in ,

Yeni Araştırma: Çevrimiçi Oyun Oynayan Kadınların Yarısı Tacize Uğruyor

Birleşik Krallık’ta yapılan yeni bir araştırma, çevrimiçi video oyun oynayan kadınların yarısının tacize uğradığını ortaya koydu.

Çevrimici Oyun Oynayan Kadınlar Taciz Ediliyor
- Reklam -
- Reklam -

Kadın oyuncuların gündelik hayatta yaşadığı problemlere dikkat çekmek isteyen bir kampanya için yapılan araştırma, endişe verici sonuçları bir araya getirdi. İnternette oyun oynayan kadınların yarısının tacize uğradığı belirtilirken bu kişilerin %80’inin de cinsel içerikli mesajlarla rahatsız edildikleri anlaşıldı.

Yayınlanan yeni bir rapor, çevrimiçi oyun oynayan milyonlarca kadının tacize uğradığını ve bu tacizin genellikle cinsel nitelikteki uygunsuz mesajlar aracılığıyla yapıldığını tespit etti.

Çevrimiçi oyunlara yönelik bir anket, Birleşik Krallık’taki kadın oyuncuların %49’unun çevrimiçi istismara uğradığını gösterirken bu sonucun 18-24 yaş aralığı için %75’e yükseldiğini de gösteriyor. Bu taciz eylemlerinden etkilenenlerin %80’i ise aldıkları mesajların cinsel içerikli olduğunu kaydediyor. Kadınların yarısından fazlası (%52) uğradıkları tacizden endişe duyduklarını söylüyor.

- Reklam -

Çevrimiçi Oyun Oynayan Kadınların 10’da 1’i Uğradıkları Taciz Nedeniyle İntihara Meyilli

Araştırmanın bir başka çarpıcı sonucu ise ankete katılan her 10 kadından biri intihara meyilli hissetmesi oldu. Bununla birlikte her 4 kadından biri de aldıkları mesajların kendilerini depresyona sürüklediğini söyledi. Kadınların dörtte biri de aldıkları olumsuz yorumları kimseyle paylaşamadıklarını aktardı.

Ortaya konan bulgular, kadın oyuncuların karşılaştığı sorunlar hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan kampanyanın bir parçası olarak yayımlandı. Kampanya, oyun organizasyonu NNESAGA’nın kurucusu Stephanie Ijoma ile içerik yaratıcısı ve 3D sanatçısı Danielle Udogaranya tarafından yönetiliyor.

Çevrimici Oyun Oynayan Kadınlar

Yarısı kadın olan 4.000 oyuncunun anketi internet servis sağlayıcı Sky Broadband aracılığıyla yaptırıldı ve kadın katılımcıların üçte birinden fazlası (%35) geçmişte şiddet içeren mesajlar aldıklarını söyledi. Ankete katılan kadınların yarısı, diğer oyunculardan alınan nefret mesajları nedeniyle canlı yayın yaparken kendilerini rahatsız hissettiklerini aktardı. Kadın oyuncuların üçte birinden biraz azı (%31) cinsiyetleri hakkında da yalan söyledi ve sonuç olarak anonim kaldı.

Dijital Dünyadaki Endişe Gerçek Hayata da Yansıyor

Kadınların üçte birinden fazlası (%40) çevrimiçi olarak yaşadıkları istismardan kişisel olarak tehdit altında hissederken, % 27’si dijital dünyada karşılaştıkları tehditlerden sonra gerçek hayatta da saldırıya uğramaktan endişe duyduklarını dile getirdi.

- Reklam -

Stephanie Ijoma, kadınların uğradığı istismarın “kabul edilemez” olduğunu belirtirken oyun dünyasının “kadınlar için daha güvenli” hâle getirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Çevrimici Oyun Oynayan Kadınlar Taciz Ediliyor - Haber

Kadınlar, sosyal medya hesaplarında #NoRoomForAbuse etiketiyle farkındalık yaratmak için çağrıda bulunuyor.

Bu araştırmaya dair sizin görüşleriniz neler? Bu tablodan yola çıkarak Türkiye için nasıl bir yorum yapılabilir? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, kültür dünyasından daha fazla haber için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

4 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Askeladd Askeladd dedi ki:

    Şaşırmadım. Kadın olmadığım halde ben bile zorbalığa ve tacize uğradım kaç kere. Online oyunlarda çok fazla toksik, aptal troll sürüsü karşına çıkabiliyor. Neyse ki artık kırk yılın başı oynarsam oynuyorum.(o da UNS)

  2. Avatar for kurozime kurozime dedi ki:

    Maalesef durum her yerde bu şekilde. Ben ve arkadaşlarım sesimizi duyar duymaz saçma şeyler söylemeye başlayan, bağıran, aşağılayan, küfür eden, Instagram vb. hesaplarımızı isteyen, bilerek kaybetmemize neden olan takım arkadaşlarımızdan da hep böyle gördük. Bir ara sesimizi bir program yardımı ile kalınlaştırmayı bile düşündük. Ama en iyisi gerçek bir arkadaş grubuyla oynayıp bu kötü insanlarla hiç maruz kalmamak. Biz de böyle yapıyoruz artık.

    Bu arada özellikle çevrimiçi rekabetçi oyunlarda ortam cinsiyetten bağımsız olarak zaten çok kötü, bunun farkındayım. Ama kadın olduğunuzu anladıklarında bu kötülüğün katlanması insanı asıl üzen şey.

  3. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Kadınlar için çok kötü bir durum, onların da herkes gibi normal bir yaşam sürme hakkı varken tacizler yüzünden bir de ‘ekstra’ yaşam mücadelesi vermek zorunda kalıyorlar. Umarım düzelir diyeceğim fakat, bu gidişle düzeleceğe de benzemiyor artık :frowning:

  4. Avatar for GkiraraJ GkiraraJ dedi ki:

    Oyunlarda maalesef kadın, erkek, yaşlı, çocuk herkese taciz söz konusu ve boyutları da korkunç derecede. Insanlar birbirine nasıl öyle sözler ediyorlar utanmadan aklım hayalim almıyor çoğu zaman. Zaten 4 senedir chatimi hem karşı takıma hem kendi takımıma kapatarak oynuyorum oyunları. Sadece kendi oyunuma bakıyorum singleplayer oynuyor gibi.

    Kadınlar içinse daha başka bir seviyede korkunç bu durum. Sadece karın olduğu için edilmeyen laf, yapılmayan davranış bırakılmıyor bazen. Nickinin feminen bir nick olması bile saldırmak için yeterli çoğu kişi için.

    Biraz böylelerinden kaçmak gibi görünse de kadın arkadaşlarım ile oynarken hem benim hem arkadaşlarımın kadın olduklarını belli etmeyecek şekilde davranması gerekiyor çoğu zaman. Sanal bir ortam olduğu için karşındaki kişiyi durdurmanın hiçbir yolu yok çünkü o anda. Oyun sonunda kişiyi raporlamak dışında da yapacak hiçbir şey olmuyor maalesef. Çok üzücü bir durum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

The Witcher 5. Sezon Onayı Aldı

Henüz 3. Sezonu Yayınlanmamıştı: “The Witcher” 5. Sezon Kesinleşti

The Hedge Knight Dizisi HBO

Yeni “Game of Thrones” Dizisi “The Hedge Knight” Daha Küçük Ölçekli 3 Sezondan Oluşacak