in ,

Voyager 1 Uzay Aracından Müjdeli Haber: Yeniden Veri Aktarmaya Başladı

Voyager 1 ile 5 aylık kesintinin ardından yeniden iletişim kuruldu. Uzay aracının bilimsel verileri tekrar göndermeye başlaması bekleniyor.

Voyager 1 Uzay Aracı Yeniden Veri Aktarmaya Başladı
- Reklam -
- Reklam -

NASA’nın Voyager 1 uzay aracı, beş aylık bir suskunluğun ardından nihayet Dünya’ya yeniden veri aktarmaya başladı. 46 yıllık serüveninde ilk kez bir başka yıldız sistemine giren insanlık yapımı cisim, teknik bir sorun nedeniyle Kasım 2023’ten bu yana iletişimi kesmişti.

14 Kasım 2023’te uzay aracının Dünya’ya gönderdiği bilimsel ve mühendislik verileri okunamaz hâle gelmişti. Görev kontrolörleri uzay aracının emirleri alıp normal şekilde çalışmaya devam ettiğini görmüş olsalar da, gönderdiği veriler işe yaramaz durumdaydı. Mart ayında, NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı (JPL) ekibi, sorunun aracın üç yerleşik bilgisayarından biri olan uçuş veri alt sistemine (FDS) bağlı olduğunu saptadı. Ancak sonunda mühendisler, karmaşık bir çözüm bularak veri akışını yeniden sağladı.

15 milyar mil (24 milyar kilometre) uzaklıktaki Voyager 1’den 22.5 saat sonra gelen sinyaller, insanlığa gurur verici bir başarı hikâyesini müjdeledi. Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi ekibi, uzay aracının üç bilgisayarından birindeki arızayı tespit ettikten sonra hafızayı yeniden yapılandırmaya karar verdi. Ancak tek bir bölüme sığmayan kodları, hafızanın farklı yerlerine bölerek yerleştirdiler.

- Reklam -
NASA Jet İtki Laboratuvarı Voyager 1
NASA’nın Jet İtki Laboratuvarı mühendisleri tekrar iletişimi kutluyor.

NASA’nın Denemeleri Başarıya Ulaştı: Voyager 1 Uzay Aracından Veri Akışı Sağlandı

18 Nisan’da yapılan ilk deneme, mühendislerin göğüslerini kabartarak Voyager 1’in yeniden hayata döndüğünü gösterdi. 20 Nisan’da ise ilk kullanılabilir veriler Dünya’ya ulaştı. Bunlar uzay aracının sistemlerinin sağlığına dair müjdeli haberlerdi.

Voyager ekibi önümüzdeki günlerde diğer kod parçalarını da hafızaya yerleştirmeyi planlıyor. Böylece Voyager 1, sadece teknik durumunu değil, bilimsel gözlemleri de paylaşmaya başlayacak. 46 yıldır süren görevi böylece yeni ve farklı bir boyut kazanacak.

Kardeş uzay aracı Voyager 2 ise sorunsuz şekilde çalışmaya devam ediyor. İkili, insan yapımı en uzak ve en uzun ömürlü keşif araçları unvanını taşıyor. Uzay araçları Güneş Sistemi’nden çıkmadan önce Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’e de uğramışlardı.

Voyager 1 Yeniden Sinyal Veriyor

- Reklam -

Yıldızlararası Boşluğun Gizemini Aralıyor

5 Eylül 1977’de fırlatılan Voyager 1, 2012’de ilk kez bir başka yıldız sistemine girerek insanlık için çığır açan bir başarıya imza attı. Kardeşi Voyager 2 ise 2018’de onu takip etti. Gönderilen veriler, yıldızlararası boşluğun bilinmeyenlerini ışığa kavuşturuyor.

NASA mühendislerin çabalarıyla 46 yıllık görevine devam eden uzay sondasının ileride insanlığa ne gibi ilkler sunacağı ise merak konusu.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Evrenin Gizemlerini Ortaya Çıkarmak için 3 Milyar Dolarlık Kazı: DUNE Projesi

Voyager 1 ile tekrar iletişim kurulması yönündeki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazlası için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

Kaynak: Earth

Ethem Yekta Ulaş

21 yaşındayım ve Güzel Sanatlar Fakültesi'nde okuyorum. Çocukluğumdan beri bir şeyler üretmeyi seviyorum ve farklı alanlarda deneyim kazanmak istiyorum. Tutkum, öğrenme isteğim ve bu alanlarda kendi tarzımı oluşturma çabamla ilerlemeye devam ediyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

John Travolta ve Nicolas Cage - Face/Off 2 Filmi Kadrosu

John Travolta ve Nicolas Cage, “Face/Off 2” Filminde Yeniden Buluşabilir

Türkiye Yeni IMAX Salonları

Türkiye’de Lazer Projeksiyon Teknolojisine Sahip 4 Yeni IMAX Salonu Açılıyor