Menu
in ,

Japonya, İnsanlığın Tek Aktif Venüs Sondası ‘Akatsuki’ ile Olan Bağlantısını Kaybetti

Japonya Uzay Araştırma Ajansı, Venüs’ün yörüngesindeki tek aktif uzay aracı Akatsuki ile iletişimin kesildiğini duyurdu.

Venüs’ü inceleyen tek aktif uzay aracı olma özelliğini taşıyan Japonya’nın Akatsuki ile olan iletişimi kesildi. Japonya Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) tarafından yapılan duyuru, insanlığın Çoban Yıldızı keşifleri için büyük bir kayıp olarak değerlendiriliyor.

Akatsuki, Japonya’nın 2010 yılında fırlattığı ve 300 milyon dolara mal olan bir Venüs keşif misyonu olarak biliniyor. Proje, uyduyu Venüs’ün yörüngesine oturtmakta başarısız olsa da 2015’te beş yıllık bir bekleyişin ardından nihai hedefine ulaşmayı başardı.

Venüs İklim Keşif Aracı olarak da bilinen Akatsuki, o günden beri Venüs’ün iklimini ve atmosferik olaylarını mercek altına alıyordu. Beklenmedik gözlemler de yapan keşif aracının faaliyetleri, son iletişim kopukluğuyla risk altına girmiş durumda.

- Reklam -

JAXA, X platformunda (eski Twitter) Akatsuki ekibinden gelen bir paylaşımla durumu kamuoyuna şu sözlelre duyurdu:

“Nisan ayı sonlarında yaşanan bir operasyon sonrası uzun süreli tutum istikrarsızlığı nedeniyle Akatsuki ile iletişim koptu. Yer ekibi iletişimi yeniden sağlamak için çalışmalar yürütüyor.”

Gönderinin ardından gelen bir başka paylaşımda ise “Gelecek planlar netleşince sizleri bilgilendireceğiz. Destekleriniz için teşekkürler,” denildi.

Japonya’nın Tek Aktif Venüs Sondası Akatsuki’nin Yörüngede Kalması Şart

Akatsuki’nin Dünya ile bağlantısını yeniden kurabilmesi için yörüngede istikrarlı bir şekilde ilerleyebilmesi ve antenini konumlandırması gerekiyor. Kontrolün yitirildiği durumlarda aracın Dünya’ya sinyal göndermesi imkânsızlaşıyor.

Uzay aracı, 2018’den bu yana görev süresini aşan bir çalışma temposundaydı. JAXA mühendislerinin sorun çözme kabiliyetlerini sergileyen Akatsuki, gezegenin iklimi ve atmosferik dinamikleri hakkında da bilimsel anlayışımızı derinleştirdi.

Akatsuki kurtarılamasa bile Venüs’e ilgi yeni görevlerle devam edecek. NASA, Avrupa Uzay Ajansı, Hindistan ve özel bir firma, 2030’larda gezegene yeni misyonlar göndermeyi planlıyor. Gezegenin sıcaklığının Güneş Sistemi’ndeki en yüksek seviyeye ulaşma nedenlerini ve atmosferindeki potansiyel biyogöstergeleri incelemek, bu keşiflerin öncelikli hedeflerinden olacak.

İşte Akatsuki de tüm bu araştırmalara öncülük etmeyi ve 13 yıllık azimli çalışmasıyla insanlığın Venüs merakını canlı tutmayı başardı. Ancak ne yazık ki görev süresini aştığı için de tekrar iletişimin sağlanma ihtimali düşük olarak görülüyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:
Voyager 1 Uzay Aracından Müjdeli Haber: Yeniden Veri Aktarmaya Başladı

Sizce Japon sondası ile tekrar bağlantı kurulma ihtimali nedir? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizleri Google News’ten takibe alabilirsiniz.

Kaynak: Live Science

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Yorum Yap

Exit mobile version