Menu
in ,

Amerikalı Yazar Richard Yates’in Soğuk Savaş Döneminde Geçen ‘Kayboluş’ Hikâyesi “Huzuru Bozmak” Raflarda

Richard Yates’in “Huzuru Bozmak” kitabı Yapı Kredi Yayınları etiketiyle Türkçe raflarındaki yerini almaya başladı.

Amerikalı yazar Richard Yates’in Huzuru Bozmak kitabı okurla buluşuyor. Aslı Konaç’ın Türkçeye kazandırdığı romanı Yapı Kredi Yayınları yayımlıyor.

1926 yılında ABD’nin New York eyaletinde doğan Richard Yates; İkinci Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusunda görev yaptıktan sonra gazeteci ve metin yazarı olarak çalıştı. Yates bir dönem Senatör Robert Kennedy’nin konuşmalarını da kaleme aldı.

Yazar, 1961 yılında ilk romanı yayımlanan Bağımsızlık Yolu (Revolutionary Road) ile Amerikan Ulusal Kitap Ödülü’ne aday oldu ve bu eseri için Boston Globe tarafından “Amerika’nın en iyi gerçekçi romancısı” sözleriyle övüldü. Roman ve öykü türünde çoğu ses getiren birçok kitaba imza atan Yates 1992 yılında aramızdan ayrıldı.

- Reklam -

Orijinal adı Disturbing the Peace olan ve kendi dilinde ilk defa 1975’te yayımlanan Huzuru Bozmak; basıldığı dönem Rosenthal Aile Vakfı tarafından ödüle layık görüldü. 1960’ların başında geçen roman, John Wilder adlı karakterin ailesini ve kariyerini mahvettikten sonra çıktığı uzun, garip, trajik ve kaçınılmaz yolculuğu konu alıyor.

Huzuru Bozmak – Richard Yates | Arka Kapak Tanıtımı

John Wilder Amerikan Rüyası’nı gerçekleştirmiş olduğuna dair işaretlerle çevrilidir: İyi para kazandıran bir iş, sevgi dolu bir aile, güzel bir ev. Ancak bu parıltılı yüzeyin altında ters giden bir şeyler vardır. Düşledikleriyle gerçeklik arasındaki mesafe açıldıkça Wilder içinde büyüyen öfkeyi bastırmak için gizli ilişkilere, alkole ve başka türlü bir yaşam sürme hayallerine sığınır. Ama yıllar içinde kurulmuş hassas dengeler bir kez bozulmayagörsün, geriye dönmek hiç kolay değildir.

Orta sınıf hayatına dair keskin gözlemleriyle tanınan Richard Yates, “Huzuru Bozmak”ta Soğuk Savaş fonunda gelişen bir arayış ve kayboluş hikâyesi anlatıyor.

“Huzuru Bozmak” Hakkında Ne Dediler?

“Richard Yates, Amerikalı yazarların en hakikilerinden biri.” – Gina Berriault

“Yates kusursuz bir realist; Hemingway’in alabildiğine yalın üslubunun doğal mirasçısı, Carver’ın düz minimalizminin öncüsü.” – Kate Atkinson

Toplamda 216 sayfadan oluşan eserin çevirmenliğini daha önce A.A. Milne, Jack London ve Jane Godwin gibi yazarları da Türkçeye kazandıran Aslı Konaç üstleniyor. Eser, Mayıs 2024 tarihi itibarıyla raflarda yer almaya başladı.

Yapı Kredi Yayınları’nın Huzuru Bozmak kitabının da bir parçası olduğu Modern Klasikler dizisindeki diğer eserlere buradan göz atabilirsiniz.

Richard Yates’in Huzuru Bozmak kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


Kayıp Rıhtım’ı Google News, Facebook, X ve Instagram üzerinden takip edebilirsiniz.

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version