Menu
in ,

Besim Dellaloğlu’ndan Yeni Kitap: “İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında”

Besim Dellaloğlu’nun yeni kitabı “İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında” raflardaki yerini aldı. Eser, Timaş Yayınları etiketiyle yayımlandı. | Ön Okuma

Besim F. Dellaloğlu’nun bir sosyolog olarak Türkiye panoraması çizdiği İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında adlı yeni kitabı Timaş Yayınları etiketiyle raflardaki yerini aldı.

Besim F. Dellaloğlu 1965 yılında İstanbul’da doğdu. Eğitim hayatına Galatasaray Lisesi’nde başladı ve Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını Mimar Sinan Üniversitesi’nde Sosyoloji alanında tamamladı.

Eğitim hayatı boyunca, Fransızca turist rehberliği yaparak birçok yer gezdi ve ülkesinin büyük bir bölümünü keşfetti. Doktora sonrası araştırmaları için Frankfurt Goethe Üniversitesi, Paris VIII Üniversitesi, Lizbon Üniversitesi, Strasbourg Üniversitesi ve Mainz Gutenberg Üniversitesi’nde dersler verdi ve çalışmalar yürüttü. Bu sırada Frankfurt, Paris, Lizbon, Strasbourg ve Mainz’da yaşadı.

- Reklam -

Türkiye’de Mimar Sinan, Marmara, İstanbul Bilgi, Yıldız Teknik, Galatasaray, Kırklareli, İstanbul ve Sakarya Üniversitelerinde dersler veren akademisyen, 2019 yılında üniversiteden emekli oldu. Hâlen gazetelerde yazılarıyla okurla buluşan Dellaloğlu, daha öncesinde Romantik Muamma, Poetik ve Politik, Sosyolojik Nazar ve Zamanın İçinden Zamanın Dışından gibi kitaplarıyla ön plana çıktı.

İkondan Kanona – Besim Dellaloğlu | Arka Kapak Tanıtım Yazısı

“Türkiye’de sağ iyi roman yazmadan, sol da seçim kazanmadan asgari demokrasiye ulaşmak o kadar kolay gözükmüyor”

Hep yakınırız Türkiye’de güçlü bir sanat, edebiyat eleştirisi ve kuramı olmadığından! Kanonların “mahalli” olduğu bir toplumda sanat, edebiyat eleştirisine neden ihtiyaç olsun? Edebiyatın ideolojiye indirgendiği bir zeminde, okuma tercihlerinin tamamen politik olduğu bir ortamda eleştiri ve kuram olmaması, hatta olsa bile onlara dönüp bakanın olmaması doğaldır.

Besim F. Dellaloğlu, İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında’da bir sosyolog olarak üzerinde çok durulan fakat çözülemeyen kavramlar üzerinden bir Türkiye panoraması çiziyor. Kültür ve medeniyet ekseninde Türkiye’de neden kanon oluşmadığını okurla birlikte sorguluyor.

Kültür, medeniyet, kanon, ikon, modernlik, modernleşme, aydın, entelektüel, akademi, sosyal medya, laiklik, muhafazakârlık gibi ihtilaflı meselelere Türkiye merkezli karşılaştırmalı yorumlar ve tespitler getirerek meselelerin nasıl yanlı/ş yorumladıklarını örnekleriyle anlatıyor, iç içe geçmiş kavramların röntgenini çekiyor.

Dellaloğlu, İkondan Kanona: Kültür ile Medeniyet Arasında’yla “okuryazar”ların zihin masasında yer bulması elzem yol haritalarına bir yenisini ekliyor.

İkondan Kanona kitabının ilk sayfalarını içeren tadımlık ön okuması için buraya tıklayabilirsiniz.

Toplamda 256 sayfadan oluşan eser Nisan 2023 itibarıyla raflarda ve dijital kitap satış mağazalarından erişilebilir hâle geldi.

Besim F. Dellaloğlu’nun önceki eserleriyle ilgili yorumlarınızı ve yeni kitabıyla ilgili düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, tüm içeriklerimizden haberdar olmak adına bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Yorum Yap

Exit mobile version