduklarını dile getirdi.

Stephanie Ijoma, kadınların uğradığı istismarın “kabul edilemez” olduğunu belirtirken oyun dünyasının “kadınlar için daha güvenli” hâle getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kadınlar, sosyal medya hesaplarında #NoRoomForAbuse etiketiyle farkındalık yaratmak için çağrıda bulunuyor.

Bu araştırmaya dair sizin görüşleriniz neler? Bu tablodan yola çıkarak Türkiye için nasıl bir yorum yapılabilir? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından daha fazla haber için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version